Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gazować czy nie?

Featured Replies

Napisano
Cześć

Na wstępie. Z gazem miałem trochę do czynienia. W lanosie zakładałem, przez 40kkm działało w miarę ok (ale nie idealnie), potem sprzedałem. W bravo gaziarz nie ogarnął tjeta i zdjąłem gaz. Także doświadczenia bardziej w stronę negatywnych... ale...

Mam Ci ja GV I z 2.5 V6 z 99r. Od pół roku śmigam, niewiele bo 500km miesięcznie. Na razie jest ok. W ciągu pół roku jednak zamierzam się przeprowadzić i zwiększyć dystanse. Mogę wrócić do jazdy fiatem bravo, ale suzuki mi się spodobało i daje mi więcej frajdy. Przebiegi byłyby roczne około 20-30kkm, przez jakieś 3 lata minimum, więc gaz szybko by się zwrócił (pb około 11 l by brał chyba w takich trasach). 

Tylko czy motor da radę? Na blacie 208 tys km a ile w rzeczywistości nie wiadomo. Silnik jeździ na półsyntetyku a i tak się troszkę poci. Dodatkowo z wydechu trochę kopci na biało i śmierdzi dosyć spalinami (bardziej niż z innych aut). 

Co byście koledzy zrobili na moim miejscu?

Napisano

...Tylko czy motor da radę? Na blacie 208 tys km a ile w rzeczywistości nie wiadomo. Silnik jeździ na półsyntetyku a i tak się troszkę poci. Dodatkowo z wydechu trochę kopci na biało i śmierdzi dosyć spalinami (bardziej niż z innych aut)...

Półsyntetyk to nie jest aż tak źle. Starsze autka na półsytnetyku robią po 500 kkm.

Pocenie świadczy o wyciekach na zewnątrz, a Ciebie powinno interesować to co w środku.

Biały dym to objaw nie tyle spalania oleju silnikowego (niebieski dym), a płynu chłodniczego.

Przy czym przy Twoich przebiegach to według mnie normalne, tak jak masło pod korkiem gdy autko przejeżdża krótkie trasy.

Co to znaczy śmierdzi więcej? Masz w nosie analizator spalin? Może te inne autka spełniają wyższe normy emisji spalin - wtedy taka sytuacja jest normalna.

Sprawdź zawartość płynu chłodniczego w oleju silnikowym i jak wyszystko ok. to zakładaj lpg :)

Napisano

Sprawdzić ciśnienie sprężania, jak równe na każdym cylindrze i w zakresie podanym przez producenta, a do tego płyn chlodniczy czysty to raczej UPG zdrowe.