Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klamki-wymiana

Featured Replies

Napisano

Mam zamiar sam wymienić w aucie klameczki zewnętrzne.Mam pytanie do kacikowiczów ,tych co wymieniali-na co szczególnie zwrócic uwagę confused.gif(śmietnik przeczytałem).

Napisano

> Mam zamiar sam wymienić w aucie klameczki zewnętrzne.Mam pytanie do

> kacikowiczów ,tych co wymieniali-na co szczególnie zwrócic uwagę

> (śmietnik przeczytałem).

na nic nie trzeba uwazac zlosnik.gif robic i cieszyc sie

problemy moga byc jedynie z zalozeniem ciegien nowych klamek , ale jak ktos ma sprawne i chude raczki to da rade ... ja niestety mam rece jak bochny chleba i nie podolalem samemu tego uczynic zlosnik.gif

Napisano

> Mam zamiar sam wymienić w aucie klameczki zewnętrzne.Mam pytanie do

> kacikowiczów ,tych co wymieniali-na co szczególnie zwrócic uwagę

> (śmietnik przeczytałem).

Trudność w skali 1-10 oceniam na jakieś 4

Problemy: - jak ktoś nie wie jak to zdjęcie tapicerki drzwi

Mocowania cięgien bo idzie na takie gów..ne plasticzki

Poza tym miodzio

Napisano

> Trudność w skali 1-10 oceniam na jakieś 4

> Problemy: - jak ktoś nie wie jak to zdjęcie tapicerki drzwi

> Mocowania cięgien bo idzie na takie gów..ne plasticzki

> Poza tym miodzio

No właśnie co z tym ściąganiem tapicerki drzwi - dzisiaj będę czyścił prowadnice szyb. Czy poza odkręceniem śrub trzymających jest coś jeszcze (poza zatrzaskami)? I jak usunąć folię izolującą prowadnice?

PZDR

Napisano

> No właśnie co z tym ściąganiem tapicerki drzwi - dzisiaj będę czyścił

> prowadnice szyb. Czy poza odkręceniem śrub trzymających jest coś

> jeszcze (poza zatrzaskami)? I jak usunąć folię izolującą

> prowadnice?

> PZDR

Śruby śrubami ale trzeba pamiętac żeby nic nie szarpać

Strona przeciwna do zawiasów mocowana jest na takich zatrzaskach i możnaje łatwo urwać

A trzeba je wysunąc

Folia, cóż ja ją odcinałęm po kawałkiu ( ten klej dziwny ) nozykiem do papieru

Ale może są lepsze patenty

Napisano

Właśnie jestem po próbie... tapicerka zeszła łatwo (śruby napoiłem WD40) ale nagle okazało się że silnik podnoszenia szyb tyrkocze (opisałem to w innym poście) jak go można wyjąć????

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam

Trzymaj się instrukcji ze śmietnika. Rzeczywiście lepiej zostawić stare cięgna. Przy okazji jak już zdejmiesz boczki z drzwi to przesmaruj prowadnice szyb - warto!. Ja klamkę od strony kierowcy wymieniałem w aso koszt 40 zł(gość był tak zdolny, że wyjmując starą klamkę urwał w niej zamek. dobrze, że nie w tej nowej) Tydzień temu wymieniłem trzy pozostałe klamki - sam! w dwie godziny! Prz okozaji klamki które wyjąłem są całe!! Powodzenia i cierpliwości

Napisano

> Trzymaj się instrukcji ze śmietnika. Rzeczywiście lepiej zostawić

> stare cięgna. Przy okazji jak już zdejmiesz boczki z drzwi to

> przesmaruj prowadnice szyb - warto!. Ja klamkę od strony

> kierowcy wymieniałem w aso koszt 40 zł(gość był tak zdolny, że

> wyjmując starą klamkę urwał w niej zamek. dobrze, że nie w tej

> nowej) Tydzień temu wymieniłem trzy pozostałe klamki - sam! w

> dwie godziny! Prz okozaji klamki które wyjąłem są całe!!

> Powodzenia i cierpliwości

A masz pojęcie jak wyjąć silnik podnoszenia szyb??? Czy to w ogóle możliwe bez ROZCINANIA blachy pod folią???

Napisano

> A masz pojęcie jak wyjąć silnik podnoszenia szyb??? Czy to w ogóle

> możliwe bez ROZCINANIA blachy pod folią???

Tego jeszcze nie wyjmowałem, tylko przesmarowałem prowadnice. Kombinuj to wyjmiesz, przecież mechanicy w aso to też ludzie, mają dwie ręce. Problemem może być tylko cierpliwość. Ja jeśli coś mi nie idzie to otwieram browara, posiedzę, pomyślę, przy okazji się uspokoję. Powodzenia z tym silniczkiem waytogo.gif

Napisano

> A masz pojęcie jak wyjąć silnik podnoszenia szyb??? Czy to w ogóle

> możliwe bez ROZCINANIA blachy pod folią???

jest możliwe waytogo.gif

dałeś radę z tapicerką i klamkami to z tym też sobie poradzisz.

Teraz nie pamiętam szczegółów, ale wszystko widać jak na dłoni. Wystarczy odkleić folię. Mechanizm z tego co pamiętam trzyma się na czterech szpilkach M6. Wystarczy odkręcić nakrętki. Problem jest z wyciągnięciem, trzeba trochę się nagimnastykować, żeby go wyjąć przez otwory w profilach.

Pamiętaj o wypięciu szyby (taka tworzywowa zawleczka na środku)

Z opisu tzn. terkotanie, wynika, że poszła Ci zębatka współpracująca z ślimakiem osadzonym na trzpieniu silniczka. Niestety, nie kupisz samej zębatki. Nowy mechanizm to ok. 500 zeta. Mi dzięki forum udało się kupić chyba za 80 zeta używkę. Miałem problem, bo kupiłem lewy, a mechanizm siadł mi prawy. Na szczęście zębatka jest zamienna i pasiła 20.GIF

zaraz przeszukam HD, może znajdę foty z tej naprawy. Coś mi sie wydaje, że kiedyś tu wrzucałem hmm.gif

ale to było dawnooo, w lipcu 2003r cool.gif

Edit:

znalazłem tylko taką fotę. Strzałką zaznaczyłam element, który Ci zapewne wysiadł

276735818-h1.jpg

post-1300-14352469654868_thumb.jpg

Napisano

hiwo

Spadłeś mi z błękitnego nieba. Uffffff. Mechanizm z tego co pamiętam trzyma się na 3 śrubach. Odkręciłem te śruby, wysunąłem ten silnik z otworów śrub. W prawo go nie wysunę, bo przeszkadza jedna śruba (blacha ma zwężenie w tamtym kierunku). W lewo... hmmm silnik jest zintegrowany z linką, która porusza szybami. No i ani tak ani siak. Gdybyś znalazł foty daj znać.

Tak jak myślałem jest ślimak kręcący zębatką w silniczku i jak myślałem zapewne kilka ząbków zębatki się ukruszyło (to tłumaczy tyrkotanie co pewien czas - co jeden obrót zębatki). Jakby co to na allegro są do kupienia używki za ok. 60PLN.

Tylko to wyjęcie....

Nie mam pojęcia (bo tam nic nie widać) jak poodczepiać ewentualnie linkę, itd.

Napisano

wychodzi cały mechanizm łącznie z prowadnicą i linką!

Mama nadzieję, że nie wykręcasz samego silnika?!

wyczepiłeś szybę?

na środku jest taka zawleczka z tworzywa wpieta w otwór w szybie.

Pomacaj, może prowadnica jest jeszcze gdzieś przykrecona.

No qrna nie pamiętam dokładnie, to było trzy lata temu oslabiony.gif

Napisano

> Edit:

> znalazłem tylko taką fotę. Strzałką zaznaczyłam element, który Ci

> zapewne wysiadł

hiwo

Dzięki za fotę silnika. Domyślam się, że takiej zębatki to raczej nie dostanę... Chyba kupię używkę na allegro całego silnika.

Napisałeś:

Pamiętaj o wypięciu szyby (taka tworzywowa zawleczka na środku) u mnie obok śruby silnika (tej najdalej od dwóch pozostałych) było coś małego plastikowego co jednak chyba szyby nie trzymało. Gdzie jest ta zawleczka?

Jesteś sobie w stanie przypomnieć jak wyjąłeś ten silnik, odkręcałeś śruby prowadnic? i coś jeszcze? jak to ustrojstwo wychodzi?

Napisano

> wychodzi cały mechanizm łącznie z prowadnicą i linką!

> Mama nadzieję, że nie wykręcasz samego silnika?!

> wyczepiłeś szybę?

> na środku jest taka zawleczka z tworzywa wpieta w otwór w szybie.

> Pomacaj, może prowadnica jest jeszcze gdzieś przykrecona.

> No qrna nie pamiętam dokładnie, to było trzy lata temu

Sorry, że Cię męczę 270751858-jezyk.gif ale nie przejmuj się. Prowadnica jest jedna czy trzy? Bo jak trzy to nie mam pojęcia jak to ma wyjść takim małym otworem... Wypięcie samego silnika nic nie da bo on się trzyma na tej lince.

Szyba powinna być opuszczona czy podniesiona podczas tej operacji? Aha chyba tutaj widać prowadnicę. Czyli to jest jedna szyna? Pozostałe boczne służą zatem jak myślę do równomiernego ruch w górę/dół. No ale z drugiej strony wyczułem linkę w prowadnicy od strony lusterka. To jak to jest w końcu niewiem.gif

Napisano

> Sorry, że Cię męczę ale nie przejmuj się. Prowadnica jest jedna czy

> trzy? Bo jak trzy to nie mam pojęcia jak to ma wyjść takim małym

> otworem... Wypięcie samego silnika nic nie da bo on się trzyma

> na tej lince.

> Szyba powinna być opuszczona czy podniesiona podczas tej operacji?

> Aha chyba tutaj widać prowadnicę. Czyli to jest jedna szyna?

> Pozostałe boczne służą zatem jak myślę do równomiernego ruch w

> górę/dół. No ale z drugiej strony wyczułem linkę w prowadnicy od

> strony lusterka. To jak to jest w końcu

dokładnie jak na zdjęciu, całość tak wychodzi

[image]http://photos.allegro.pl/photos/400x300/96/9683/968311/96831108[/image]

te boczne prowadnice prowadzą szybę i ich nie trzeba ruszać, bo szyba i tak zostaje.

Pisząc o prowadnicy, miałem na myśli tą środkową (widać ją na fotce z allegro)

w tej prowadnicy "jeździ" właśnie ta zawleczka, która jest wpieta w otwór wywiercony w szybie. Przynajmniej jest tak w brava.

Pomacaj krawędź dolną szyby, a na pewno wyczujesz o co mi biega.

Albo opuść szybę do połowy, to powinieneś to zaobaczyć.

Nie gra roli jak jest ułożona szyba przy demontażu mechanizmu. Jak ją wypniesz, to i tak będziesz musiał ręką podnieść ją do góry

Oj męczysz nono.gif

na przyszły tydzień bede zmianiał klamki, to może ja Cię pomęcze zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Jestem własnie po wymianie klamek,przy okazji przeczyściłem prowadnice szyb.Wszystko zajeło mi cztery godziny.Warto było!! wink.gif

Napisano

> te boczne prowadnice prowadzą szybę i ich nie trzeba ruszać, bo szyba

> i tak zostaje.

> Pisząc o prowadnicy, miałem na myśli tą środkową (widać ją na fotce z

> allegro)

> w tej prowadnicy "jeździ" właśnie ta zawleczka, która jest wpieta w

> otwór wywiercony w szybie. Przynajmniej jest tak w brava.

A po co w takim razie w bocznych prowadnicach są linki (przynajmniej w tej od strony lusterek)... skoro silnik nimi nie reguluje położenia szyby???

Powoli jestem bliżej, niż dalej. Czyli - należy odkręcić silnik (3 śruby), odpiąć tą plastikową zawleczę wetkniętą w szybę, a potem prowadnicę właściwą (środkową)... no i próbować wyjąć to ustrojstwo na zewnątrz.

hiwo

jak poczytasz dokładnie wątek to zobaczysz, że nie ja wymieniałem klamki (choć czeka mnie wymiana prawej w Bravo) ale jak wymienię to zdam relację. póki co mam gotowy howto nt "regeneracja trójkątów pod lusterkami" może niedługo ukaże się na kompostowniku.

p.s. ostatnio trudne pytanko: podczas odkręcania środkowej (właściwej) prowadnicy szyba powinna być zamknięta? (w górze) a jeżeli odkręcę tą prowadnicę (wcześniej wyjąwszy zawleczkę) to ona nie opadnie?

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.