Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

prostowanie felg - na goraco czy na zimno?

Featured Replies

Napisano

w sumie sprawa dla mnie dosc pilna.....

oddac tam gdzie prostuja mlotkiem czy tam gdzie podgrzewaja palnikiem i rolkami prostuja?

w tym drugim przypadku boje sie przebarwien lakieru wskutek podgrzania icon_rolleyes.gif

Napisano

> w sumie sprawa dla mnie dosc pilna.....

> oddac tam gdzie prostuja mlotkiem czy tam gdzie podgrzewaja palnikiem

> i rolkami prostuja?

> w tym drugim przypadku boje sie przebarwien lakieru wskutek

> podgrzania

jeśli już skrzywiłeś... to rolki, nie bój dupy o lakier, pamiętaj, że mechanicznie na zimno cepem i młotem = problemy później

Napisano
  • Autor

zakladam, ze watek was interesuje ale nic na ten temat nie wiecie grinser006.gif

prostowanie na goraco odradzil mi gosc z warsztatu, ktory to wykonuje wink.gif Po podgrzaniu palnika i dosunieciu silownika powiedzial, ze moze zostac slad, w dodatku jest to bardzo prawdopodobne.

moze taki warsztat... ale skutecznie odradzil mi prostowanie na goraco - a ja podziekowalem za fachowa porade grinser006.gif

Napisano

mam felgi wyczyszczone do aluminium przygotowane do malowania - rozumiem ze w moim przypadku lepsze bedzie prostowanie na goraco

Napisano
  • Autor

> mam felgi wyczyszczone do aluminium przygotowane do malowania -

> rozumiem ze w moim przypadku lepsze bedzie prostowanie na goraco

raczej tak ok.gif aczkolwiek temat prostowania felg nie jest taki jasny i prosty jakby sie moglo wydawac. Imho nalezy bardzo uwazac podgrzewajac felge aby nie zniszczyc struktury felgi hmm.gif Nie wiem jakie temperatury ma aluminium, ale na przykladzie innych materialow wiem, ze nie mozna podgrzac do temp. degradacji, co jest oczywiste. Wszystko zalezy tez jak jest uderzona felga. Facet z warsztatu co prostuja na goraco - nie na rolkach, a podgrzanie palnikiem + silownik; powiedzial, ze jesli chodzi o rant to trzeba uwazac, zeby sie nie ukruszyl po podgrzaniu.

mialem wrazenie, ze ten facet nie chcial abym do niego przyjezdzal zlosnik.gif

Najlepiej zawsze zadac pytanie co bedzie jak po prostowaniu zostanie slad. Czasem usluga zle wykonana jest gorsza niz nie wykonana.

Napisano

koles powiedzial ze za sztuke chce 90zl, ma poprawic ranty (maja uszkodzenia)

ponoc jest najlepszy w olsztynie ale do tanich nie nalezy, zapytam go jak bedzie prostowal ogolnie wypyatm go co i jak

• 1 miesiąc później...
Napisano

wiem ze odgrzewam stary watek nie moglem sie wczesniej dostac na AK

z prostowaniem jest tak: male uszkodzenia czyli zwykle prostowanie - na zimno, duze w zasadzie bardzo duze - ostatecznosc - na cieplo (jak to koles w zakladzie powiedzial: na cieplo kazdy glupi umie wyprostowac bo nagrzewasz felge i alu robi sie jak plastelina a wtedy to juz zadna filozofia)

powiedzal mi tez, ze nagrzane aluminium nie ma juz takiej samej wytrzymalosci co pierwotny odlew, dlatego zawsze stara sie prostowac na zimno

jutro odbieram od niego 2 felgi, ciekawe jak mu to wyjdzie?

Napisano

> i rolkami prostuja?

> podgrzania

na cieplo masz 100 % pewnosc przebarwienia lakieru , na zolto , plus odpryski i slady po silowniku , lakier tez bedzie odchodzil ( slady na zewnatrz felgi)

na zimno przy malych znieksztalceniach , slady po mlotku , chodz wiem ze i silownikiem prostuja na zimno ale slady sa nie uniknione , ale od wewnatrz felgi

ktora metoda lepsza, jedna i druga narusza struktore aluminium, jezeli taka fele oddac po takim zabiegu obrobce cieplnej odprezaniu to byla by jak nowa wink.gif

Napisano

> i rolkami prostuja?

> podgrzania

jeśli jest lekko krzywa to na zimno, jeśli jajo spore to na rolki na ciepło, w przypadku twoich fel będzie na rolkach od środka jak znam życie, tak że tam ewentualne odbarwienia nie będą ci przeszkadzać, jak od zewnątrz skrzywiłeś to nie dość, że masz talent to w dodatku w jednym i drugim przypadku mocno prawdopodobne jest to, że uszkodzisz fele

pocieszę cię, ats-a raz prostowałem na rolkach i to po lakierowaniu - był cały, bez odbarwień i bez uszkodzeń

Napisano

Felgi sie prstuje na zimno, nie młotkiem, a na walcarce. Prostowanie na ciepło

bardzo nadwyręża strukturę materiałówą felgi. Może to w skrajnym przypadku doprowadzić,

po wjechaniu w dziurę, do pęknięcia felgi.

Pozdrawiam

Napisano

> Felgi sie prstuje na zimno, nie młotkiem, a na walcarce.

coz, ja mialem stycznosc z prostowaniem mlotkiem oraz silownikiem , a o walcarce to u mnie w okolicy to nie slyszeli choc mysle ze to najsensowniejsza metoda

> Prostowanie

> na ciepło

> bardzo nadwyręża strukturę materiałówą felgi.

a na zimno prostowanie mogloby spowodowac ukruszenie feli , dlatego prostuja na cieplo - struktora juz nie ta ale fela cala

>Może to w skrajnym

> przypadku doprowadzić,

> po wjechaniu w dziurę, do pęknięcia felgi.

zgadza sie, cos za cos , albo nowa fela , albo prostowana .....

> Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.