Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kominek a "centralne"

Featured Replies

Napisano

Taka zagwozdka mnie naszła siedząc przy skaczących płomieniach - czy odpalanie wieczorem kominka nie powoduje "głupienia" sterownika pieca? ;]

Układ ma sporą bezwładność, do tego jakaś tam "pogodówka", reguluje temp. z dokładnością 0,1*C, a tu przyłazi jakiś frajer, odpala ogień i zapodaje w ciągu kilkunastu/dziesięciu minut taką ilość energii, że temp. wzrasta powiedzmy o stopień.

Nie powoduje to błędnych ustawień/działań przy następnych włączeniach? Czy przeceniam inteligencję sterownika RC 35? :phi:

Napisano

Taka zagwozdka mnie naszła siedząc przy skaczących płomieniach - czy odpalanie wieczorem kominka nie powoduje "głupienia" sterownika pieca? ;]

Układ ma sporą bezwładność, do tego jakaś tam "pogodówka", reguluje temp. z dokładnością 0,1*C, a tu przyłazi jakiś frajer, odpala ogień i zapodaje w ciągu kilkunastu/dziesięciu minut taką ilość energii, że temp. wzrasta powiedzmy o stopień.

Nie powoduje to błędnych ustawień/działań przy następnych włączeniach? Czy przeceniam inteligencję sterownika RC 35? :phi:

U mnie działa to idealnie. Temperatura ustawiona w pomieszczeniach "zgodnie z programem", każde pomieszczenie ma dodatkowy czujnik / sterownik, do tego sensory otwarcia na oknach żeby przy wietrzeniu kaloryfer nie odpalał na MAX. Każde pomieszczenie ustawione niezależnie.

Sterownik pieca umieszczony centralnie i moim przypadku działa to idealnie. Jak pomieszczenia na dole nagrzeją się od kominka, ciepłe powietrze zaczyna lecieć korytarzem na górę i piec się wyłącza. Na górze i tak nie jest zimno bo kanałami ciepłe powietrze leci do górnych pomieszczeń.

Jak kominek ostygnie turbina DGP się wyłącza a piec odpala albo przy kolejnym programie czasowym albo jeżeli temperatura opadnie. Sterownik CalorMATIC 470 + pogodynka.

Jako że kominek jest moim głównym źródłem ciepła - piec w tym sezonie odpalił dopiero dwa razy.

Napisano
  • Autor

Chyba się nie zrozumieliśmy - u mnie też odpala i trzyma temp. ładnie. :ok:

Bardziej chodziło mi o to, że ze względu na bezwładność, on musi sobie coś tam zaprogramować na x czasu do przodu - uwzględniając dzień/noc, temp.  w środku, na zewnątrz, etc.

No i jak już sobie coś wymyśli i to realizuje, przychodzi użyszkodnik i dowala masę gorącego powietrza, które nie było brane pod uwagę  we wcześniejszych wyliczeniach.

Napisano

Chyba się nie zrozumieliśmy - u mnie też odpala i trzyma temp. ładnie. :ok:

Bardziej chodziło mi o to, że ze względu na bezwładność, on musi sobie coś tam zaprogramować na x czasu do przodu - uwzględniając dzień/noc, temp.  w środku, na zewnątrz, etc.

No i jak już sobie coś wymyśli i to realizuje, przychodzi użyszkodnik i dowala masę gorącego powietrza, które nie było brane pod uwagę  we wcześniejszych wyliczeniach.

Tylko że to X można zaprogramować na taką ilość opcji że spokojnie sobie z tego typu "zakłóceniami" poradzi.