Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia biegów z Doblo

Featured Replies

Napisano

Natknąłem się kolejny raz na info jakoby 5 biegowa skrzynia z doblo była najkrótsza z seryjnych 5tek (krótsza od abarth/siena/palio).

Szukałem intensywnie w necie info o przełożeniach skrzyń w doblo, ale znalazłem tylko odnośnie doblo I generacji 1.2 8V z rocznika 00-03 i tutaj skrzynia wcale nie jest taka krótka:

2cmnodi.jpg

Może ktoś coś wie w jakim konkretnie doblo siedzi ta krótka skrzynia i czy to faktycznie prawda, że jest krótsza od abartha no i może ktoś ma dostęp do informacji na temat przełożeń takiej skrzyni:)

Napisano

gdy kupowalem skrzynie 5 biegowa 13/64 u pana Kaluzy, pytalem o skrzynie 5 z doblo, powiedział że "no jest troche dluzsza, bo tam jest 14/63 , co daje główne ~4,5.  dodatkowo @@Lampar cos wie o skrzyni z doblo, bo chyba smigal na takowej  :phi:

Linea 1.4 8v miła take same przełożenie - 14/63 tylko nie wiem czy akurat tam bylo 5 czy 6 biegów.

Napisano
  • Autor

Ehh ten fiat;p

To tak dla uporządkowania wiedzy, ustaliłem, że wersje doblo były takie:

1. Doblo1 00-06r. - silnik 1.2 8V - skrzynia 5biegowa o przełożeniu takim jak wyżej wrzuciłem czyli 3,909; opony 175/70 R14

2. Doblo2 06-10r. - silnik 1.4 8V - skrzynia 5biegowa, przełożenie?? ; opony 175/70 R14

3. Doblo3 10-XXr. - silnik 1.4 16V - skrzynia 5biegowa, przełożenie??; opony 195/60 R16

Biorąc pod uwagę, że w Doblo3 były sporo większe opony i silnik 16V logika podpowiada, że tu powinna siedzieć krótsza skrzynia, ale może to mylny trop i wsadzali ją do 1.4 8V.

A co do Linei to wg danych technicznych w roczniku 2007-2010 był silnik 1.4 8V, skrzynia 5biegowa, opony 185/65 R15.

Jeśli przyjąć, że Linea to to samo co Grande Punto tylko z większą dupą to w GP w tym samym roczniku był 1.2/1.4 8V i również skrzynia 5biegowa, ale niestety też nie są to krótkie przełożenia:

10o0l5y.jpg

Napisano
  • Autor

Popatrzyłem jeszcze w eperze i trochę się wyjaśniło. Faktycznie w Linei 1.4 8V było przełożenie 63/14, które występowało również w:

11mc3zr.jpg

Co ciekawe m.in. w Doblo montowali również skrzynię z przełożeniem 64/13 (czyli przełożenie jak w punto1 6speed):

w0l01f.jpg

Przypuszczam, że przełożenie 63/14 (numer części 55201181) występowało w skrzyniach 5 biegowych, a 64/13 (numer części 55210244) w skrzyniach 6 biegowych.

W każdym razie może jest opcja żeby zamiast szukać rarytasu jakim jest skrzynia 6speed z punto I, które już swoje lata ma to można dorwać taką samą szóstkę z najnowszych modeli fiata.

Napisano

wlasnie chcialem wkleic screen z eperu. Fiat » PUNTO » 4C GRANDE PUNTO (2008-2009)  dwa rodzaje - 14/57 i 14/63.

i moze tak byc,

13/64 - 6speed

14/63 - 5speed

natomiast ja kupilem dwie skrzynie, jedna byla wyjeta z palio, druga ze sieny i obie okazaly sie 15/58 czyli albo loteria jak pakowali, albo po prostu pech i ktos wymieniał.

Napisano
  • Autor

W eperze jest podane, że zarówno przełożenie 13/64 (4,9) oraz 14/63 (4,5) były montowane w Doblo z silnikiem 1.4 8V. A zdaje się, że fiat nie montował w żadnym przypadku skrzyni 6biegowej do tego silnika i żadnego innego 8V tylko do 16V. Nie wiadomo zatem na co można trafić kupując skrzynię od Doblo, ciekawe czy da się jakoś zidentyfikować konkretny model doblo z tym krótszym przełożeniem. :hmm:

Napisano

gdy kupowalem skrzynie 5 biegowa 13/64 u pana Kaluzy, pytalem o skrzynie 5 z doblo, powiedział że "no jest troche dluzsza, bo tam jest 14/63 , co daje główne ~4,5.  dodatkowo @@Lampar cos wie o skrzyni z doblo, bo chyba smigal na takowej  :phi:

Linea 1.4 8v miła take same przełożenie - 14/63 tylko nie wiem czy akurat tam bylo 5 czy 6 biegów.

Skrzynia git, polecam. Do rajdowania w sam raz, ale przy wyprzedzaniu na trasie może zabraknąć biegów. :(

Jak szukacie krótkiego głównego to jest coś ciekawego, ale poszczególne biegi są do niczego. http://www.automobile-catalog.com/car/2013/1919405/fiat_500l_trekking_1_4_16v.html

Napisano
  • Autor

No na trasę to już na abarthowskiej jazda nie należy do przyjemności a co dopiero na jeszcze krótszej, ale na rajdy abarth to takie minimum, ta z doblo wydaje się dobrą opcją, o której wcześniej nie słyszałem.

Swoją drogą świetną stronkę zlinkowałeś, tylu kompletnych danych w jednym miejscu jeszcze nigdzie nie widziałem, będzie co analizować :jem:

Napisano

niedawno trasa 60 kilometrowa na 5 biegowej 13/64 - mordęga  :phi:

Napisano

Ksytek przedwczoraj latał na skrzyni doblowej jak się nie mylę.

Napisano
  • Autor

Daje radę ta skrzynia ;)