Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Klimatyzator przenosny _SPLIT_

Featured Replies

Napisano

Potrzebuje do wynajmowanego mieszkania jakis klimatyzator przenosny. Z mojej kwerendy wynika ze jedyny sensowny to przenosny split ale... o ile informacji na ich temat nawet sporo to w ofercie praktycznie nie wystepuje :/ a i opinii uzytkownikow tez jak na lekarstwo :(

ma ktos moze takie ustrojstwo albo potrafi polecic konkretny model? najchetniej nieduzy, nieglosny, do kawalerki ~40m2 i oczywiscie nie bardzo drogi (przyjmijmy na start ze do 2kpln brutto). 

pozdrawiam

Napisano

Ale jak przenośny SPLIT?

Albo przenośny, albo SPLIT, zdecyduj się

Napisano
  • Autor

normalnie, przenośny split :D

to że jest split wcale nie wyklucza jego "przenośności"

Oscar_Twin_14A_3.jpg?osCsid=59f38b8b19be

Napisano

normalnie, przenośny split :D
to że jest split wcale nie wyklucza jego "przenośności"

Ciekawy patent ... ro jest na jakieś szybkozłączki, czy po każdym rozdzieleniu trzeba na nowo napełniać układ?

Napisano
  • Autor

moga byc spiete na sztywno, albo na szybko zlaczkach. Te na szybkozlaczkach podobno tez niezbyt lubia rozpinanie, bo mimo wszystko troche gazu zawsze ucieknie.

Niestety nie znam nikogo kto by uzywal tego ustrojstwa wiec ciezko mi powiedziec ile razy da sie rozlaczyc zanim sie czynnik skonczy ;)

Napisano

Ponegocjuj z właścicielem i/lub poszukaj mieszkania z normalnym splitem.

Bo jak zamierzasz zamontować przenośnego splita? Wiercisz, czy puszczasz rurki przez uchylone okno na balkon? Wiercenie bez właściciela odpada, a uchylanie okna to wypuszczanie pieniędzy.

Przenośne splity są tak ezgzotyczne, że jak już znajdziesz, to okaże się, że wyjdzie dużo drożej od zwykłego. A jak uwzględnisz 8% VAT i możliwość "dorzucenia" się właściciela, to już całkiem.

Napisano
  • Autor

problem jest taki ze kamienica jest objeta nadzorem konserwatora zabytkow, do tego jest niedawno odnowiona wiec dodatkowo jest objeta ograniczeniami wynikajacymi z gwarancji co oznacza ze instalacja splita jest conajmniej ekstremalnie kosztowna (bo nie da sie go po prostu powiesic na elewacji za oknem... ze nie wspomne o wierceniu dziur w scianach bez projektów, zezwolenia wspolnoty itp.) .

Pojawil sie wiec pomysl na klimatyzator przenosny... ale ze z monoblokami mam juz pewne negatywne doswiadczenia to pomyslalem o takim przenosnym splicie. Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze okno bedzie musialo byc uchylone na te 2-3cm, i tego nie przeskocze, ale na szczescie moge przymknac rolete zewnetrzna i wtedy od bezposredniego slonca bedzie chronila roleta z niewielka szpara u dolu oraz leciutko uchylone okno. Za oknem jest calkiem spory parapet zakonczony barierka wiec teoretycznie mala jednostka zewnetrzna powinna sie zmiesci. A poniewaz wszystko bedzie tylko 'postawione' bez wiercenia i mocowania na stale to wstepnie mam zgode na instalacje - oczywiscie najpierw i tak bede musial dokladnie powiedziec co to bedzie, jakie wymiary itp... tylko ze wlasnie jeszcze nie znalazlem nic z dobrymi opiniami w sensownej cenie :/

PS. mieszkanie jest tesciow i to wlasnie wynajmujacy od nich poprosil o rozwiazanie problemu temperatury ;) a poniewaz jest od lat wynajmujacym i bezproblematycznym (generalnie) to tesciowie nie chcieliby go stracic... stad pomysl na rozejrzenie sie. W poprzednich latach gosc calymi dniami pracowal i zaslanial sobie okna roletami i nie bylo problemu - jak wracal popoludniem to mial w miare chlodno w mieszkaniu nawet w upaly. Teraz mieszka z zona i malutkim dzieckiem wiec juz nie zaslania i przez te ostatnie upaly troche sie goraco zrobilo... :)

Edytowane przez TJa

Napisano

Witam.

Mam ten sam problem. U mnie, o tyle sytuacja lepsza, że wraz z remontem elewacji, wszystkim mieszkańcom dostosowano mieszkania do nowych norm związanych z wentylacją, pionami kominowymi/wentylacyjnymi itd. U mnie nawiew do kuchni znajduje "w szafce" kuchennej, co kusi, aby tamtędy wyprowadzić przewód do splita postawionego na prawie 40 cm parapecie, zaraz nad otworem.

Tylko jak z wydajnością + głośnością takiego rozwiązania ?

Napisano

A pomyślałeś, że postawiony klimatyzator na parapecie podczas wichury może spaść?

Napisano
  • Autor

A pomyślałeś, że postawiony klimatyzator na parapecie podczas wichury może spaść?

raczej nie spadnie, bo zawisnie na przewodach cisnieniowych, poza tym napewno go jakos dodatkowo przywiązałbym. no i jest 'balkonik'/barierka z pretow wiec daleko nie poleci ;)

ale to i tak narazie teoria bo jedyne dostepne przenosne splity ktore znalazlem maja pod 5kW mocy i nadaja sie do kilkusetmetrowych pomieszczen, a nie do 40metrowego mieszkanka ... a dokladniej 20m2 pokoju ;)

Napisano
  • Autor

Witam.

Mam ten sam problem. U mnie, o tyle sytuacja lepsza, że wraz z remontem elewacji, wszystkim mieszkańcom dostosowano mieszkania do nowych norm związanych z wentylacją, pionami kominowymi/wentylacyjnymi itd. U mnie nawiew do kuchni znajduje "w szafce" kuchennej, co kusi, aby tamtędy wyprowadzić przewód do splita postawionego na prawie 40 cm parapecie, zaraz nad otworem.

Tylko jak z wydajnością + głośnością takiego rozwiązania ?

co do glosnosci... pewnie tak jak zwykla klima split - czyli w domu szum wentylatora, a na zewnatrz szum sprezarki i wentylatora ;)

Napisano

Hm... a masz dostęp do kanału wentylacyjnego ? Teoretycznie można by podłączyć zwykły klimatyzator przenośny do komina i masz problem z głowy. Kwestia estetyki pozostaje.

Napisano
  • Autor

klimatyzator podlaczany do komina to glownie robi glosnosc i zuzywa prad... a chlodzenie na poziomie zwyczajnego wiatraka ;)   probowalem takiego dawno temu w firmie i to po prostu nie dziala.

Taki z rura wywiewa owa rura powietrze na zewnatrz co powoduje ze do mieszkania ciagniete jest powietrze z wentylacji i z dworu... ktore wcale chlodne nie jest, do tego rura wydechowa oraz sam klimatyzator jest dosc ciepla i w efekcie masz kolejne zrodlo ciepla w goracym pomieszczeniu :) ... 

jedyna instalacja tego typu ktora ma szanse dzialac ma wlot i wylot wybity przez sciane i powietrze ktore przechodzi przez te rury sluzy tylko do chlodzenia wymiennika w klimatyzatorze zabudowanym w pomieszczeniu. Jest znacznie lepiej niz przy zwyklym monobloku ale nadal sporo odstaje od zwyklego splita... niestety trzeba miec dwie dziury w scianie :)

edyta: cos sie zaplatalem... kominy sa, ale klasyczne - na dach... i nikt nie pozwoli nimi ciagnac zadnych przewodow ze wzgledu na przepisy ppoż. A kominow w sensie dziur 'przez sciane' na zewnatrz nie ma.

Edytowane przez TJa