Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moto z Niemiec

Featured Replies

Napisano

Cześć !

Trafiła się "okazja" kupna moto z niemiec.

Jakie papiery potrzebuje żeby to ustrojstwo zarejestrować w PL ?

Rozumiem że procedura wygląda tak:

-umowa ks lub faktura (raczej to będzie umowa z tym że nie wiem czy ja z Polakiem czy ja z Niemcem- proszę o rozpisanie jeżeli są różnice przy rejestracji w obu przypadkach).

- tłumaczenia dokumentów ? Jakich ?

- skarbówka ????podobno już nie trzeba płacić 160 zł ?

-wydział komunikacji- blachy próbne (czerwone)

-przegląd

- wydział komunikacji blachy normalne

- ubezpieczalnia

Jeśli moto ma blachy zjazdowe( czy jak im tam) to pomijamy punkt z WK i blachami czasowymi.

No dobra a teraz jakie dokumenty powinien mi przekazać sprzedający ?

- bief (karta pojazdu)

-fahrzeugschein (DR)

-moja z nim umowa KS czy moja z Niemcem ?

Prosiłbym o wyoślenie i wyrozumiałość bo to moja pierwsza akcja z moto sprowadzanym z D, a jutro oględziny !

Dzięki !

Napisano

już nie dostajesz próbnych blach, powinien być od razu dowód tymczasowy na 30 dni z normalnymi blachami

Napisano

> już nie dostajesz próbnych blach, powinien być od razu dowód tymczasowy na 30 dni z normalnymi

> blachami

rejestrowalem w marcu i probne dawali na miesiac.

Do przegladu musisz miec tablice, chyba ze masz tablice zjazdowe wazne to nie.

Caly koszt to ok 450zl (tlumaczenia wloskie 160, przeglad 62, probne 36, rejestracja 191) akcyzy, skarbowki brak.

Napisano
  • Autor

> rejestrowalem w marcu i probne dawali na miesiac.

> Do przegladu musisz miec tablice, chyba ze masz tablice zjazdowe wazne to nie.

> Caly koszt to ok 450zl (tlumaczenia wloskie 160, przeglad 62, probne 36, rejestracja 191) akcyzy,

Mój WK potwierdził Twoje info.

Pytanie czy jak dostane próbną blachę to mogę iść i opłacić OC żeby motorem pojechać na przegląd ? Czy musze z tą próbną blaszką pakować moto na busa i dopiero po odebraniu normalnej blachy opłacić OC ? Czy nr rejestracyjny da się wtedy zmienić w ubezpieczalni (po otrzymaniu normalnej tablicy ) ?

> skarbowki brak.

Napisano

witam. masz dwie opcje. bierzesz tablice tymczasowe ,i wykupujesz do nich ubezpieczenie czasowe np 30 dni ,koszt ok. 30zł. w tym czasie załatwiasz wszystkie formalnosci ;przeglad ,tłumaczenia itp.jeżeli masz pewność że otrzymasz rejestrację stałą , możesz zapłacic ubezpieczenie na cały rok , wtedy ubezpieczyciel przepisze numery na polisie i kwicie potwierdzającym zawarcie ubezpieczenia. przerabiałem i działa. pozdrawiam.

Napisano

> Mój WK potwierdził Twoje info.

> Pytanie czy jak dostane próbną blachę to mogę iść i opłacić OC żeby motorem pojechać na przegląd ?

> Czy musze z tą próbną blaszką pakować moto na busa i dopiero po odebraniu normalnej blachy

> opłacić OC ? Czy nr rejestracyjny da się wtedy zmienić w ubezpieczalni (po otrzymaniu

> normalnej tablicy ) ?

> > skarbowki brak.

OC musisz miec w dniu rejestracji nawet czasowej.

Zanim zarejestrujesz musisz zrobic tlumaczenia, z tym do WK, probne, ,kupujesz OC, ok 100zl/rok i jazda na przeglad.

Niby na probnych jakos sie nie jezdzi bo one podobno tylko do przemieszczania z domu do stacji ale 30 dni???

Ja nie pytalem policji czy moge jezdzic bo i tak bylo zimno ale teraz to zal byloby np 2 tyg stac czekajac na twardy dowod i blachy.

Aaa...do tlumaczenia tez musisz miec umowe KS miedzy Toba a wlascicielem wbitym w DR lub posrednikiem.

Napisano

jeżeli masz pewność że otrzymasz rejestrację stałą , możesz zapłacic ubezpieczenie na cały

> rok ,

a dlaczego moglby nie dostac stalej?

Napisano
  • Autor

> OC musisz miec w dniu rejestracji nawet czasowej.

> Zanim zarejestrujesz musisz zrobic tlumaczenia, z tym do WK, probne, ,kupujesz OC, ok 100zl/rok i

> jazda na przeglad.

> Niby na probnych jakos sie nie jezdzi bo one podobno tylko do przemieszczania z domu do stacji ale

> 30 dni???

> Ja nie pytalem policji czy moge jezdzic bo i tak bylo zimno ale teraz to zal byloby np 2 tyg stac

> czekajac na twardy dowod i blachy.

> Aaa...do tlumaczenia tez musisz miec umowe KS miedzy Toba a wlascicielem wbitym w DR lub

> posrednikiem.

Umowa mze byc dwujezyczna ?

Dzieki Panowie za info.

Napisano

> Umowa mze byc dwujezyczna ?

> Dzieki Panowie za info.

Moze byc, w necie wzory sa;) I tak trzeba to potwierdzic u tlumacza ale moze grosz taniej przez to bedzie.

Cala zabawa trwa moze 2-4 dni i juz blachy masz.

Napisano
  • Autor

> Moze byc, w necie wzory sa;) I tak trzeba to potwierdzic u tlumacza ale moze grosz taniej przez to

> bedzie.

> Cala zabawa trwa moze 2-4 dni i juz blachy masz.

Nie trzeba bylo potwierdzac u tlumacza. Dostalem probne blachy i zrobilem przeglad teraz tylko do WK po normalna blache tylko ten pieprzony urzad do 15:-/

Napisano

> Niby na probnych jakos sie nie jezdzi bo one podobno tylko do przemieszczania z domu do stacji ale

> 30 dni???

> Ja nie pytalem policji czy moge jezdzic

Za chwilę dowiemy się, że próbne blachy są tylko do oglądania... grinser006.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Nie trzeba bylo potwierdzac u tlumacza. Dostalem probne blachy i zrobilem przeglad teraz tylko do

> WK po normalna blache tylko ten pieprzony urzad do 15:-/

moze w srody jest do 17,15, sprawdz, w duzych miastach np wroclaw teraz rejestruje sie w 4 miejscach a nie w 1 jak kiedys i kolejki po pol dnia

Napisano
  • Autor

> moze w srody jest do 17,15, sprawdz, w duzych miastach np wroclaw teraz rejestruje sie w 4

> miejscach a nie w 1 jak kiedys i kolejki po pol dnia

NiestetyŻywiec nie jest dużym miastem tongue.gif

Napisano

> NiestetyŻywiec nie jest dużym miastem

Ja w zeszłym tygodniu czekałem w WK rejestrując motocykl ponad 4 godziny w kolejce icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Ja w zeszłym tygodniu czekałem w WK rejestrując motocykl ponad 4 godziny w kolejce

ee ja w zeszłym tyg załatwiłem w 5 minut, tyle że po godz 15.

Napisano

> ee ja w zeszłym tyg załatwiłem w 5 minut, tyle że po godz 15.

Po 15 bym wiele nie załatwił, bo było otwarte do 14.30 biglaugh.gif