Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astra II 1,6 z16se gaśnie

Featured Replies

Napisano

witam szanownych forumowiczów. Borykam sie z problemem gaśniecia auta przed dojazdem do świateł.Auto po wrzuceniu na luz gaśnie - najpierw na ok sekunde przed zgaśnieciem mignie kontrolka oleju a potem pozostałe kontrolki (ładowania i elektroniki silnika) i silnik gaśnie. zapala potem z lekkim zawachaniem i jest wszystko ok - aż do następnego razu.Byłem u auto - elektronika - przeczyścił przepustnicę (ale chyba tylko ten duży wlot od filtra pow.) wiem że trzeba przeczyścić też ten mniejszy wlot od pokrywy zaworów, ale chyba tego nie przeczyścił. sprawdził EGR - działa. na kompie wyszedł mu tylko błąd EGR. spaliny w normie na analizatorze, filtr, olej , świece, filtr paliwa wymienione. może to przewody zapłonowe? na biegu jałowym daje się odczuć leciutko nierówną pracę silnika - jednak wskazówka obrotomierza waha sie może czasami o milimetr. podczas jazdy moc ok, równo sie napędza, nie szarpie. po czyszczeniu przepustnicy na miesiąc problem zniknął - mysłałem że na stałe. przed czyszczeniem problem występował ok raz na tydzień. dzieki za pomoc

Napisano
  • Autor

> na poczatek oczyscic i zaślepić EGR, oczyścić małą rurkę i kruciec w

> przepustnicy

> http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/przepustnica.html

> http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/egrp.html

Dzieki, spróbuje to zrobić. Natomiast niepokoi mnie fakt że przed zgaśnięciem silnika zawsze na 1 -2 sekundy mignie kontrolka oleju, potem zapala sie na stałe razem z pozostałymi kontrolkami - może ECU silnika dostaje jakiś fałszywy sygnał z czujnika ciśnienia oleju i gasi silnik?? nie wiem czy istnieje taka procedura zabezpieczająca w sterowniku silnika (np jak nie ma oleju albo pompa oleju padła to ECU gasi silnik)

Napisano

> Dzieki, spróbuje to zrobić. Natomiast niepokoi mnie fakt że przed

> zgaśnięciem silnika zawsze na 1 -2 sekundy mignie kontrolka

> oleju, potem zapala sie na stałe razem z pozostałymi kontrolkami

> - może ECU silnika dostaje jakiś fałszywy sygnał z czujnika

> ciśnienia oleju i gasi silnik?? nie wiem czy istnieje taka

> procedura zabezpieczająca w sterowniku silnika (np jak nie ma

> oleju albo pompa oleju padła to ECU gasi silnik)

raczej następuje spadek obrotów, a wtedy spada ciśienie oleju i stąd ta kontrolka

• 1 miesiąc później...
Napisano

Obstawiam moduł zapłonowy, ale nie daje 100% pewności. Najlepiej poszukaj na forum o module i porównaj swoje objawy.

Kontrolki się palą, bo kluczyk jest ciągle przekręcony a silnik nie pracuje. Tak samo jest jak puści się sprzęgło na jedynce.

Pozdro!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.