Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SCS 1.1 spi problem z wentylatorem

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam problem z wentylatorem w moim SCS spi, mianowicie na zimnym silniku zworka włożona we wtyczkę od czujnika załączającego wentylator uruchamia go. Gdy jednak silnik się zagrzeje wentylator się nie włącza. 

Czyżby pod wpływem temperatury silnik wentylatora odmówił posłuszeństwa??

Wg schematu +12 idzie przez bezpiecznik,  wentylator i trafia do czujnika załączającego wentylator gdzie tam po zwarciu z masą przez ten czujnik wentylator się załącza. Bezpiecznik za akumulatorem jest ok, +12 wchodzi jak i wychodzi z silnika wentylatora a po nagrzaniu na wtyku czujnika wentylatora jest Masa i +12. 

Jeśli faktycznie padł wentylator to czy może ktoś polecić gdzie taki wentylator w okolicach Sosnowca można w rozsądnej cenie kupić

Dziękuje i pozdrawiam

Napisano

a próbowałeś zworką potraktować wtyczkę gdy silnik jest zagrzany? Po drugie o jak wysokiej temp mówimy?

Napisano

ja bym sprawdzil wlacznik w chlodnicy - podmien na inny. Moze on dawac napiecie jak jest potrzebne jak najbardziej, ale nie wiadomo czy natezenie tego pradu jest odpowiednie.

Napisano

Ja miałem kabel + od wentylatora przegnity i czasami się wentylator włączał a czasami nie.

Napisano
  • Autor

Traktowałem zworką wtyczkę od czujnika ale o ile na zimnym silniki jeszcze czasem się odzywał to po rozgrzaniu już nie. 

Zgodnie ze schematem +12 przez bezpiecznik za aku idzie przez silnik wentylatora i dalej do czujnika który go zwiera z masą i zamyka obwód. 
Tak też właśnie jest. Mimo że na wtyczce od czujnika w chłodnicy jest +12 i masa (sprawdzone miernikiem) wentylator nie działa mimo włożonej zworki.

Dziś rano odkryłem jeszcze jedną rzecz. Podłączony miernik do wtyczki czujnika w chłodnicy pokazywał około 9,5V. Na wtyczce od wentylatora cały czas równo +12, natomiast jak pokręciłem śmigłem wentylatora napięcie na wtyczce czujnika zaczęło skakać do 12,6V a gdy się zatrzymał napięcie z powrotem spadło do wartości początkowej. 

Kabel prądowy pod kontem przejścia też przemierzyłem przy okazji ruszając nim na wielu odcinkach, 

Napisano

Pociągnij kable bezpośrednio od aku do wentyla i zobacz czy będzie reagował na każde odpięcie. Jeśli tak, to masz gdzieś kabel dziabnięty po drodze od bezpiecznika.

Napisano
  • Autor

Pociągnij kable bezpośrednio od aku do wentyla i zobacz czy będzie reagował na każde odpięcie. Jeśli tak, to masz gdzieś kabel dziabnięty po drodze od bezpiecznika.

Poprowadziłem. Sytuacja była podobna jak opisałem wcześniej. Po podłączeniu na zimno kręcił natomiast kiedy podłączony na krótko dostał trochę temperatury od silnika stawał. Wymieniłem wentylator wraz ze stelażem i problem ustał. Na wskaźniku AG i dwu pinowym czujniku polecanym an stronie CM pokazuje 90 st C i załącza się wentyl.

Jedno co mnie zastanawia to sytuacja na postoju włącza się przy 90 st. C (wg wskaźnika) natomiast w czasie jazdy włącza się przy 95 st C, Czy to normalne??

Napisano

Nie chce zakładać nowego tematu więc zapytam się tutaj :

Czy termostat z 1.4 (z czujnikiem i dwoma wyjściami) podpasuje pod 1.1 8v ?
I jaka jest średnica tych dwóch mniejszych krócców ? 

Napisano

Nie chce zakładać nowego tematu więc zapytam się tutaj :

Czy termostat z 1.4 (z czujnikiem i dwoma wyjściami) podpasuje pod 1.1 8v ?

I jaka jest średnica tych dwóch mniejszych krócców ?

Podpasuje.

Średnic nie pamiętam.