Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Witam ...ponownie.

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie po tak długiej przerwie.
Żeby szybko Wam przybliżyć to napiszę, że w 2007 roku zaczynałem od bravolotka na tym forum. Międzyczasie cento, renia, a teraz powróciłem do FIAT. Kupiłem dużego Kropka z 2006r.

Ale gdyby nie kłopoty to by nie było mnie tutaj.
Pyt. 1
dlaczego przy maksymalnym skręcie koła jest dźwięk jakby przeguby wyskoczyły z osi? Czy wszyscy tak mają, ten dźwięk i wibracje przecierającej się gumy opon....?

Ponieważ wczoraj go zagazowałem instalacją 4 gen. kazałem przy okazji wymienić świece gazownikowi. Wzbraniał się skubany mówiąc mi, że nie poleca bo coś nie tak jest z gwintami.

pyt. 2 

Spotkaliście się z tym?

pozdrawiam

Grande Punto 1,2 8V 2006 rok

Napisano

Ad. 1

Masz standardowe opony? Może opona trze o nadkole?

Ad. 2

Jeśli chodzi o świece, nie wiem o co mechanikowi chodziło. Może że jest kiepski dostęp? Jak nie wykręcał świec to skąd wie że gwinty są kiepskie? Chyba że auto Ci serwisuje od dłuższego czasu i coś wcześniej spieprzył przy wymianie świec?

Napisano
  • Autor

Mam standardowe opony, ale zaczepilem innego puntomaniaka i potwierdził, że u niego to samo przy maksymalnym skręcie.

Co do świec, to mówił mi ten co gaz zakładał, że może wymienić ale na moje ryzyko. Tłumaczył to tym, że na szkoleniu mówili o przypadku punt gdzie nagminnie zrywaly się gwinty od świec przy wykręcaniu i wkręcaniu.

Napisano

Wychodząc z takiego założenia to lepiej nie wymieniać wg tego mechanika? Ja tam żadnych problemów nie mam u siebie w 1.2 16v z wymianą świec. Jedyny przypadek jaki miałem to w Tico że mi się gwint zerwał. A wymieniałem w różnych autach.

Napisano

Niestety to zależy od tego, czy świece były regularnie wymieniane, a przynajmniej wykręcane. Jeśli tak, to nie powinno być żadnego problemu z odkręceniem.

I niestety podejście tego mechanika, moim zdaniem, to w prostej linii droga do zrywania gwintów - lepiej nie tykać bo się urwie.... ale kiedyś tą świecę trzeba będzie wymienić i co wtedy?

Napisano

Świece wymienialem sam w każdym pojeździe który miałem . ważne aby wykręcac na rozgrzanym silniku .

Napisano
  • Autor

Pytałem w ASO i wymiana kosztuje 40zeta. Także nie będę się tym pierniczył.

Jest za to drugi problem . Przez noc wyładowało mi nowiusieńki aku i nie wiem co może być przyczyną. Macie jakieś pomysły? Będę sprawdzał po kolei.

Napisano

Najlepiej miernik w dłoń wstawić w szereg między kleme minusowa akumulatora i przewód masowy, mierzyć prąd i wyciągać bezpieczniki i zobaczyć co tak dużo pobiera .

W GP dużą częścią odbiorników steruje bodycomputer . po wyłączeniu zapłonu główny przekaźnik odciac powinien duże odbioru prądu takie jak św drogowe , mijania , ogrzewanie szyby .

Jeżeli tak szybko doszło do rozładowania warto zobaczyć czy prąd nie ucieka np przez alternator z powodu uszkodzonej diody .