Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Napięcie na sondzie lambda

Featured Replies

Napisano

WItam koleżanki i kolegów!

Dzisiaj robiłem sobie rozrząd i przy okazji jak już dłubałem w garażu, to chciałem sprawdzić sondę lambda. Na noPb miałem wskazania 0,792V. Nie zmieniały się jak dodałem gazu. Jak ująłem gazu, to napięcie na chwilę (może ok 1 sek.) spadło do 0,3V i znowu wzrosło na 0,79V.

Nieco inaczej wygląda to na LPG. Odpaliłem auto na noPb i przełączyłem na LPG i na woltomierzu pokazało mi się - 0,130V ?! Pytanie moje jest takie: jakim cudem odwróciło się napięcie na sondzie na LPG? Chyba że sonda jest wyłączana na LPG. No i na LPG są nieco wyższe obroty niż na noPb.Ale jakby była wyłączona, to miałbym "0" na mierniku.

FIRE 1.0 ie '96, noPb+LPG, lambda 3-przewodowa.

Krokowy jest ok, robiłem go niedawno. Jeszcze mam do sprawdzenia czujnik temperatury ten w okolicach czujnika położenia przepustnicy. hmm.gif

Napisano

> WItam koleżanki i kolegów!

> Dzisiaj robiłem sobie rozrząd i przy okazji jak już dłubałem w

> garażu, to chciałem sprawdzić sondę lambda. Na noPb miałem

> wskazania 0,792V. Nie zmieniały się jak dodałem gazu. Jak ująłem

> gazu, to napięcie na chwilę (może ok 1 sek.) spadło do 0,3V i

> znowu wzrosło na 0,79V.

> Nieco inaczej wygląda to na LPG. Odpaliłem auto na noPb i

> przełączyłem na LPG i na woltomierzu pokazało mi się - 0,130V

> ?! Pytanie moje jest takie: jakim cudem odwróciło się napięcie

> na sondzie na LPG? Chyba że sonda jest wyłączana na LPG. No i na

> LPG są nieco wyższe obroty niż na noPb.Ale jakby była wyłączona,

> to miałbym "0" na mierniku.

> FIRE 1.0 ie '96, noPb+LPG, lambda 3-przewodowa.

> Krokowy jest ok, robiłem go niedawno. Jeszcze mam do sprawdzenia

> czujnik temperatury ten w okolicach czujnika położenia

> przepustnicy.

Sądę się bada najlepiej oscyloskopem a na gazie ponoć jest zwarta z masą - tu lepiej zapytaj na kąciku LPG wink.gif

Napisano

Przy instalacji gazowej powinieneś mieć przecięty przewód sygnałowy lambdy i do powstałych w ten sposób dwu końcówek podpinane są przewody od kompa gazowego. Jeśli trafiłeś na końcówkę za kompem gazowym to jeśli masz ustawioną emulację masą to możesz zmierzyć 0 V. Jeśli masz napięcie ujemne na tym przewodzie to możesz mieć kłopoty z rozprowadzeniem masy w instalacji elektrycznej.

Napisano
  • Autor

> Przy instalacji gazowej powinieneś mieć przecięty przewód sygnałowy

> lambdy i do powstałych w ten sposób dwu końcówek podpinane są

> przewody od kompa gazowego.

No to by się zgadzało. Dwa przewody od grzałki są wpięte we wtyczkę, a sygnałowy ma założoną koncówkę i jest podpięty do jakiegoś przewodu, który się rozgałęzia i idzie gdzieś dalej. W każdym bądź razie nie jest to fabryczna robota. A co do masy, to mierząc napięcie masę brałem z pokrywy zaworów (najwygodniej mi było trzymać jedna ręką dwa przewody z miernika a drugą ciągbnąć linkę od gazu smile.gif ).A co do wadliwej masy, to podejrzewam, że miełbym jakies dziwne sytuacje z np. kontrolkami, coś typu gasnąca kontrolka jak np. zaświecę długie itp. A ja nic takiego nie mam.

Napisano

Sprawdź czy między ujemną klemą akumulatora a pokrywą zaworów nie masz przypadkiem +0.135 V przy włączonych takich samych odbiornikach prądu jak przy poprzednim pomiarze.

edit

Poszukaj na kąciku gazowym było kilka tematów o ujemnym napięciu lambdy i o ile pamietam każdy kończył się stwierdzeniem, że coś nie tak było z masą, a szczególnie masą kompa gazowego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.