Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomysł na zagospodarowanie terenu wokół grilla

Featured Replies

Napisano

Pani i Panowie, proszę o propozycje zagospodarowania terenu wokół grilla. Jak widać na fotce z boku są thuje, bardziej z tyłu rośnie dereń, obok pęcherznica, ogólnie przy siatce krzewy, które wystrzelą docelowo do jakiś 2-3 metrów. Ale chciałbym jakoś z przodu zagospodarować teren żeby grill bardziej został ukryty w zieleni. Zastanawiam się czy z przodu wzdłuż kamieni nie posadzić rododendronów żeby ładnie się rozrosły, a z tyłu ewentualnie dwa stelaże takie z kratek i zasadzić róże. Co Wy na to? Każdy pomysł mile widziany, szukam inspiracji :) Aha, samego grilla myślę czy by nie pomalować na ciemny brąz bo wiele elementów na ogrodzie jest w ciemnym drewnie.

post-132828-0-21446100-1459506384_thumb.jpg

Napisano

Kilka takich pomysłów:

12321655_807882646012040_247086708104115

stylowi_pl_ogrod_7783010.jpg

12508708_784802884986683_359982487564092

12932857_827388670728104_854275753570569

traditional-patio.jpg

traditional-patio.jpg

Bylo jeszcze kilka, m.in. z wbudowanym w ladna duza grillowa wiate basenem, inne z jacuzzi, czy tym podobne.

Napisano
  • Autor

Aż takich zabudów nie chcę, fotkę robiłem z tarasu, więc daleko do grilla nie mam żeby przy nim coś stawiać do siedzenia. Raczej chodzi mi o zagospodarowanie roślinnością niż konstrukcjami.

Napisano

Pani i Panowie, proszę o propozycje zagospodarowania terenu wokół grilla. Jak widać na fotce z boku są thuje, bardziej z tyłu rośnie dereń, obok pęcherznica, ogólnie przy siatce krzewy, które wystrzelą docelowo do jakiś 2-3 metrów. Ale chciałbym jakoś z przodu zagospodarować teren żeby grill bardziej został ukryty w zieleni. Zastanawiam się czy z przodu wzdłuż kamieni nie posadzić rododendronów żeby ładnie się rozrosły, a z tyłu ewentualnie dwa stelaże takie z kratek i zasadzić róże. Co Wy na to? Każdy pomysł mile widziany, szukam inspiracji :) Aha, samego grilla myślę czy by nie pomalować na ciemny brąz bo wiele elementów na ogrodzie jest w ciemnym drewnie.

attachicon.gifgrill.jpg

attachicon.gifgrill.jpg

Na razie nic nie gospodaruj, poczekaj ze 2 - 3 lata aż te krzaki się rozrosną, bo jak obsadzisz się zielenią, to może szybko zapaskudzić kopciucha, a Ty będziesz, grillując kiełbę, odganiał się od robactwa z krzaczorów.

Napisano

Nie wiem jak zagospodarować ale pokażę jakiego grilla/palenisko zrobił mój kolega :ok:

post-133594-0-52094200-1459542975_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Nie wiem jak zagospodarować ale pokażę jakiego grilla/palenisko zrobił mój kolega :ok:

Wygląda fajnie, ale ciekawe jak z funkcjonalnością. Siedziałeś przy tym jak się paliło? 

Napisano

Wygląda fajnie, ale ciekawe jak z funkcjonalnością. Siedziałeś przy tym jak się paliło? 

Osobiście jeszcze nie było kiedy ale koledzy twierdzą że jest ok :)

Jak będę zdam relację

Napisano

a ten blat jest metalowy? cieply sie robi 'na karczek i kielbase? czy raczej taka dekoracja ? ;)

Napisano

Blat jest metalowy ale nie służy jako podgrzewacz a jako stół bardziej , w środek wkładasz ruszt i masz grilla.

Napisano

attachicon.gifgrill.jpg

Nic z tym nie zrobisz ... ustawiłeś grilla jak kapliczkę pod skosem i wygląda to słabo. Poza tym szczerze, to ogólnie słabo ten ogródek wygląda.

Napisano
  • Autor

Nic z tym nie zrobisz ... ustawiłeś grilla jak kapliczkę pod skosem i wygląda to słabo. Poza tym szczerze, to ogólnie słabo ten ogródek wygląda.

Ustawiłem go tak, bo wcześniej przez pięć lat stawiałem w ten sam sposób przenośny grill, więc wybór miejsca był "naturalny". Do tego przy stosunkowo małej działce jest to najdalej oddalone miejsce od domów sąsiadów a nie chcę komuś dymić, grill ma być neutralny dla innych mieszkańców na tyle na ile może być. A po trzecie ogródek słabo wygląda bo jeszcze nic się nie zazieleniło (w dniu robienia fotki), wszystko co zostało posadzone przy siatce jest sadzone w zeszłym roku, więc na razie bez efektów bo zwyczajnie jest małe. Jeszcze wiele prac w ogrodzie żeby wyglądał tak jak ma wyglądać :)

Napisano

W rogu po prawej postawiłbym płot lamelowy żeby się zasłonić od tego pięknego garażu :ok:

Napisano
  • Autor

W rogu po prawej postawiłbym płot lamelowy żeby się zasłonić od tego pięknego garażu :ok:

W tym rogu są w sumie trzy tuje, które po prostu jeszcze są małe, jest też tam krzew który ma wystrzelić na ok. 2,5 metra plus Dereń, który będzie podobnie duży. Na siatce też jest posadzony bluszcz, więc jak to cholerstwo się rozrośnie to widok na garaż zniknie.

Napisano

Ustawiłem go tak, bo wcześniej przez pięć lat stawiałem w ten sam sposób przenośny grill, więc wybór miejsca był "naturalny". Do tego przy stosunkowo małej działce jest to najdalej oddalone miejsce od domów sąsiadów a nie chcę komuś dymić, grill ma być neutralny dla innych mieszkańców na tyle na ile może być. A po trzecie ogródek słabo wygląda bo jeszcze nic się nie zazieleniło (w dniu robienia fotki), wszystko co zostało posadzone przy siatce jest sadzone w zeszłym roku, więc na razie bez efektów bo zwyczajnie jest małe. Jeszcze wiele prac w ogrodzie żeby wyglądał tak jak ma wyglądać :)

No ale cos jest nie tak, przyglądam sie i wydaje mi sie, ze to półkole wokół grilla. Takie łuki są już niemodne. Moze spróbuj zrobic to w kwadrat...sam nie wiem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor

No ale cos jest nie tak, przyglądam sie i wydaje mi sie, ze to półkole wokół grilla. Takie łuki są już niemodne. Moze spróbuj zrobic to w kwadrat...sam nie wiem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pewnie są niemodne, ale wygodne w kontekście miejsca do grillowania :) Kwadratu w tym miejscu nie chciałem, bo najwięcej tego wyłączonego miejsca potrzebuję przed grillem, stąd półkole. Do tego patrząc na fotkę, dosłownie jak kończy się po lewej stronie zdjęcie zaczyna się huśtawka ze ślizgawką dla dzieciaków, ogólnie ten obszar ogrodu to plac zabaw, więc ostre zakończenia ułatwiające potknięcie były niemile widziane.

Napisano

Pewnie są niemodne, ale wygodne w kontekście miejsca do grillowania :) Kwadratu w tym miejscu nie chciałem, bo najwięcej tego wyłączonego miejsca potrzebuję przed grillem, stąd półkole. Do tego patrząc na fotkę, dosłownie jak kończy się po lewej stronie zdjęcie zaczyna się huśtawka ze ślizgawką dla dzieciaków, ogólnie ten obszar ogrodu to plac zabaw, więc ostre zakończenia ułatwiające potknięcie były niemile widziane.

No to faktycznie .... Pozostaje zatem czekać, aż rośliny urosną :ok: ... Ja u siebie przez przypadek wsadziłem liść laurowy i fajne gęste liściaste drzewka z tego porosły i nie gubią liści na zimę