Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat 1,2 16v popychacze

Featured Replies

Napisano

Witam,

wiem że działacie "ostro" z tymi silnikami więc i pewnie macie je w jednym rękawie :skromny:  I tak mam pytanie odnośnie popychaczy w tym silniku, od kiedy mam P2 z tym silnikiem to przy temp. <10C po dłuższym postoju klepią popychacze. Mam zalany świeży olej Motul 5W-40. Poczytałem o tym problemie, i w wiekszości tematów ludzie piszą że TTTM niestety. Ktoś coś wie, ktoś wyleczył swój motor z tego "klepania" ? Nieuśmiecha mi się wymieniac wszystkie 16 popychaczy żeby nie uzyskac efektu. Popychacze do tego silnika nie kosztują 15-20zł niestety :facepalm:  Po osiągnięciu temperatury połowy skali klepanie ustaje. Ok pół roku temu w lecie wymieniałem uszczelniacze zaworowe, po wyciągnieciu bloku z popychaczami wszystkie były twarde. Zesztą w tym okresie problem praktycznie nie istnieje. Zauważyłem też że jak temperatura na zewnatrz jest w granicy tych 10 stopni C to silnik po odpaleniu klepie dopiero po ok 4-5s, nie od razu. Ja tak przejeździłem 52kkm za 1,5roku, aut ma obecnie 130kkm przebiegu od 57kkm lpg na pokładzie.

Napisano

w moim jest niestety podobnie.

Tyle, że nie klapią aż tak długo. I stuka chyba jeden - jak na moje ucho. Póki co zostawiam temat.

Żeby pozbyć się klepania nalezałoby wymienić jak sądzę wałki płytki i popychacze - bez sensu...można próbować namacać te wyklepane i wymieniać ale to też robota głupiego...

Napisano
  • Autor

Płytek tam nie ma, popychacz hydrauliczny współpracuje bezpośrednio z krzywką na wałku rozrządu. Oglądałem u siebie krzywki, wszystko ok. Chyba jedynym rozwiazaniem jest wyciagnieie bloku z wałkami i z popychaczami w takiej porze jak teraz i szukac "dziurawego" popychacza :skromny: