Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regenerowane amortyzatory

Featured Replies

Napisano

Oplaca sie robic taka regeneracje? Jaki to mniej wiecej koszt?

Czy wytrzymalosc jest taka sama jak nowych i czy kazde mozna zregerowac, czy musza byc jakies specjalne np. rozbieralne?

Za wszystkie info dzieki ok.gif

Pozdro

Napisano

w poznaniu kosztuje okolo 50zl sztuka

jesli nowy amor kosztuje np 70zl to wiadomo ze sie nie oplaca hahaha

ale jesli sa nietypowe czyli drogie to warto pomyslec

wytrzymuja sporo naprawde sporo ale nie kazda firma potrafi dobrze zrobic

nie musza byc rozbieralne

Napisano
  • Autor

> w poznaniu kosztuje okolo 50zl sztuka

> jesli nowy amor kosztuje np 70zl to wiadomo ze sie nie oplaca hahaha

> ale jesli sa nietypowe czyli drogie to warto pomyslec

> wytrzymuja sporo naprawde sporo ale nie kazda firma potrafi dobrze

> zrobic

> nie musza byc rozbieralne

i to nie wazne czy przod czy tyl? do mojego najtansze amorki na przod 120 zl, tyl 80 wiec mozna pomyslec o regeneracji ok.gif Tylko sie martwie, czy za szybko sie nie rozleci... Po takim czyms trzymaja one "fabryczne" wlascicwosci? Chodzi mi o to, czy po takiej regeneracji moge sie czuc jakbym zalozyl nowe?

Pozdro

Napisano

kilkadziesiat tys km zrobia ale jesli koszt 4 amorow do twojego auta wynosi 400zl to nie wiem czy warto regenerowac confused.gif

EDIT wlasnie widze ze masz punto a ostatnio kupowalem nowe na przod za 108zl monroe wiec chyba bez sensu regenerowac

np:

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=97657392

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=97657393

Napisano

Podobno regeneracja polega na rozwierceniu amorka, wylaniu starego oleju, zalaniu gęstszym i zamknięciu otworka.

Jeśli tak jest to ja dziękuję :/

Napisano

Regenerowany amortyzator wytzymuje ok 6 miesiecy przy intensywnej jezdzie.Nie opłaca sie regeneracja.

Napisano

Wedlug mnie sie nie oplaca no.gif Porownywanie regenerowanego z nowym jest troche nie bardzo na miejscu no.gif

Napisano

> Regenerowany amortyzator wytzymuje ok 6 miesiecy przy intensywnej

> jezdzie.Nie opłaca sie regeneracja.

Wszystko to są pojęcia względne 270751858-jezyk.gif

Mnie skusił na regenerację Kolega (było to kilka lat temu, poprzednie moje auto), który regenerował u jednego magika we Wrocławiu. Pierwsze wrażenia były ok.gif i IMHO porównanie ich do nowych ma sens (w tym samym czasie założyłem na tył nowe Sachsy).

Wtedy kosztowało mnie to 70zł/szt. można było wskazać swoje oczekiwania co do twardości (Kolega o którym wspomniałem wyżej 3x dawał do poprawki, aż się konkretnie dogadali co do twardości zlosnik.gif - początkowo chciał beton, ale szybko się rozmyślił zlosnik.gif).

Żeby nie było tak różowo to jeden wspomniany amortyzator po przebiegu ok 20kkm czyli po roku zaczął cieknąć sick.gif z drugiej strony ten Kolega ma regenerowane u tego gościa już dosyć długo (dokładnie nie potrafię określić przebiegu).

W związku z tym mam mieszne uczucia tzn. zdecydowałbym się na taki zabieg ponownie tylko w przypadku gdyby 1 nowy amortyzator kosztował ok 300zł.

Jeżeli znalazłbym amortyzatory porządnej firmy do danego modelu za mniejszą kasę to kupowałbym nowe wazniak.gif.

I jeszcze jedno: nie każdy amortyzator da sie regenerować (to opinia wspomnianego magika)

Napisano

> Podobno regeneracja polega na rozwierceniu amorka, wylaniu starego

> oleju, zalaniu gęstszym i zamknięciu otworka.

nowy olej, nowe uszczelnienia, nowe zaworki

Napisano

> Oplaca sie robic taka regeneracje?

W wątku podałeś że amortyzatory do Twojego auta to koszt circa 400pln - jeśli chcesz tym autem jeszcze pojeździć to IMHO niewarto - paru znajomych z FSO robiło regnerację i czasem się udwało ładnie a czasem było nieciekawie (trwałość).

Lepiej kup nowe, np. KYB lub lepsze. Delphi raczej nie (chyba że auto sprzedajesz ;-) )

Napisano

> Podobno regeneracja polega na rozwierceniu amorka, wylaniu starego

> oleju, zalaniu gęstszym i zamknięciu otworka.

> Jeśli tak jest to ja dziękuję :/

hahaha to imitacja regeneracji

ja mowilem o dobrym zakladzie ktory robi to profi

mozna skracac,utwardzac i wszystkie inne cuda i gosc robi naprawde profi tyle ze w poznaniu smile.gif

Napisano

> hahaha to imitacja regeneracji

> ja mowilem o dobrym zakladzie ktory robi to profi

> mozna skracac,utwardzac i wszystkie inne cuda i gosc robi naprawde

> profi tyle ze w poznaniu

Zgadza sie, jezeli ktos chce experymentowac w zawieszeniu (twardosc, obnizanie) to warto jak najbardziej dawac do regeneracji, natomiast jak ktos chce wymienic amortyzatroy bo stare padly i chce jezdzic "normalnie" to po co regenreowac? najlepiej kupic i to takie jak na pierwszy montaz a nie jakies wynalazki. Ja np. w aucie mam jeszcze fabryczne amortyzatory i po 120kkm przebiegu przod sprawnosc 75% tyl 65% co przy polskich drogach mozna uznac za sukces, jak padna bede staral sie kupic wlasnie takie (jak jeszcze robia) i znowu na lata bedzie spokoj.

No chyba ze kots nie jest zadowolony z zamontowanych to mozna experymentowac, lub brac jakies zamienniki.

pzdr.

Napisano

Amortyzatory regenerowane mogą wytrzymać tyle samo co nowe, na to składa się wiele czynników o których nie bedę tu wspominał, powiem tylko tyle że zależy to od warsztatu wykonujacego. Moje doświadczenie z przed kilku lat: Fiat Brava,amortyzatory przód firmy "Budge" koszt 200 zł za szt. plus koszt wymiany 50 zł. Warsztat w którym wymieniałem amory zajmuje się regeneracją. Szef firmy (konkretny człowiek) mówi tak jeśli auto do jazdy dla siebie proponuje nowe z gwarancją 100 tkm lub 3 lata, jeśli auto do sprzedaży proponuję regenerowane w cenie 100 zł za szt. plus 50 zł wymiana, gwarancja na regenerowane 30 tkm. Wybór należy do klienta.

Napisano

> kilkadziesiat tys km zrobia ale jesli koszt 4 amorow do twojego auta

> wynosi 400zl to nie wiem czy warto regenerowac

> EDIT wlasnie widze ze masz punto a ostatnio kupowalem nowe na przod

> za 108zl monroe wiec chyba bez sensu regenerowac

> np:

> http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=97657392

> http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=97657393

Ja sie własnie dowiadywałem ile do mnie by kosztowały amortyzatory i coś czuje, że regeneracja byłaby wskazana zlosnik.gif

Napisano

> Delphi raczej nie (chyba że auto

> sprzedajesz ;-) )

wymienilem tylne na Delphi przy 89 kkm...teraz mam...jak w podpisie zlosnik.gif,i jeszcze dają radę,aczkolwiek wymieniam niedlugo...

Natomiast przednie to porażka - 70 kkm i totalnie sie rozciekły...

Aha - na dziury nie zwracam uwagi zlosnik.gif

Napisano

> Oplaca sie robic taka regeneracje?

daj spokój...do Mk1 najtansze amorki (MM-Cofap,czyli prawie jak OE) tylne to koszt 50 zeta...przednie - 90 zeta...

Napisano
  • Autor

> daj spokój...do Mk1 najtansze amorki (MM-Cofap,czyli prawie jak OE)

> tylne to koszt 50 zeta...przednie - 90 zeta...

a to mozna dostac w hurtownii czesci moto?

Napisano

> a to mozna dostac w hurtownii czesci moto?

albo na Allegro.

Jest tego mnóstwo...

Napisano

> hahaha to imitacja regeneracji

> ja mowilem o dobrym zakladzie ktory robi to profi

> mozna skracac,utwardzac i wszystkie inne cuda i gosc robi naprawde

> profi tyle ze w poznaniu

mógłbyś podać namiary? (ewentualnie na priv). Przód mam już dość słaby i pewnie będzie mnie czekała wymiana a cena u mnie zaczyna się od 250zł/szt.

Napisano

jesli maja byc to normalne amorki (nie zadne skracane i utwardzane) to ja bym kupil nowe, jak jakas wydumka to regeneruj bo sportowe sa w ch.. drogie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.