Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żywotność DPF w 2.0 dCi

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Czy ktoś ma może doświadczenia z DPF'em w tym silniku ? Czy 200kkm to już agonia tego filtra ? Mój Espace tego nie ma, ale mam na oku Lagunę III i obawiam się, że może mieć ten wynalazek na pokładzie.

Napisano

DPF w tych modelach jest dopracowanym urządzeniem, wiec nie obawiał bym się go przy takim przebiegu

Napisano
  • Autor

To mnie cieszy :) Na zdjęciach samochód wygląda nieźle, może się w tym tygodniu wybiorę obejrzeć. Jedyne co mnie niepokoi to właśnie DPF i dwumasa/sprzęgło (sądzę, że tutaj będę w stanie ocenić chociaż stan dwumasy).

Napisano

Nie wiem czy ten sam DPF był w 2.0dCi w Nissanie ale jeździłem takim X-Trail-em od nowości do 150tys. km.

Do 100tys. DPF nie istniał. Przy 102tys. km. zapaliła się pierwszy raz kontrolka. Wypalanie na trasie, zgasła. I tak co kilka tys. km. Raz nie miałem jak kontynuować jazdy to się świeciła permanentnie. Nie dało się nawet jazda na trasie, na trójce nic zrobić. Załatwili to stacjonarnie w ASO i powiedzieli, że komputer powiedział im, że DPF zużyty ledwie w kilku procentach. Niemniej już tak zostało, że co kilka tys. km. kontrolka, w trasę, wypalanie i znowu OK.

Jeżdżony 50% trasa, 50% małe miasto.

Napisano

Cześć,

Czy ktoś ma może doświadczenia z DPF'em w tym silniku ? Czy 200kkm to już agonia tego filtra ? Mój Espace tego nie ma, ale mam na oku Lagunę III i obawiam się, że może mieć ten wynalazek na pokładzie.

Ożeniłem się z tym autem na kilka lat i jest kilka rzeczy które mnie "denerwują":

1) Spryskiwacze przedniej szyby - nie robią mgiełki tylko leje się jak w starych oplu z XX wieku

2) Trzeszczenia w kabinie - od rączki drzwi przez konsolę z podłokietnikiem po tylne drzwi

3) Szklany dach jak jest otwarty i auto przejeżdża przez nierówności potrafi "trzeszczeć"

A tak ogólnie to jestem zadowolony - zarówno z prowadzenia jak również spalania :)

Problemów z DPFem brak - ale ja mam dopiero +/- 20.000 km :)

Napisano
  • Autor

1) Spryskiwacze przedniej szyby - nie robią mgiełki tylko leje się jak w starych oplu z XX wieku

Czy tam przypadkiem nie jest tak jak w Espace IV, że spryskiwacze mają tryb lania strumieniem i mgły ? W Espace jak się obróci dyszę o 180 stopni (z boku ma "wejście" na śrubokręt), to jest mgła lub strumień.

Napisano

Czy tam przypadkiem nie jest tak jak w Espace IV, że spryskiwacze mają tryb lania strumieniem i mgły ? W Espace jak się obróci dyszę o 180 stopni (z boku ma "wejście" na śrubokręt), to jest mgła lub strumień.

Nie wiem jakie są w Espace.

U mnie wygląda to tak.

11a6e20fb90331a974b5b4fb0d7d4a04.jpg

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka