Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

O tym jak lepsze jest wrogiem dobrego ...

Featured Replies

Napisano

Witam!

Zachcialo mi sie jakis czas temu cos zrobic z moja instalka bo jezdzilo co prawda niezle ale palilo od zawsze sporo (benzyny w miescie 9/100 a LPG 11 a czasem wiecej). Poza tym (a moze wlasnie dlatego) uklad zaczynal regulowac cokolwiek dopiero jak silnik dochodzil do pelnej temp. pracy co przy jezdzie po miescie na krotkich trasach jest hm ... takie sobie. Pogadalem z zaznajomionym gazownikiem, postanowilismy zmienic mikser. Takoz sie stalo (stejdz 1).

Efekt 1. Po regulacji ktorej dokonal inny macher (szef byl zajety) uklad regulowac zaczynal szybciej ale jak sie silnik zagrzal - przestawal jechac sick.gif. Malo mi ktos w bagaznik ze 2 razy nie wjechal. Podlaczylem swoj tester, zaczalem kombinowac - piekielnie ciezko ustawic, co gorsza korelacja miedzy ustawianiem (czyli na postoju) a jazda jest marna. Nie da sie inaczej jak metoda prob i bledow czyli regulacja-jazda-regulacja az do skutku. Koniec koncow doszedlem do punktu gdzie jakotako dalo sie jechac (sonda oscyluje przy spokojnej jezdzie, przy dodawaniu gazu ZAZWYCZAJ przechodzi na bogata). Nadal jednak byly klopoty z ruszaniem (ubozala mieszanka) i przyspieszaniem.

Zrobilismy wiec STEJDZ 2 polegajacy na zamontowaniu wiekszego attuatora.

Efekt 2. Mialo pomoc - pogorszylo. Teraz juz nie umiem zadna metoda wyregulowac mojej instalki. Na jalowym bogato, zaczyna regulowac >2krpm, na wysokich obrotach przechodzi w uboga. Ale to na postoju. Podczas jazdy ze stala predkoscia CIAGEL BOGATO, kiedy przyciskam gaz - ubozeje. Attuator szaleje bez ladu i skladu, w zaleznosci od zakretow, wzniesien (minimalnych bo w Lodzi innych nie ma) i nie wiem czego jeszcze (plamy na sloncu?? zlosnik.gif). Krecilem dzis i kombinowalem z godzine i nic. I chyba lepiej nie bedzie bo np. nawet minimalne ruszenie sruba registra od razu zmienia sytuacje wyraznie (np. caly czas ubogo). Kombinowalem tez ustawieniem czulosci reduktora - jakby sie nie bawic jest zle. Wychodzi na to ze mikser chyba daje za maly spadek cisnienia (tak by wynikalo z "poematu na gazu temat").

Kurde chyba sie poddam i do soboty (umowilem sie juz na powrot do pierwotnego miksera) bede jezdzil na benzynie. Chocby dlatego ze szkoda mi silnika, sondy i kata.

Uff, wyzalilem sie, juz mi troszke przeszlo ... trudno sie mowi, pare groszy i 3 dni jezdzenia z testerem w rece poszly na marne.

podsumowujac: pamietajcie o starej prawdzie: "LEPSZE JEST WROGIEM DOBREGO!!!"

Napisano

> podsumowujac: pamietajcie o starej prawdzie: "LEPSZE JEST WROGIEM

> DOBREGO!!!"

Nie załamuj się. Liźnij teorii, poczytaj mądre książki, zrób kilka eksperymentów i za jakiś miesiąc będziesz specjalistą.

Ja zrobiłem sobie sam mikser i ustawiłem instalkę i jest SUPER.

Ale "szkolenie" zajęło mi ponad miesiąc i wiele razy bryka prawie nie chciała jechać.

Uczyłem się obserwując instalkę na laptopie w czasie jazdy i wprowadzając modyfikacje na bierząca.

BTW - też wdepnąłem w uliczkę pt. większy mikser, ale jest to ślepa uliczka. Dobra uliczka, to mikser strumieniowy lub własnej roboty o minimalnych oporach ssania i przepływu.

Moje boje i kolegi boje wink.gif

Dywagacje o mikserach

Napisano
  • Autor

> Uczyłem się obserwując instalkę na laptopie w czasie jazdy i

> wprowadzając modyfikacje na bierząca.

ta ale w moim "fsssspanialym" Blitzu to se ne da!

> BTW - też wdepnąłem w uliczkę pt. większy mikser, ale jest to ślepa

> uliczka.

o tym sie wlasnie przekonalem zlosnik.gif

> Dobra uliczka, to mikser strumieniowy lub własnej

> roboty o minimalnych oporach ssania i przepływu.

hmm.gif

> Moje boje i kolegi boje

> Dywagacje o mikserach

a poczytam ... smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.