Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prysznic - odpływ liniowy, ścienny czy tradycyjny?

Featured Replies

Napisano

Jak spisują się Wasze odpływy? ;] Który lepszy i dlaczego? Wady, zalety?

Już prawie byłem zdecydowany na liniowy z wklejaną płytką, ale zauważyłem, że też ścienne są i fajnie to wygląda...

Tak w cenie do 1000zł (chociaż fajne liniowe to i za 400-500 niby można) z całym osprzętem, w który najlepiej się pchać?

Napisano

A masz możliwość zamontowania ściennego?

Krawiec

Napisano
  • Autor

A masz możliwość zamontowania ściennego?

A co trzeba spełnić?

W potencjalnie docelowym miejscu odpływu jest ścianka KG na profilach 75 + będzie "ramka z płytek" - łącznie jakieś 15-17cm. A podłoga tak czy siak będzie lekko podniesiona, bez względu na rodzaj odpływu. 

Napisano

Tak w cenie do 1000zł (chociaż fajne liniowe to i za 400-500 niby można) z całym osprzętem, w który najlepiej się pchać?

Mam liniowy Vabo. Z początku z wklejaną płytką, ale czasem się przytykał i wymienili mi na zwykłą maskownicę co rozwiązało problem. Nie mam żadnych zastrzeżeń. Raz w miesiącu muszę wyjąć maskownicę, spłukać syf, który się pod nią zebrał, wyczyścić koszyk z włosów. Raz na pół roku sypię kreta.

Napisano
  • Autor

Standard czy slim? W slimach chyba może być problem z odbiorem wody?

Napisano

A co trzeba spełnić?

W potencjalnie docelowym miejscu odpływu jest ścianka KG na profilach 75 + będzie "ramka z płytek" - łącznie jakieś 15-17cm. A podłoga tak czy siak będzie lekko podniesiona, bez względu na rodzaj odpływu. 

A to jak masz karton gips to nie ma problemu. Ja mam Kessela wpuszczonego w podłogę. Trzeba uważać na grubość bo ja musiałem kupić jakiegoś niskiego bo na standardowego bo zrobieniu spadków nie miałem miejsca. Standardowy był o tyle fajny że miał możliwość regulacji wysokości po wykonaniu wylewki.

Krawiec

Napisano

Też się zastanawiam nad jakimś nowoczesnym do dwóch remontowany łazienek ale mam obawy.

W czym to jest lepsze od zwykłego oprócz wyglądu?

Zwykły nie zatyka mi się wcale o ile piękna: "piór" nie gubi.

Napisano

Wykonawca namawiał mnie na ścienny, ale jak zobaczyłem całe te podejscie, montowanie, wywalanie połowy ściany dałem sobie spokój.

Mam liniowy, jeden z tańszych z allegro, jest dwustronna maskowcia, z jedenk wklejone płytki z drugiej nierdzewka, jak się znudzi mozna przekręcic  :phi: . Sprawuje się ok i wygląda imho lepiej niz ścienny

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wykonawca namawiał mnie na ścienny, ale jak zobaczyłem całe te podejscie, montowanie, wywalanie połowy ściany dałem sobie spokój.

Mam liniowy, jeden z tańszych z allegro, jest dwustronna maskowcia, z jedenk wklejone płytki z drugiej nierdzewka, jak się znudzi mozna przekręcic  :phi: . Sprawuje się ok i wygląda imho lepiej niz ścienny

Jaki producent? Te z Kessela też mają dwustronną maskownicę, ale wolałbym raczej znaleźć równie dobrą alternatywę w cenie 2x niższej (znalazłem jakiś polski Lorac Mastif za <400)

Napisano

Jaki producent? Te z Kessela też mają dwustronną maskownicę, ale wolałbym raczej znaleźć równie dobrą alternatywę w cenie 2x niższej (znalazłem jakiś polski Lorac Mastif za <400)

Tutaj kupowałem:

http://archiwum.allegro.pl/oferta/odplyw-liniowy-90-kwasowka-odwracalny-5-niski-i4645088633.html