Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pali jak smok

Featured Replies

Napisano

Witam. Wiem że podobny wątek już był ale mam troche inne objawy. a więc tak. mam astre 1.4 60km 1996r. problem polaa na tym że w mieście pali 12 litrów!!! w trasie trochę mniej. nie mam cięzkiej nogi. nie przygasa na wolnych obrotach. silnik pracuje dosyć równo. wskazówka od temperatury żadko przekracza 90 stopni. próbowałem go kiedyś zagrzać, żeby wentylator się zalączył. trwało to dobre pół godziny, przy temperaturze otoczenia okolo 10 stopni C. prosze o rade!! może to termostat, może sonda L? dziękuję z góry za wszystkie sugestie

Napisano

Masz instalację gazową? Jeśli masz i pali Ci tak na gazie, to proponuję regulację instalki. Jeśli masz tylko benzynę to sprawdź filtr powietrza (gazu też to dotyczy).

Co do termostatu, to jeśli byłby padnięty, to wskazówka nie wychodziła by raczej z niebieskiego pola...

Pozdrawiam

Napisano

sprawdź czujnik temperatudy dla kompa. Pewnie podaje że jest -20 i dlatego tyle pali.

Napisano

mam podobny problem tez pali jak smok,wymieniłem termostat,filtr powietrza,zmierzyłem lambde wydaje sie ok,i nadal tyle pali,czy w mojej astrze tez jest czujnik temperatury do kompa?jak tak to gdzie bo ja wiem tylko gdzie jest tylko ten czujnik temp przy kolektorze dolotowym.a moze te stare modele poprostu tyle pala(10l/1000)?

Napisano

Mam taki sam silnik ale moja pali 8,2 litra 100km. Poruszam się po samym centrum i troche stoje w tych korkach. Oszczędzać też jej za bardzo nie oszczędzam.

Napisano

> sprawdź czujnik temperatudy dla kompa. Pewnie podaje że jest -20 i

> dlatego tyle pali.

Mam silnik 1.4 8V i ten sam problem strasznie duzo spala(10l/100km) Podpowiedz Orochimaru jak mam sprawdzic ten czujnik i gdzie on własciwie jest ?. Z gory dzieki.

-----------------------

Astra X14NZ '96 Sedan LPG'00

Napisano

> .a moze te stare modele poprostu tyle

> chciałbym mieć taki oszczędny samochód

tobie pewnie pali 10l ale gazu wink.gif

Napisano

> tobie pewnie pali 10l ale gazu

chodziło mi o stwierdzenie 10l/1000

słownie dziesięć litrów na tysiąc wink.gif

Napisano
Tutaj jest jak go sprawdzić, a sam czujnik jak zajżysz między kolektor dolotowy, a przegrodę między kabiną a przedziałem silnika zobaczysz na dole wkręcony czujnik i wtyczkę do niego z 2 przewodami.
Napisano

wielkie dzieki Orochimaru ,sprawdziłem ten czujnik na zimnum silniku i pokazywał 2,8 a powinien 4,8-66,mam nadzieje ze on jest przyczyna tego spalania

Napisano

> Tutaj jest jak go sprawdzić, a sam czujnik jak zajżysz między

> kolektor dolotowy, a przegrodę między kabiną a przedziałem

> silnika zobaczysz na dole wkręcony czujnik i wtyczkę do niego z

> 2 przewodami.

czy przy wymianie tego czujnika nalezy zwrócić na coś uwage ?

Napisano

Ja bym nie był taki pewien... Wczoraj zrobiłem eksperyment i u mnie przy zimnym silniku (ok. 17stp C) miałem 2.6kOhm, przy nagrzanym (temp ok. 95 stp C) miałem 330Ohm. Radziłbym sprawdzenie rezystancji po nagrzaniu - będzie widać czy czujnik pracuje poprawnie. Charakterystyka czujnika jest nieliniowa, a wartość zmierzona przez kolege wskazywałaby na temp. ok 20stp - co jest dosyć prawdopodobne. U mnie zbawienny wpływ na pracę silnika miała wymiana świec i kabli WN.

Przy wymianie czujnika należy uważać na wyciek płynu chłodniczego - tak mi się wydaje...

Napisano

> Ja bym nie był taki pewien... Wczoraj zrobiłem eksperyment i u mnie

> przy zimnym silniku (ok. 17stp C) miałem 2.6kOhm, przy nagrzanym

> (temp ok. 95 stp C) miałem 330Ohm. Radziłbym sprawdzenie

> rezystancji po nagrzaniu - będzie widać czy czujnik pracuje

> poprawnie. Charakterystyka czujnika jest nieliniowa, a wartość

> zmierzona przez kolege wskazywałaby na temp. ok 20stp - co jest

> dosyć prawdopodobne. U mnie zbawienny wpływ na pracę silnika

> miała wymiana świec i kabli WN.

> Przy wymianie czujnika należy uważać na wyciek płynu chłodniczego -

> tak mi się wydaje...

tzn czujnik raczej napewno jest zepsuty ,bo po nagrzaniu pokazuje raz 300 a raz 1k,jak go wykreciłem to pokazuje znowu raz 5k a raz 2k itp

>U mnie zbawienny wpływ na pracę silnika

> miała wymiana świec i kabli WN.

tzn wpłyneło to na zmniejszenie spalania czy na co ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.