Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Adapter/przejściówka gniazda elektrycznego haka 13/7 styków. Jak to jest?

Featured Replies

Napisano

Jest sobie adapter/przejściówka 13/7 styków.

Zastanawia mnie jedno.

W samochodzie mam kontrolkę podpiętej przyczepy "TEST". Dodatkowo mam instalację elektryczną gdzie po podłączeniu przyczepy wyłączają mi się tylne światła przeciwmgłowe w samochodzie, a świecą się tylko w przyczepie.

Żeby działała kontrolka i żeby działało przełączanie tylnych świateł przeciwmgłowych samochód/przyczepa to we wtyczce musi być wykorzystany styk nr 12.

Problem polega na tym, że przy wykorzystaniu tradycyjnej przejściówki nie działa "TEST" oraz nie działa układ przełączania zasilania tylnych świateł przeciwmgłowych.

Czy są przejściówki z aktywnym stykiem nr 12 czy trzeba rzeźbić i przerabiać te ogólnodostępne?

Dziwne, bo według ISO przejściówka/adapter powinna mieć chyba osiem styków, łącznie z aktywnym stykiem nr 12, a nie siedem.

Dlaczego rozpowszechnione są tylko te z aktywnymi siedmioma stykami?

Napisano

Jest sobie adapter/przejściówka 13/7 styków.

Zastanawia mnie jedno.

W samochodzie mam kontrolkę podpiętej przyczepy "TEST". Dodatkowo mam instalację elektryczną gdzie po podłączeniu przyczepy wyłączają mi się tylne światła przeciwmgłowe w samochodzie, a świecą się tylko w przyczepie.

Żeby działała kontrolka i żeby działało przełączanie tylnych świateł przeciwmgłowych samochód/przyczepa to we wtyczce musi być wykorzystany styk nr 12.

Problem polega na tym, że przy wykorzystaniu tradycyjnej przejściówki nie działa "TEST" oraz nie działa układ przełączania zasilania tylnych świateł przeciwmgłowych.

Czy są przejściówki z aktywnym stykiem nr 12 czy trzeba rzeźbić i przerabiać te ogólnodostępne?

Dziwne, bo według ISO przejściówka/adapter powinna mieć chyba osiem styków, łącznie z aktywnym stykiem nr 12, a nie siedem.

Dlaczego rozpowszechnione są tylko te z aktywnymi siedmioma stykami?

a potrzebny Ci do szczęścia ten test? i ile razy tylnych pmgłowych użyłeś...?

ja używam przejściówki i ważne dla mnie że światła i kierunki działają

Napisano

W gnieździe jest taka blaszka która rozwiera styk po podłączeniu wtyczki ( tak jest w gnieździe 7 pionowym)

Napisano
  • Autor

a potrzebny Ci do szczęścia ten test? i ile razy tylnych pmgłowych użyłeś...?

ja używam przejściówki i ważne dla mnie że światła i kierunki działają

Jak jest to ma działać.

W gnieździe jest taka blaszka która rozwiera styk po podłączeniu wtyczki ( tak jest w gnieździe 7 pionowym)

Nie ma żadnej blaszki. Jest obwód elektryczny z przekaźnikiem, który odpowiednio przełącza zasilanie tylnych świateł przeciwmgłowych po włożeniu wtyczki.

Napisano

No tak, po włożeniu wtyczki blaszka się odsuwa i rozwiera.

Tak było u mnie kiedyś

Ta blaszka jest po drodze do pinu od przeciwmgłowych

Napisano
  • Autor

No tak, po włożeniu wtyczki blaszka się odsuwa i rozwiera.

Tak było u mnie kiedyś

Ta blaszka jest po drodze do pinu od przeciwmgłowych

To jest tzw. ósmy lub czternasty (zależnie od gniazda) styk. To rozwiązanie jest czasami zawodne, albo nie kontaktuje albo jest przyczyną jakichś przebić. U mnie jest przekaźnik przełączający, który sterowany jest "masą".

Zgodnie ze schematem ISO włożenie wtyczki powoduje zamknięcie obwodu elektrycznego i w moim samochodzie uruchamia kontrolkę podłączonej przyczepy i steruje przekaźnikiem przełączającym tylne światła przeciwmgłowe.

Dlatego właśnie potrzebuję przejściówkę, która ma zmostkowany styk nr 12 i 3, a większość przejściówek nie ma w ogóle obsadzonego styku nr 12.

auto%20-%20gniazdko%2013-pin.jpg

Napisano

Ja do Scenica II zamontowałem (a do S-MAxa już mam zamówiony) moduł haka 13 pin z firmy Dest, wersja pełna Px. Moduł ten:

1) Nie potrzebuje dodatkowych styków zwieranych w gnieździe 13 pin

2) Wyłącza przeciwmgielne w samochodzie gdy podłączona jest przyczepa (obojętne czy przyczepa ma inst. 13 pin czy 7 pin z przejściówką 13/7)

3) Testuje światła przyczepy po jej podłączeniu (obojętne czy przyczepa ma inst. 13 pin czy 7 pin z przejściówką 13/7)

Powyższe zostało sprawdzone za pomocą zwykłej przyczepy bagażowej mającej inst. 7 pin (z przejściówką 13/7) oraz za pomocą własnoręcznie zbudowanej listwy oświetleniowej do wieszaka na rowery i instalacją 13 pin:

http://arekmiz.friko.pl/Auto2-hak.htm

Co ciekawe moduł ten posiada podłączenie styku 12 w gnieździe 13 pin, ale nie wiem do czego jest to wykorzystane:

http://www.dest.pl/index.php/pl/gniazdo-przyczepy

Napisano
  • Autor

Ja do Scenica II zamontowałem (a do S-MAxa już mam zamówiony) moduł haka 13 pin z firmy Dest, wersja pełna Px. Moduł ten:

1) Nie potrzebuje dodatkowych styków zwieranych w gnieździe 13 pin

2) Wyłącza przeciwmgielne w samochodzie gdy podłączona jest przyczepa (obojętne czy przyczepa ma inst. 13 pin czy 7 pin z przejściówką 13/7)

3) Testuje światła przyczepy po jej podłączeniu (obojętne czy przyczepa ma inst. 13 pin czy 7 pin z przejściówką 13/7)

Powyższe zostało sprawdzone za pomocą zwykłej przyczepy bagażowej mającej inst. 7 pin (z przejściówką 13/7) oraz za pomocą własnoręcznie zbudowanej listwy oświetleniowej do wieszaka na rowery i instalacją 13 pin:

http://arekmiz.friko.pl/Auto2-hak.htm

Co ciekawe moduł ten posiada podłączenie styku 12 w gnieździe 13 pin, ale nie wiem do czego jest to wykorzystane:

http://www.dest.pl/index.php/pl/gniazdo-przyczepy

W samochodach z instalacją CAN i przy zastosowaniu modułu to pewnie nie ma aż takich problemów.

U mnie nie ma CAN, gniazdo nie ma dodatkowego styku wyłączającego światła przeciwmgłowe, jest tradycyjna instalacja elektryczna, a instalacja do haka nie ma modułu tylko jest to normalnie podpięte pod tylne światła, są dwa bezpieczniki do zasilania ciągłego i zasilania po stacyjce, jest przekaźnik zasilania po stacyjce i przekaźnik przełączający światła przeciwmgłowe.

Żeby to działało tak jak ma działać to styk 12 musi być połączony z masą.

A zgodnie z zaprezentowanym wyżej schematem masa pojawia się na tym styku wówczas gdy do gniazda wsadzi się wtyczkę, która ma prawidłowo wykonane połączenia elektryczne.

Dlatego potrzebuję adapter z aktywnym stykiem nr 12.

Napisano

No to pewnie igła w stogu siana niestety...

Napisano
  • Autor

No to pewnie igła w stogu siana niestety...

Pewnie tak ale kupię ze dwa adaptery i zrobię jeden taki, który będzie pasował.

Napisano

Są przejściówki kablowe czyli na krótkim kablu wtyczka 13 pin i gniazdo 7 pin, może takie mają zwarte te 2 piny we wtyczce??  :hmm:

Napisano

Są przejściówki kablowe czyli na krótkim kablu wtyczka 13 pin i gniazdo 7 pin, może takie mają zwarte te 2 piny we wtyczce??  :hmm:

Mam przejściówkę własnej roboty czyli 2 rozbieralne wtyczki i kawałek kabelka pomiędzy nimi. Można sobie z tego wyrzeźbić co się komu podoba. Mogę się z nią rozstać więc jakby coś to pisać na priv.