Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stilo Abarth - Selespeed pracuje tylko w trybie manualnym

Featured Replies

Napisano

Panowie,

Nigdzie nie znalazłem takiego problemu na forum.

Stilo wyrzuca podczas jazdy awarię silnika (kontrolka) i zmienia się tryb seelespeda na manualny. Czasem po którymś odpaleniu samochodu kontrolka gaśnie (czasem nie) i można jeździć w trybie automatycznym nawet z zapaloną kontrolką.

Wyrzucał błąd potencjometru przyspieszenia - więc go zmieniłem, ale nic się nie zmieniło. Zauważyłem że gdy pracuje w trybie manualnym czasami samochód ruszy po bardzo "głębokim" wciśnięciu pedału gazu. Zdarza mu się też że gdy np. dojeżdżam do świateł (z reguły wtedy pedał gazu i hamulca nie wciśnięty) zbija mi bieg na neutralny, to samo gdy jadę powoli na wstecznym.

Pomożecie zdiagnozować problem?

Napisano

> Panowie,

> Nigdzie nie znalazłem takiego problemu na forum.

> Stilo wyrzuca podczas jazdy awarię silnika (kontrolka) i zmienia się tryb seelespeda na manualny.

> Czasem po którymś odpaleniu samochodu kontrolka gaśnie (czasem nie) i można jeździć w trybie

> automatycznym nawet z zapaloną kontrolką.

> Wyrzucał błąd potencjometru przyspieszenia - więc go zmieniłem, ale nic się nie zmieniło.

> Zauważyłem że gdy pracuje w trybie manualnym czasami samochód ruszy po bardzo "głębokim"

> wciśnięciu pedału gazu. Zdarza mu się też że gdy np. dojeżdżam do świateł (z reguły wtedy

> pedał gazu i hamulca nie wciśnięty) zbija mi bieg na neutralny, to samo gdy jadę powoli na

> wstecznym.

> Pomożecie zdiagnozować problem?

Selespeed nie będzie działał poprawnie do czasu gdy nie będzie miał usterek w silniku.

Skrzynia bazuje na informacji uzyskanych z silnika i innych typ gaz, hamulec, cisnienie w układzie ABS. Jeśli tu coś nawala - skrzynia przestaje pracować błędnie -ba, nawet nie znajdziesz błedu w układzie selespeed - bo nie on jest powodem zlej pracy.

Napisano
  • Autor

> Selespeed nie będzie działał poprawnie do czasu gdy nie będzie miał usterek w silniku.

> Skrzynia bazuje na informacji uzyskanych z silnika i innych typ gaz, hamulec, cisnienie w układzie

> ABS. Jeśli tu coś nawala - skrzynia przestaje pracować błędnie -ba, nawet nie znajdziesz błedu

> w układzie selespeed - bo nie on jest powodem zlej pracy.

Tak,

Mam błąd P0220 - Poz przyspiesznika bieznika 2

Pedał przyspieszenia wymieniłem wcześniej. Ktoś pisał gdzieś że w 1.9 miał taki błąd - okazało się że powodem były przewody na nadkolu pod podstawą akumulatora - wilgoć. No nic...chyba muszę rozebrać trochę furki.

Może jest coś jeszcze co może generować ten błąd?

Edit:

Poizolowałem jeszcze raz wiązki mimo że jakichś nieprawidłowości nie zauważyłem, w kostkach łączeniowych też wszystko ok.

Po ponownym podłączeniu akumulatora błąd był nadal ale można było skrzynię przełączyć na automat smile.gif

Błędy wykasowałem. Pojeżdżę trochę i zobaczymy czy coś "przypadkiem naprawiłem" mlot.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

zrobiłem z 1500 km, błędu nie ma. Czasami jeszcze mi błąd oleju wyskoczy. Kilka razy zgasił ten błąd silnik. Olej i filtry świeżutkie oczywiście.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Błąd oleju nie gasi silnika, to jest tak, że najpierw zgasł silnik a po tym wyskoczył błąd oleju, nie odwrotnie :D