Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Borbet 15"

Featured Replies

Napisano

witam wszystkich ;)

takie pytanie odnośnie felg coś jak borbet B http://olx.pl/oferta/felgi-borbet-4x100-okazja-bbs-style-rant-vw-audi-mazda-honda-CID5-IDbsAcp.html#35a519fa52 15" et30, jak to będzie siedziało w uniaku na standardowym zawieszeniu i czy nie będzie tarło? Na takie felgi to już chyba opony 185? Obecnie mam podobne tylko 14" na oponach 175/50 i nie czuje dużego spadku "mocy" (39km:D), ale na tych pewnie będzie odczuwalna? Dać sobie spokój?

Napisano

7 cali to dość szeroka felga.

Jeśli chodzi o obcieranie, to po wewnętrznej stronie będzie 7 mm bliżej niż moje obecne koła, które na zakrętach obcierają (oponą). Fakt, ja mam oponę 175 na feldze 5,5, więc boki opony są bardziej "pionowo" niż w przypadku niewiele szerszej opony na półtora cala szerszej feldze, ale felga raczej będzie trzeć.

Z zewnątrz mam luz, ale proponowana przez Ciebie felga będzie z tej strony o 3 cm szersza, więc też zostanie niewiele. Niski profil + twarde zawieszenie i wejdzie. Pytanie tylko czy takie koło przy tym silniku ma sens, już masz dość "płasko i szeroko". Czy nie lepiej zainwestować w dobre opony bądź inne gadżety do samochodu?

Uno Turbo miało fabrycznie montowane opony 175, a 1,4 czy 1.5 155 bądź 165.

Polecam kalkulator ET.

Napisano

Mam felgi 7Jx16" ET30 Borbet A. Powiem tak, od środka nie będzie obcierało o nic, chyba że mac niezbyt dobrze wyprofilowane nadkola z tyłu, za to z od zewnątrz z tyłu będzie lekko tarło o rant błotnika na oponach 175/50.
Na oponach 195/45 z tyłu koniecznie trzeba zaklepywać ranty, z przodu dalej nie powinno być problemu.