Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nalewka z ziół + jak

Featured Replies

Napisano

Panowie i panie jak zrobić nalewkę z ziół ( ewentualnie czy sie da)?

jest sobie kompozycja ziółek ( ze 40 pozycji) ma działać oczyszczająco i wzmacniająco. Zalecenie pic z woda po zaparzeniu itd.

Z racji ze proces chwile zajmuje ( to właścicielka nie bardzo chce i ma czas to robić) zastanawiam sie nad tym czy nie moznaby ziłek jakoś zamieszczać ze spirytusem lub wódeczka - co by wieczorkiem naparstek spożywać :hmm::phi:  ( oczywiście to moja inwencja)

1) I teraz zrobić standardową dawkę z woda zagotowana i potem "wymieszać" z nitro

2) Zalać zioła wódeczką lub sprytem - tylko jak to poprawnie zrobić?

Napisano

Wódka max 50%. Ziółka nie puszczą soków, stąd jak najniższy persentadż.

Napisano

Ja robiłem bazyliową. Najpierw spirytus+bazylia - po około 2 tygodniach liście po prosto rozpadną się w drobny mak. Przecedzić, dodać cukru i odpowiednią ilość wody w zależności od oczekiwanej mocy. Całkiem smaczne. :)
Muszę zrobić też estragonową, bo w Gruzji piłem napój estragonowy i mam wrażenie, że w wersji alkoholowej będzie jeszcze większy szał ;]

Napisano

@ Oczywiście że robi się nalewki z ziół, filozofii nie ma żadnej, tylko jak kolega napisał zalej wódką a nie czystym spirytem a jeśli masz czysty spirol rozcieńcz go przed użyciem. :oki:

Jest cała masa, MASA przepisów na alko na ziołach z czego znane to absynt, Beherovka. nalewka Benedyktyńska i sporo innych.

Jak masz chęć na zabawę to do benedyktynki daję przepis: http://alkohole-domowe.com/nalewka/przepisy-na-nalewki-domowe/nalewka-benedyktynska.html

Co jeszcze....Alkohol wyciągnie wszystko z ziół w bardzo krótkim czasie, w temperaturze pokojowej wystarczą trzy doby ale cały witz polega na tym, że ziołówki (jak większość nalewek, likierów itp) muszą się "przegryźć" i sobie leżakować. im dłużej tym lepiej, nie wiem co modzisz ale możesz sobie założyć że podobnie jak w przypadku benedyktynki powinno to leżeć co najmniej trzy miesiące, chyba że walory smakowe pomijasz....

Co jeszcze...radzę zaopatrzyć się w filtry do ekspresów przelewowych, gdy będziesz wywalał "włoszczyznę" z alkoholu to najpierw ostrożnie zlej alko znad osadu potem resztę przepuść przez filtr. Wbrez pozorom filtr choć papierowy sporo tego dobra w siebie wciągnie, sporo też zostaje w ziołach.