Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odnowienie płotu - ile krzykną?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Mam do odnowienia płot. Drewniany, circa 150mb. Sztachety drewniane są do obszlifowania i pomalowania a stalowy "stelaż" do wymalowania Hammerite'm.

Gdybym miał wziąć do tego robola, to ile mam mu zapłacić? Albo inaczej - ile mam się spodziewać, że mi krzyknie za metr?

Wszelkie sugestie mile widziane.

(stawki mazowieckie)

Bartek

Napisano

> Cześć,

> Mam do odnowienia płot. Drewniany, circa 150mb. Sztachety drewniane są do obszlifowania i

> pomalowania a stalowy "stelaż" do wymalowania Hammerite'm.

> Gdybym miał wziąć do tego robola, to ile mam mu zapłacić? Albo inaczej - ile mam się spodziewać,

> że mi krzyknie za metr?

> Wszelkie sugestie mile widziane.

> (stawki mazowieckie)

> Bartek

jak robola, to stowke za dniowke, a w ile zrobi, to juz zalezy od robola grinser006.gif

Napisano

Sztachety wystarczy przetrzeć ręcznie papierem ściernym, czy są pomalowane jakimś lakierem, który trzeba wyczyścić do gołego drewna?

Konstrukcja płotu wymaga odkręcania sztachet od konstrukcji, czy można się obyć bez tego?

Malowanie jaką farbą wchodzi w grę?

Jak płot był wykonany rozsądnie, tzn pomalowany jedynie impregnatem w stylu drewnochronu, to można zmatowić farbę papierem ściernym trzymanym w ręku, czy na jakimś klocku i pomalować wszystko łącznie ze stalą. Przy 2 warstwach farby i szlifowaniu, można na 1 osobę osiągnąć średnią rzędu np. 3 mb/h.

Jak ktoś odstawił solidny bubel, to można mieć średnią 3 sztachety na godzinę przy użyciu profesjonalnego sprzętu.

Napisano
  • Autor

> jak robola, to stowke za dniowke, a w ile zrobi, to juz zalezy od robola

Wolałbym stawkę za mb, aniżeli za dniówkę.

Może być stawka nie-robola, tylko kogoś obytego z taką robotą.

Napisano
  • Autor

> Sztachety wystarczy przetrzeć ręcznie papierem ściernym, czy są pomalowane jakimś lakierem, który

> trzeba wyczyścić do gołego drewna?

> Konstrukcja płotu wymaga odkręcania sztachet od konstrukcji, czy można się obyć bez tego?

> Malowanie jaką farbą wchodzi w grę?

Raczej nie trzeba ich szlifować do gołego drewna. Malowane były jakims barwiącym impregnatem.

Sztachety nie wymagają odkręcania od konstrukcji.

A malowanie lazurem. Pędzel ławkowiec.

Ile mogą zawołać za mb fachowcy?

Bartek

Napisano

> Ile mogą zawołać za mb fachowcy?

Czyli dobrze rozumiem, że malowane impregnatem, który nie tworzy błyszczącej powłoki na drewnie, na kolor lazurowy?

Jak drewno mocno nie zszarzało i nie wymaga mocnego szlifowania, żeby kolor pozostał jednolity, to tak jak pisałem, że dla prostego płotu, lekkie szlifowanie i malowanie 2 razy to w godzinę średno wychodzi jakieś 3 metry bieżące, czyli dla 150 metrów jakieś 50 godzin pracy. Jak znajdziesz hobbyste, to pewnie za 10zł/godzinę Ci to ogarnie, ale jak ktoś prowadzi firmę, to stawka raczej 30-50 zł / h

Napisano
  • Autor

> Czyli dobrze rozumiem, że malowane impregnatem, który nie tworzy błyszczącej powłoki na drewnie, na

> kolor lazurowy?

> Jak drewno mocno nie zszarzało i nie wymaga mocnego szlifowania, żeby kolor pozostał jednolity, to

> tak jak pisałem, że dla prostego płotu, lekkie szlifowanie i malowanie 2 razy to w godzinę

> średno wychodzi jakieś 3 metry bieżące, czyli dla 150 metrów jakieś 50 godzin pracy. Jak

> znajdziesz hobbyste, to pewnie za 10zł/godzinę Ci to ogarnie, ale jak ktoś prowadzi firmę, to

> stawka raczej 30-50 zł / h

OK, dzięki za info. Próbuję jakoś oszacować budżet.

B

Napisano

U mnie w wypadku okolicy sasiedzi nie szlifuja drewnianych plotów, tylko je myją myjka cisnieniową. Ladnie pokazuje, jak "wnikaly" "cudowne preparaty" zlosnik.gif

A idzie to znacznie szybciej, niż szlifowanie.

Napisano
  • Autor

> U mnie w wypadku okolicy sasiedzi nie szlifuja drewnianych plotów, tylko je myją myjka ciśnieniową.

> Ladnie pokazuje, jak "wnikaly" "cudowne preparaty"

> A idzie to znacznie szybciej, niż szlifowanie.

Zamierzam zrobić i jedno, i drugie. Mycie się należy "temu płotu" głównie ze względu na kurz oraz zieleninę, która zaczęła się pojawiać na bardziej północnych fragmentach płotu. Umyję to, bo może dzięki temu będę miał mniej szlifowania.

Pierwszy test w najbliższy weekend. Chyba raczej wolę to zrobić sam, bo chcę zasłużyć na miano "bohatera we własnym domu". wink.gif

Fachowcy liczą sobie 18-20zł za mb roboty. To też jest pewien motywator......

Pozdro

B

Napisano

> Fachowcy liczą sobie 18-20zł za mb roboty. To też jest pewien motywator......

> Pozdro

> B

moim zdaniem to b. tanio, jesli wchodzi w gre szlifowanie i dwukrotne malowanie.

A co do mycia, to tak sie konserwuje drewniane tarasy - karcher, wysuszyc i olej, wiec na plocie tez sie sprawdzi

Napisano

Moze się okazać, ze po umyciu szlifowanie będzie zbędne.

Napisano
  • Autor

> Moze się okazać, ze po umyciu szlifowanie będzie zbędne.

No i masz rację! smile.gif

Wziąłem się za płot myjką ciśnieniową i cała stara farba pięknie odchodzi. W zasadzie jestem w stanie oczyścić drewno (prawie) do żywego. Zrobiłem tak 12mb płotu w jeden dzień i jest nieźle. Ale niestety, gołe drewno wchłania więcej farby, aniżeli to producent przewidział.

Tak czy inaczej, płot raczej będę robił sam, bo przy okazji jest jeszcze sporo czyszczenia podmurówki (z mchów) oraz do pomalowania stalowy stelaż (kupiłem Hammerite). Roboty będzie do września, ale pocieszam się, że wystarczy mi na kolejne kilka lat. Tym razem zrobię to solidniej, aniżeli za pierwszym razem, który przetrwał 8 lat.

Foty wrzucę, jak będzie się czym pochwalić.

Pozdro

Bartek

Napisano

Też nie wierzyłem, póki nie spróbowalem zlosnik.gif. Daj tylko deskom dobrze wyschnąc po myciu przed malowaniem. Jezeli chcesz lepsza farbę na ten plot, to grzebnij w necie Agohome w Babicach, znajomi handluja szwedzkimi do drewna i może Ci coś dobrego zaproponują.

Napisano

> Też nie wierzyłem, póki nie spróbowalem . Daj tylko deskom dobrze wyschnąc po myciu przed

> malowaniem. Jezeli chcesz lepsza farbę na ten plot, to grzebnij w necie Agohome w Babicach,

> znajomi handluja szwedzkimi do drewna i może Ci coś dobrego zaproponują.

a ja myjką przeleciałem ramy okien i drzwi wejściowe starego domu przed sprzedażą, potem malowanie i agent nieruchomości z daleka już chwalił 20-letnią stolarkę w stanie "jak nowa" zlosnik.gif

Napisano

> a ja myjką przeleciałem ramy okien i drzwi wejściowe starego domu przed sprzedażą, potem malowanie

> i agent nieruchomości z daleka już chwalił 20-letnią stolarkę w stanie "jak nowa"

Drzwi do domu tak przelatuję co 10 lat. Tylko z założoną na myjkę piaskowarką, bo są stalowe zlosnik.gif