Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Reflektory soczewkowe - pytanie po sąsiedzku

Featured Replies

Napisano

Witam sąsiadów kącikowych!

Prosze o radę i jakieś podpowiedzi w takiej sprawie:

kupiłem na Allegro (z firmy z Dziekanowa Leśnego) dla swojego taty, reflektory soczewkowe do Marei.

Zakup był podyktowany koniecznością bo fabryczne już nie za bardzo chciały świecić. Nowe lampy wyglądają bardzo ładnie, ale....

No własnie, jest problem z ich ustawieniem tj. nie wystarcza regulacji aby je dobrze ustawić. Jeden świeci za nisko drugi jakoś lekko w bok. Lampy są firmy DJ Auto.

Domyślam się że nie jest to czołówka światowa, no ale brak kasy na jakieś konkretniejsze.

Jak myślicie czy oba relektory moga być wadliwe? A może żle są założone silniczki do korektora ustawienia? Wiem że troche było problemów z ich założeniem (zapięciem).

I wreszcie czy ktoś z Was ma w swoim autku takie lampki (tej firmy)? I czy obeszło się bez problemów?

Niby gadałem z gościem-sprzedawcą i powiedział żeby odesłać to zareklamują (ponoć u producenta confused.gif) )

Ale może nie trzeba? (czekać ze trzy tygodnie......nie chce się frown.gif)

Podpowiedźcie coś koledzy!

Napisano

Witaj.

Za soczewką masz regulacje, wkładasz śrubokręt od góry i kręcisz (taka biała niby zębatka plastikowa) i tu masz regulacje prawo lewo. A co do wysokości świecenia to dj auto tak ma (też je mam smile.gif) i tu trzeba popuścić górne dwie śruby co trzymaja lampe i popchnąć ją jak najdalej do tyłu (wtedy pójdzie do góry ile mażna) dokręcasz po tym manewrze i jest ok, ale pojawia sie mała luka pomiędzy lampą a zderzakiem, ale po kilku dniach przestajesz na nią zwracać uwagi i wsio jest ok smile.gif powodzenia!

Napisano

> A czy soczewy DEPO mają ten sam problem-szpara nad zderzakiem??

Niestety tak oslabiony.gif

Napisano

ale nie widać praktycznie tej szpary. musiałbyś sie przyjrzeć dobrze, a świecą lepiej o wiele.

Napisano

A da się coś pokombinować by było ok??Z tego co widziałem na fotkach ....niektórzy z użytkownikow mieli wszystko dobrze...

Napisano

> A da się coś pokombinować by było ok??Z tego co widziałem na fotkach

> ....niektórzy z użytkownikow mieli wszystko dobrze...

Niby można, trzeba pokombinować z pasem do którego przykręcone są reflektory (inaczej wyprofilować). Jednak jest z tym duży problem, szczególnie w okolicahc błotników, chaczą o kanty. Myślę jednak, że nie warto. Sam z tym walczyłem. Jest trochę lepiej, ale żadne cuda. smile.gif

Napisano

ja Ci zapodam popoludniu mojego fotke to zobaczysz ze praktycznie nic nie widac

Napisano

> A możesz fotke zapodać??

Niestety nie mam, ale jak już pisałem wyżej szpara jest nadal. Z tym profilowaniem namęczyłem się strasznie, a efekt żaden. Szpara jak była tak jest. Drugi raz już bym nie robił tego. A do szpary można się przyzwyczaić. Zresztą BBM, moim zdaniem, mają wiele "szpar". A to przy drzwiach, klapach, itp. Zatem jedna w tą czy w tą? Moja rada: jeśli nie chcesz się rozczarować to daj sobie spokój, Dużo pracy, kupa nerwów i zbolałe ręce od wyginania. Po pierwszym "profilowaniu" oświetlałem korony drzew cool.gif i trzeba było zacząć wszystko jeszcze raz. Nigdy więcej.

Napisano

> > A czy soczewy DEPO mają ten sam problem-szpara nad zderzakiem??

> Niestety tak

mam valeo tez szpara biglaugh.gifhahaha.gif

jak podnosisz to nie ma bata - musi byc szpara ;d

depo zalozysz - tez nie ma szpary zlosnik.gif ale nisko swieca - czy valeo czy depo - za nisko hahaha.gifzlosnik.gif

Napisano

Ok Marcino, w takim razie czekam na fotki...A w ogóle jakiej firmy masz soczewy, gdzie brałeś??

Napisano

> Witam sąsiadów kącikowych!

> Prosze o radę i jakieś podpowiedzi

Witaj...

Powyższe wypowiedzi jak najbardziej OK, ale poszukaj wątków soczewkowych wyszukiwarką. Pojawiały się swego czasu regularnie. Problemy są w nich opisane szczegółowo.

Mocowanie silniczków też sprawdź, bo jak sie nie trafi kulką silniczka w gnizcdo w lampie, to jest problem z regulacją.

Napisano
  • Autor

A jak z regulacją wysokości? Bez problemu?

Bo tata sprawdził na pionowej ścianie i różnica w wysokości pomiędzy lewym reflektorem który daje sie jako tako regulować a prawym który nie bardzo się daje wynosi około 0,5 metra!!! Przy czym lewy jest podniesiony maksymalnie a i tak na przyrządzie świeci za nisko.

Będziemy reklamować jednak oba światła bo ewidentnie trafiły się jakieś buble! A, i prawy miał pozamieniane wewnątrz przewody mad.gif

Napisano

problemem nieoryginalnych soczewek jest mniejsza odległość tylnej ścianki reflektora od przedniej - dlatego w silniczku brakuje regulacji. wystarczy rozebrać silniczki, lutownicę w łapę i wypalić więcej gwintu na plastikowym (żółtym) trzpieniu przed kulką. szpara wtedy jest mała i soczewki świecą wyżej.

Napisano
  • Autor

Cholera jakie czasami rzeczy proste człowiekowi nie przychodzą do głowy! pad.gif

Będę tak musiał zrobić! Na razie zareklamowaliśmy lampki i obaczymy jak będzie. Mam nadzieję że gośc sprzedający okaże się prawdziwym handlowcem i nie będzie próbował wmówić że białe jest czarne.

O wynikach poinformuję szanowną brać kącikową!

Napisano

ke ?

normalnie regulacja dziala hahaha.gif nic nie trzeba lutowac hahaha.gif

chyba, ze jakis shit kupiles biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.