Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AR159 rezygnacja z DPF i EGR, o ile zmniejszy się spalanie?

Featured Replies

Napisano

Witam, jestem nowym userem na tym forum. Może ktos pochwali się : o ile zmniejszy się spalanie jak zrezygnuje sie z DPF i EGR w alfie 159 silni  1.9 150km. Ew inny silnik opisze przed i po "lifcie"....

Napisano

Witam kolegę z JG ;) Jak DPF jest sprawny i wypala się rzadko tak jak powinien to różnica jest raczej niezauważalna. Ja mam ten silnik akurat w Bravo II, po wycięciu DPF/EGR średnie spalanie spadło może o kilka setek ml, jest bliżej 6 niż było wcześniej. Z tym że mój DPF był już przytkany i wypalał się za często mimo jazdy w trasach. Ale spalanie to najmniejszy problem w takim przypadku, gorsze jest rozrzedzanie i przybywanie oleju silnikowego przez ściekającą po cylindrach ropę. Po wycięciu tego syfu mam święty spokój i nie muszę już się stresować czy akurat zachciało mu się wypalać czy nie, bo oczywiście żadnej kontrolki sygnalizującej wypalanie w naszych autach nie ma.

Napisano
  • Autor

Witam kolegę z JG ;) Jak DPF jest sprawny i wypala się rzadko tak jak powinien to różnica jest raczej niezauważalna. Ja mam ten silnik akurat w Bravo II, po wycięciu DPF/EGR średnie spalanie spadło może o kilka setek ml, jest bliżej 6 niż było wcześniej. Z tym że mój DPF był już przytkany i wypalał się za często mimo jazdy w trasach. Ale spalanie to najmniejszy problem w takim przypadku, gorsze jest rozrzedzanie i przybywanie oleju silnikowego przez ściekającą po cylindrach ropę. Po wycięciu tego syfu mam święty spokój i nie muszę już się stresować czy akurat zachciało mu się wypalać czy nie, bo oczywiście żadnej kontrolki sygnalizującej wypalanie w naszych autach nie ma.

A witam kolegę, to miło że z Jeleniej Góry...zaczne od tego iż skasowałem swoje auto /bmw e90/ efekt 12 złamań i 3 operacje.. z nudów zastanawiam sie nad kupnem za jakis czas alfy 159....sam jeszcze nie wiem ale cos mnie to kreci..stad moje pytanie o DPF.

do wypadku kupowałem tylko benzyny, teraz moze czas na diesla bo benzyny w alfie nie warto /?/.

wyczytałem ze koniecznym jest modyfikacja klap dolotowych /ich usuniecie/ i DPF. Ponadto profesjonalna modyfikacja mocy /chip tuning/ wiec moze razem uzyska sie np litr mniej w spalaniu?...

Napisano

zaczne od tego iż skasowałem swoje auto /bmw e90/ efekt 12 złamań i 3 operacje

O kurcze 8] No to współczuję, ale skoro w e90 takie obrażenia to dobrze że nie jechałeś jakimś mniejszym/starszym samochodem...

Jeśli chodzi o 159, to oczywiście benzynowe silniki szału nie robią. Jedyny sensowny to 1.75 TBi, ale pali sporo i ciężko to kupić. Ew. zwykłe 1.8 MPi, ale trzeba się tym przejechać i ocenić czy takie osiągi to to co chcemy  :phi:

Diesle 1.9 16v 150KM mają problem z klapkami wirowymi, w przypadku kolektora plastikowego potrafiły się urywać i wpadać do silnika. W aluminiowych robią się luzy i nieszczelności. Winny jest tutaj (poza samą konstrukcją klapek) zawór EGR który zasyfia cały kolektor. Pakiet usuwania DPF/EGR i klap wirowych to stały temat w tym silniku. Chip wedle uznania, zazwyczaj da się łatwo uzyskać ponad 180KM oraz 380Nm.

1.9 8v 120KM nie ma klap wirowych, chipuje się często nawet na 160KM. DPF/EGR jak wyżej.

Poza tym są jeszcze 2.4 20v oraz 2.0 16v (ten tylko w nowszych rocznikach).

Napisano

U mnie co prawda w 2.4, ale nie zauważyłem wielkiej różnicy w spalaniu. DPF był w stanie dobrym, wypalał się co 600-900km. 

• 4 tygodnie później...
Napisano

Witam, jestem nowym userem na tym forum. Może ktos pochwali się : o ile zmniejszy się spalanie jak zrezygnuje sie z DPF i EGR w alfie 159 silni  1.9 150km. Ew inny silnik opisze przed i po "lifcie"....

Ja po sasiedzku z FIATA ale obawa o DPF wg mnie jest przesadzona.

Dlaczego?

Otoz wieksze spalanie to 750-1900km bo samo miasto to 750-900 km wypalanie a jak autoban to mialem 1900.

Wypalanie to czas ok 10 minut i wowczas spalanie chwilowe 10-15l/100

Korzysci z DPF-a? Brak  baka, brak smrodu, wrecz dziwny zapach "od auta" taki przyjemny.

WADY posiadania DPF-a?

Otoz 1-2 x w miesiacu sprawdzam FESem poziom zatkania i wowczas jako, ze styaram sie dbac o silnik to nie stoje tylko jade wokol komina te 10 minut.

Auto kupilem z nalotem 131 tkm, teraz mam 197 i ani EGRa nie dlubalem, ani DPF nie sprawil klopotu.

U mnie wypala sie na 105% zapchania jako poziom krytyczny i odpala proces.

Mam silnik 120KM  8V

Uwazam, ze poki DPF jest sprawny, dbamy o niego to lepiej raz na miesiac poswiecic litr paliwa co jest niczym wielkim  wobec 60l.

Nie wiem jak jest w EU jesli baki puszczasz i cie policaj zatrzyma, i okaze sie ze DPF out.