Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Potrzebuje zrobić wycenę nieruchomości - dom jednorodzinny z działką, chce sprzedać.

Na jakie orientacyjne koszty i papiery muszę się przygotować ? Czy papiery (odpisy z ksiąg wieczystych etc) muszę mieć przed wyceną? Czy wystarczy do samej sprzedaży ? Czy wycenę robić przez biuro nieruchomości czy wziąć rzeczoznawce majątkowego i sprzedawać na własną rękę ? Bardzo proszę o porady bo jestem w tym temacie zielony a może ktoś z Was to przerabiał.

Napisano

Robiłem wycenę pół roku temu, płaciłem 7 stówek bez faktury.

Papiery potrzebne były przed wykonaniem operatu, odpis z KW, wypisy i wyrysy z map, plan zagospodarowania przestrzennego.

Napisano

Potrzebuje zrobić wycenę nieruchomości - dom jednorodzinny z działką, chce sprzedać.

Na jakie orientacyjne koszty i papiery muszę się przygotować ? Czy papiery (odpisy z ksiąg wieczystych etc) muszę mieć przed wyceną? Czy wystarczy do samej sprzedaży ? Czy wycenę robić przez biuro nieruchomości czy wziąć rzeczoznawce majątkowego i sprzedawać na własną rękę ? Bardzo proszę o porady bo jestem w tym temacie zielony a może ktoś z Was to przerabiał.

A po co Ci wycena rzeczoznawcy do sprzedaży domu? Ustalasz cenę jaką chcesz realną lub nie i czekasz na nabywcę. Nabywca che kupić, to robi wycenę jak potrzebuje kredytować, jak nie to kasa na stół i sprzedane.

Napisano
  • Autor

Robiłem wycenę pół roku temu, płaciłem 7 stówek bez faktury.

Papiery potrzebne były przed wykonaniem operatu, odpis z KW, wypisy i wyrysy z map, plan zagospodarowania przestrzennego.

O takie info mi chodziło, bo nie wiem jak się do tego zabrać,  dzięki ! 

A po co Ci wycena rzeczoznawcy do sprzedaży domu? Ustalasz cenę jaką chcesz realną lub nie i czekasz na nabywcę. Nabywca che kupić, to robi wycenę jak potrzebuje kredytować, jak nie to kasa na stół i sprzedane.

Po to, że np ja chciałbym uzyskać min 300k a jak rzeczoznawca powie, że w tej okolicy i w tym stanie to conajmniej 500k to się zastanowię i zweryfikuję swoją (o)cene

Masz to gdzieś już wystawione?

Nie. Jakie to ma znaczenie ? 

Napisano

O takie info mi chodziło, bo nie wiem jak się do tego zabrać, dzięki !

Po to, że np ja chciałbym uzyskać min 300k a jak rzeczoznawca powie, że w tej okolicy i w tym stanie to conajmniej 500k to się zastanowię i zweryfikuję swoją (o)cene

Nie. Jakie to ma znaczenie ?

A na czum się rzeczoznawca opiera? Na cenach w okolicy. Wiec otwórz olxa i inne portale i wyceniaj.

Napisano

A jakie to ma znaczenie, jaka jest teoretyczna wartość nieruchomości? Ważne, za ile znajdziesz klienta, a na to Ci rzeczoznawca nie odpowie. A że chętnie przygarnie pieniążki... I co z tego, że Ci powie, że warte pół bańki, jak potem przez 5 lat nikt nie zechce kupić. A za pięć lat rzeczoznawca powie, że teraz to warte ze 700K, bo wprowadzą podatek katastralny i normy/zasady wyceny powodujące zawyżenie wartości a klienta i za 200K przez kataster nie znajdziesz.

Napisano

A na czum się rzeczoznawca opiera? Na cenach w okolicy. Wiec otwórz olxa i inne portale i wyceniaj.

Po pierwsze - podejście porównawcze jest tylko jedną z trzech metod wyceny.

Po drugie - opiera się na cenach transakcyjnych - nie wywoławczych.

Po trzecie - trudno wycenić dom metodą porównawczą. Chyba, że to osiedle takich samych domków i były niedawno transakcje. Inaczej trudno porównać standard domów, stan, lokalizację itd. - tyle czynników je różni, że podejście porównawcze może być bardzo dalekie od wartości rynkowej tej konkretnej nieruchomości.

Z kolei podejście kosztowe może być nierealne z powodu zmian w przepisach, które uniemożliwiają zbudowanie podobnego domu (tak bardzo energochłonnego czy nie spełniający innych wymogów stawianych budynkom mieszkalnym) - np. nie da się ku kupić takich okien czy wykonać takich fundamentów, więc ich cena jest nieznana. Do tego nawet jak uda się na podstawie kosztów zbudowania domu ustalić jego wartość, to nijak się ma ona do wartości, jaką byłby skłonny zapłacić kupujący. Bo np. w okolicy padł duży pracodawca i bezrobocie poszybowało, więc ludzie wyjechali i podaż nieruchomości jest ogromna, a kupujących brak. I co z tego, że willa nówka, piaskowiec, granit, winda i pozłacane kurki, warta z dziesięć baniek (właściciel tej zbankrutowanej firmy miał taką rezydencję), jak i za 100K nikt jej nie chce kupić.