Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak smarowania łańcucha McCulloch 325

Featured Replies

Napisano
Witam 

Mam problem z piłą elektryczną McCulloh Electramac 235, a dokładnie ze smarowaniem łańcucha. 

Pompka po naciśnięciu z góry palcem trzpienia jednorazowo oczywiście podaje olej na dyszę smarującą łańcuch, ale po założeniu koła jak łatwo się domyślić tego nie robi, bo brak jest jej pulsacyjnej pracy (cały czas dociśnięty trzpień pompki przez koło). 

Wrzuciłem poniżej zdjęcia samej pompki, oraz koła które dociska pompkę i przekazuje napęd z silnika. 

Czy możliwe jest, że brakuje jakiegoś elementu układanki aby przywrócić smarowanie łańcucha? Stare koło miało wytarte zęby i kupiłem nowe-zamiennik, niczym nie różniące się od oryginału. 

post-130148-0-09952100-1436787682_thumb.jpg

post-130148-0-57828500-1436787686_thumb.jpg

post-130148-0-89564900-1436787690_thumb.jpg

post-130148-0-78058100-1436787695_thumb.jpg

Napisano

Nie widać na zdjęciu czy zmieściła by się podkladka na wałek prowadzący na którym obraca się koło napędzające łańcuch.. jeśli to koło będzie osadzone zbyt "głęboko" wtedy skok pompki nie wystarczy do pompowania oleju...

Napisano

Witam 

Mam problem z piłą elektryczną McCulloh Electramac 235, a dokładnie ze smarowaniem łańcucha. 

Pompka po naciśnięciu z góry palcem trzpienia jednorazowo oczywiście podaje olej na dyszę smarującą łańcuch, ale po założeniu koła jak łatwo się domyślić tego nie robi, bo brak jest jej pulsacyjnej pracy (cały czas dociśnięty trzpień pompki przez koło). 

Wrzuciłem poniżej zdjęcia samej pompki, oraz koła które dociska pompkę i przekazuje napęd z silnika. 

Czy możliwe jest, że brakuje jakiegoś elementu układanki aby przywrócić smarowanie łańcucha? Stare koło miało wytarte zęby i kupiłem nowe-zamiennik, niczym nie różniące się od oryginału. 

attachicon.gif20150707_163711.jpg

attachicon.gif20150707_163716.jpg

attachicon.gif20150707_163744.jpg

attachicon.gif20150707_163753.jpg

Te koła zamienniki to dziadostwo, szkoda na to kasy, kup oryginalne koło McCulloha i po problemie, ja na zamiennikach miałem takie same problemy, z tym że mi koło blokowało pompkę w pozycji wciśniętej i nie pomagały żadne podkładki pod koło, a jeśli już to na krótko. Druga sprawa to żywotność takiego zamiennika - bardzo słaba.

Napisano
  • Autor

Ok, ale fizycznie czym się różni oryginał od zamiennika, że pompka pracuje prawidłowo?

Na zdrowy rozum to koło od wewnątrz powinno mieć coś w rodzaju ślizgu, który obracając się z kołem powodowałby pulsacyjny nacisk na trzpień pompki  :nie_wiem: 

Napisano

Ok, ale fizycznie czym się różni oryginał od zamiennika, że pompka pracuje prawidłowo?

Na zdrowy rozum to koło od wewnątrz powinno mieć coś w rodzaju ślizgu, który obracając się z kołem powodowałby pulsacyjny nacisk na trzpień pompki  :nie_wiem:

No właśnie ma ten ślizg i to on stanowi problem w kołach zamiennikach.
Napisano
  • Autor

Przejrzałem kilkadziesiąt zdjęć kół w google i na żadnym nie zauważyłem tego ślizgu. Gdzie można znaleźć oryginał?

Napisano

Przejrzałem kilkadziesiąt zdjęć kół w google i na żadnym nie zauważyłem tego ślizgu. Gdzie można znaleźć oryginał?

Ale na twoim kole jest ten ślizg.

post-147546-0-53624900-1437027538_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

No to ja już nic z tego nie rozumiem. Czy to koło ma się przesuwać wzdłuż wałka na którym jest osadzone aby była możliwa pulsacyjna praca pompki?

Napisano

No to ja już nic z tego nie rozumiem. Czy to koło ma się przesuwać wzdłuż wałka na którym jest osadzone aby była możliwa pulsacyjna praca pompki?

Wysokość tego ślizgu powinna być różna w zależności od miejsca, podczas obrotu trzpień pompki jest przez niego dociskany i zwalniany. Proste jak budowa cepa.

Napisano
  • Autor

Tak podpowiada teoria ale w praktyce żadne koło tego nie ma.

Napisano

Tak podpowiada teoria ale w praktyce żadne koło tego nie ma.

No to nie wiem, u mnie wszystkie zamienniki jakie kupowałem miały takie ślizgi wyprofilowane, problem był tylko z odwzorowaniem ich parametrów względem oryginalnego koła.