Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

citroen c4 + skrzynia cvt?

Featured Replies

Napisano

szukam waszych opini na temat użytkowania tej skrzyni?

Napisano

Nie ma takiej skrzyni w citroenie. Z tego co pamiętam.

Moze chodzi o mcp?

Napisano

Nie ma takiej skrzyni w citroenie. Z tego co pamiętam.

Moze chodzi o mcp?

O MCP to wszędzie opinie znajdzie - bo to gówno nie z tej ziemi :)

Napisano

bo to nie jest skrzynia automatyczna tak jak wszyscy uważają

a tak pozatym to jak się do niej przyzwyczaisz i używasz tylko łopatek to imho całkiem ciekawe rozwiązanie ;)

ale ja się nie znam ;P

Napisano

bo to nie jest skrzynia automatyczna tak jak wszyscy uważają

a tak pozatym to jak się do niej przyzwyczaisz i używasz tylko łopatek to imho całkiem ciekawe rozwiązanie ;)

ale ja się nie znam ;P

Nie znasz się☺

Zautomatyzowane jest po to żeby nie używać łopatek.

W czym się można przyzwyczaić w skrzyni która trzeba non-stop przyuczą do punktu styku itd itp....

Napisano

Nie znasz się☺

Zautomatyzowane jest po to żeby nie używać łopatek.

W czym się można przyzwyczaić w skrzyni która trzeba non-stop przyuczą do punktu styku itd itp....

wszystkie Twoje posty o MCP sa wybitnie negatywne na tym i innych forach :/

ja mam MCP i nie narzekam wcale - przebieg 150kkm, u mnie od 30kkm i nie robię nic - skrzynia nie szarpie, nie kanguruje, biegi zmienia 'normalnie'

te negatywne opinie pochodzą chyba od użytkowników którzy mają kosmiczne przebiegi/wymieniane sprzęgła bez odpowiedniego narzędzie/serwisowanie u 'mirków'

weź pod uwagę, że (strzelam) 75% C4 /GP ma takie właśnie skrzynie i jakoś wszyscy jeżdżą i co poniektórzy może czasem narzekają

ja jestem bardzo zadowolony z MCP i polecam ją osobom którym nie chce się 'wachlować drążkiem zmiany biegów'

poza tym - w razie problemów, naprawa MCP jest tańsza niż naprawa pełnego automatu; do tego MCP wyraźnie mniej spala

podsumowując - każdy chwali co ma  ;)

Napisano

Raz mialem okazje jechac takim autem raz, wiecej tego bledu nie powtorze, biegi zmienia jak emeryt...

Napisano

wszystkie Twoje posty o MCP sa wybitnie negatywne na tym i innych forach :/

ja mam MCP i nie narzekam wcale - przebieg 150kkm, u mnie od 30kkm i nie robię nic - skrzynia nie szarpie, nie kanguruje, biegi zmienia 'normalnie'

te negatywne opinie pochodzą chyba od użytkowników którzy mają kosmiczne przebiegi/wymieniane sprzęgła bez odpowiedniego narzędzie/serwisowanie u 'mirków'

weź pod uwagę, że (strzelam) 75% C4 /GP ma takie właśnie skrzynie i jakoś wszyscy jeżdżą i co poniektórzy może czasem narzekają

ja jestem bardzo zadowolony z MCP i polecam ją osobom którym nie chce się 'wachlować drążkiem zmiany biegów'

poza tym - w razie problemów, naprawa MCP jest tańsza niż naprawa pełnego automatu; do tego MCP wyraźnie mniej spala

podsumowując - każdy chwali co ma ;)

Umiem czytać ze zrozumieniem posty ludzi posiadających auta z tym nie udanym wynalazkiem.

Procent ludzi z problemami to nie mniej niż 80-90 i są to w większości pierwsi właściciele aut kupionych w salonach. Jak widać wyjątki się jednak ZDARZAJĄ, Ty tego jesteś przykładem.

W kwestii pełnych automatów równolegle montowanych, czyli aisin AM6, problemowość jest odwrotna 10 góra 20% osób opisuje problemy z nimi. Ja mam AM6 w dwóch autach i złego słowa nie powiem, a przebiegi wyższe od Twoich.

I nie "każdy chwali co ma" tylko część nie czyta opinii i w większości nie wie nawet co kupuje, bo w ogłoszeniu było automat i nie miało pedału sprzęgła. Znający temat nie wybierają tego co z zasady problemowe.

Napisano

podsumowując - każdy chwali co ma  ;)

A co powiesz na wymiane sprzęgła i łożysk w skrzyni po 70 kkm ? :)

Napisano

Kolega nic nie powie bo jeździ autem od 30000 km, a być może poprzednik już wymieniał, stracił cierpliwość i dużo pieniędzy i jak sprzedał auto to poszedł się upić ze szczęścia :)

Napisano

Kolega nic nie powie bo jeździ autem od 30000 km, a być może poprzednik już wymieniał, stracił cierpliwość i dużo pieniędzy i jak sprzedał auto to poszedł się upić ze szczęścia :)

Czyli powie jak zrobi brakujące 40000 km. :)

Napisano

Czyli powie jak zrobi brakujące 40000 km. :)

Albo zacznie już niedługo :)

Napisano

powiem że miałeś pecha albo kupiłeś jakiegoś szrota :hehe:

u mnie oryginalne 150kkm, nic nie było wymieniane, poprzednik też nic nie wymieniał bo mam całą historię auta

oczywiście liczę się z tym że przy około 200kkm trzeba będzie zmienić sprzęgło i dwumasę no ale to chyba czysta eksploatacja a niewykluczone że dłużej pojeździ

poza tym - wymiana sprzęgła i łożysk w skrzyni - 3 tys zł i zrobione jak potrzeba; teraz Ty przedstaw kosztorys naprawy pełnego automatu  ;l oraz kosztorys takiej samej naprawy skrzyni manualnej (bo oczywiście wiesz że MCP to zwykły manual z dołożonym robotem ??)

Napisano

poza tym - wymiana sprzęgła i łożysk w skrzyni - 3 tys zł i zrobione jak potrzeba; teraz Ty przedstaw kosztorys naprawy pełnego automatu ;l oraz kosztorys takiej samej naprawy skrzyni manualnej (bo oczywiście wiesz że MCP to zwykły manual z dołożonym robotem ??)

No co Ty, poważnie ? W życiu bym nie przypuszczał ..... że tak można spie...ić manualną skrzynię ☺

Naprawa starszych skrzyń ZF to około 6kPLN, aisina AM6 jakieś 4kPLN.

W asinach nie psuje się nic, poza czasami blokiem hydraulicznym - zaworami, ale nie jest jakieś nagminne, zazwyczaj w starszych ~2006/07 z dużymi przebiegami.

Trochę optymistycznie podałeś koszty naprawy manualna, 3000 to będzie sama naprawa, dlatego dolicz do tej naprawy właśnie konieczność wymiany sprzęgła z dwumasą i wyjdzie Ci jednak więcej ☺, bo nie sądzę żebyś naprawiając skrzynię nie dokonał tych wymian.

Tu masz dosyć obszerny wątek "wychwalający" ten wynalazek, jeden z obszerniejszych na forum KC.

http://klubcytrynki.pl/forum/index.php?topic=61921.0

Napisano

wiadomo że pełny automat będzie przyjemniejszy w jeździe, ale droższy (bo większe zużycie paliwa) i tak czy siak dalej droższy w naprawie

tu chodzi o to, że jak ktoś na siłę szuka manuala a znajduje tylko MCP, to 'nie taki diabeł straszny' - bo koszta ewentualnych napraw będą do siebie bardzo zbliżone (i w manualu i w MCP trzeba wymienić sprzęgło i dwumasę)

Napisano

wiadomo że pełny automat będzie przyjemniejszy w jeździe, ale droższy (bo większe zużycie paliwa) i tak czy siak dalej droższy w naprawie

tu chodzi o to, że jak ktoś na siłę szuka manuala a znajduje tylko MCP, to 'nie taki diabeł straszny' - bo koszta ewentualnych napraw będą do siebie bardzo zbliżone (i w manualu i w MCP trzeba wymienić sprzęgło i dwumasę)

Ale manualna jedzie, a mcp się zastanawia nad biegami.....

Napisano

Jaj nie jedzie tylko myśli to adaptacja na nowo jest potzebna. A pozatym skrzynka ta uczy się użytkownika.

Wysłane z mojego LG-D290 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ale manualna jedzie, a mcp się zastanawia nad biegami.....

wg danych katalogowych różnica w przyspieszeniu do setki między manualem a MCP to 0.7s...... - w klasie aut Porsche to miałoby znaczenie ale w klasie minivanów chyba nie ma żadnego ;) 

Napisano

wg danych katalogowych różnica w przyspieszeniu do setki między manualem a MCP to 0.7s...... - w klasie aut Porsche to miałoby znaczenie ale w klasie minivanów chyba nie ma żadnego ;)

a Ty katalogiem jeździsz ? no chyba że tak, weź się przejedź jakimś innym z manualem lub automatem i wtedy pogadamy :)

Napisano

powiem że miałeś pecha albo kupiłeś jakiegoś szrota :hehe:

u mnie oryginalne 150kkm, nic nie było wymieniane, poprzednik też nic nie wymieniał bo mam całą historię auta

oczywiście liczę się z tym że przy około 200kkm trzeba będzie zmienić sprzęgło i dwumasę no ale to chyba czysta eksploatacja a niewykluczone że dłużej pojeździ

poza tym - wymiana sprzęgła i łożysk w skrzyni - 3 tys zł i zrobione jak potrzeba; teraz Ty przedstaw kosztorys naprawy pełnego automatu  ;l oraz kosztorys takiej samej naprawy skrzyni manualnej (bo oczywiście wiesz że MCP to zwykły manual z dołożonym robotem ??)

Od nowości 70 kkm auto kupione nowe.