Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kuchenka elektryczna Amica

Featured Replies

Napisano

Panowie doradźcie gdzie znaleźć i jak nazwać część w kuchence elektrycznej Amica

Kuchenka ma 4 "grzałki" z czego 2 podwójne - i w jednej podwójnej ta większa "grzałka" nie grzeje - 

Jakiś naprawiacz agd naprawiał mi to ze 2 lata temu za 80 zł ---- 
tym razem krzyknął 350 zł :P

Wymyśliłem że sam wymienię - tylko jak ta część może się nazywać ?

Dane z tabliczki:
Typ: 53CE3.413TaKDR(XL)

Model:

PN-EN60 335-1/2-6

Uda się :) ?

Napisano

Mówimy o polach grzejnych czy piekarniku? 

Krawiec

Napisano
  • Autor

Chodzi oczywiście o pola grzewcze

Objaw taki że w jednym z tych dużych środek grzeje a to na zewnątrz nie grzeje - ze 2 lata temu wymieniał mi to jakiś "naprawiacz" - i bardziej to przypominało jakby regulator (taka większa kostka z kablem) - a na pewno nie było to całe pole grzewcze....

Napisano

Wymiana bez problemu, nazywa się to "pole grzejne".

Szukasz w sklepach typu: https://north.pl/plyta-ceramiczna---zabudowa/czesci-amica/pola-grzejne-do-53ce3413takdrxl-kuchenki-amica,630,53CE3413TAKDRXL,m1097321.html

albo http://czesciagd.pl/pola-grzewcze-amica-pola-plyt-ceramicznych-c-20_3856_3885_3886.html?page=1&sort=2a#.VhJtmX2fdec

Nie musisz nawet trzymać się typu kuchni- Amica tak mieszała tymi polami, że w tym samym modelu mogą być różne pola montowane. Najlepiej rozebrać i zobaczyć jakie pole tam siedzi a jakbyś nie znalazł identycznego, to możesz wziąć np. o ciut innej mocy, byle mechanicznie podeszło.

Napisano

Objaw taki że w jednym z tych dużych środek grzeje a to na zewnątrz nie grzeje - ze 2 lata temu wymieniał mi to jakiś "naprawiacz" - i bardziej to przypominało jakby regulator (taka większa kostka z kablem) - a na pewno nie było to całe pole grzewcze....

Wtedy może padł element sterujący a teraz grzałka- stąd różnica w cenie i doliczając robociznę nawet by się to zgadzało.

Napisano
  • Autor

A jaki to będzie element sterujący ?

Grzałka jak by zdechła to by cała nie grzała raczej - a objaw mam identyczny jak wcześniej - no chyba że inflacja i podrożało 300% :)

Napisano

Jeśli pole jest podwójne to są to dwie osobne grzałki zabudowane na wspólnej "patelni" i może sobie zdechnąć tylko jedna.

Tak czy inaczej musisz najpierw wiedzieć co konkretnie nie działa a nie kupować elementy w ciemno.

Zdejmij najpierw szkło, odczep pole grzejne- przepalenie "grzałki" będzie widać gołym okiem.

Napisano
  • Autor

Zdejmij najpierw szkło, odczep pole grzejne- przepalenie "grzałki" będzie widać gołym okiem.

Tak też zrobię - dam znać jutro - 

Napisano

No to woltomierz do ręki i szukamy miejsca gdzie po drodze "ginie" napięcie... Konstrukcja elektryczna jest prosta.

Tak jak pisałem- podawane przez ciebie ceny wskazywałyby na to, że naprawiacz poprzednio wymieniał np. "dawkownik energii" (czyli po prostu regulator, na którego osi siedzi pokrętło danego  pola grzewczego) a obecnie z jakichś powodów chce ci wymienić pole grzewcze. Nie sądzę, żeby chciał cię naciągnąć na 350zł za element w cenie ok. 50zł... ale może?

W "dawkowniku energii" są styki bimetaliczne załączające i wyłączające zasilanie pola z częstotliwością zależną od nastawy pokrętła. Ten element to np. takie coś: http://czesciagd.pl/amica-wronki-dawkownik-energii-dwuobwodowy-8002321-p-206868.html#.VhS-UW6fdec ale najpierw musiałbyś zerknąć jaki typ dawkownika u ciebie siedzi.

Czyli albo pole grzewcze, albo dawkownik (pomijam przerwę gdzieś na przewodach, choć i to może się zdarzyć).