Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prędkość w Czechach i Austrii

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś wie z jaką prędkością wolno jeździć po ekspresowkach w Czechach i w austrii?

W necie znalazlem różne sprzeczne informacje: albo że tak samo ja na innych w terenie niezabudowanym (90 lub 100) albo ze jak na autostradzie (130)

Napisano

Czechy - 130 km/h, Austria - 100 km/h. Tak mówią tablice przy granicy.

Napisano

Jadąc w Austrii parę razy zdarzyło mi się widzieć ustawionych policmajstrów z laserówką. Szczególnie na zwężeniach, gdzie były ustawione ichniejsze bloki betonowe. lepiej przestrzegać tego, co na tablicach piszą. 

Napisano

Czechy: obszar zabudowany 50, poza  obszarem zabudowanym 90, autostrady 130,  w wielu miejscach-na wjeździe do miejscowości-automaty mierzące prędkość. Widziałem też nieoznaokwane wozy policyjne.

Generalanie w CZ dużo wyższa kultura jazdy niż w PL............

Napisano

Jadąc w Austrii parę razy zdarzyło mi się widzieć ustawionych policmajstrów z laserówką. Szczególnie na zwężeniach, gdzie były ustawione ichniejsze bloki betonowe. lepiej przestrzegać tego, co na tablicach piszą. 

Często też łapią tylko "obcych". Mnie zatrzymał Passat bez oznakowań, ale coś przeczułem (jechali jakiś czas przedemną)  i zwolniłem do 140km/h, kazali zjechać na parking przy autostradzie. Tam same numery H, PL i CZ.

Napisano
  • Autor

Po rozmowie z tubylcami, dowiedziałem się, że w Austri obowiązuje na ekspresówkach 130km/h, chyba, że są ograniczenia znakami, a często są do 100km/h. Trochę nie ufałem, ale jak zobaczyłem ograniczenia do 100km/h podczas deszczu, to musi być chyba większy limit :)