Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Peugeot 208 - śmierdzi z nawiewów

Featured Replies

Napisano

Ostatnio zaczęło śmierdzieć z nawiewów (klimatyzacja automatyczna, daje skarpetami przez kilka minut od ruszenia gdy auto kilka dni postoi) więc zdecydowałem się od razu na dezynfekcję.

Firma zrobiła mi to ultradźwiękowo (zamknęli w kabinie rozpylacz + obieg wewnętrzny).

Niestety nic to nie pomogło więc powtórzyli zabieg - porządniej, ale dalej bez zmian.

Sugerowali:

- mocno zapuszczoną klimatyzację - nie sądzę, od razu się zdecydowałem gdy poczułem objawy, auto ma 2,5 roku i 12500km.

- wymianę filtra kabinowego - u nich nie zmieniłem, bo zrobiłem to kilka tygodni wcześniej i jest pachnący, śnieżnobiały.

Co można z tym zrobić? Żadne pianki chyba tym bardziej nie pomogą?

Staram się teraz wyłączać klimę przed końcem trasy żeby wszystko osuszyć, ale już chyba za późno.

Napisano

Witam!!!

Ja miałem to samo, ponoć to standard w 208. W zeszłym roku byłem na porządnym odgrzybianiu tradycyjną metodą, bo ultradźwiękowo nic nie pomogło i teraz mam spokój jak na razie. Klimy używam bardzo często (nawet zimą), takie zalecenie fachowców od klimy. Jak nie używasz, to potem śmierdzi i są grzybki.

Pozdrawiam

Napisano

> Ostatnio zaczęło śmierdzieć z nawiewów (klimatyzacja automatyczna, daje skarpetami przez kilka

> minut od ruszenia gdy auto kilka dni postoi) więc zdecydowałem się od razu na dezynfekcję.

> Firma zrobiła mi to ultradźwiękowo (zamknęli w kabinie rozpylacz + obieg wewnętrzny).

> Niestety nic to nie pomogło więc powtórzyli zabieg - porządniej, ale dalej bez zmian.

> Sugerowali:

> - mocno zapuszczoną klimatyzację - nie sądzę, od razu się zdecydowałem gdy poczułem objawy, auto ma

> 2,5 roku i 12500km.

> - wymianę filtra kabinowego - u nich nie zmieniłem, bo zrobiłem to kilka tygodni wcześniej i jest

> pachnący, śnieżnobiały.

Był taki jak wkładałeś, gdy klima nie nie pracowała - nie osuszała smile.gif teraz właśnie to on może powodować ten zapach bo zawilgł.

Napisano
  • Autor

> Był taki jak wkładałeś, gdy klima nie nie pracowała - nie osuszała teraz właśnie to on może

> powodować ten zapach bo zawilgł.

Ale ja sprawdzałem dosłownie wczoraj - jest suchy i pachnący, a z nawiewów śmierdzi.

W ogóle chyba nie do końca rozumiem istotę stanu filtra.

Przecież źródło smrodu jest chyba zwykle za filtrem dopiero?

Napisano
  • Autor

> Witam!!!

> Ja miałem to samo, ponoć to standard w 208. W zeszłym roku byłem na porządnym odgrzybianiu

> tradycyjną metodą, bo ultradźwiękowo nic nie pomogło i teraz mam spokój jak na razie. Klimy

> używam bardzo często (nawet zimą), takie zalecenie fachowców od klimy. Jak nie używasz, to

> potem śmierdzi i są grzybki.

> Pozdrawiam

Jaka to tradycyjna metoda? W ASO? Pianka?

Napisano

Zabieg u fachowców od klimy, nie w ASO. Wkładali jakieś rurki tam gdzie jest filtr (chyba tam gdzie jest parownik) i wpuszczali płyn parę razy, potem wietrzenie samochodu i pomiar temperatury z nawiewów. To wszystko i do dzisiaj spokój.