Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa schodów drewnianych.

Featured Replies

Napisano

Mam w domu szkodnika w postaci wyżła. I ten jegomość postanowił skonsumować kilka stopni jesionowych schodów. Na stopniach widoczne są ślady jego zębów. Czy oprócz dostępnych w marketach szpachli polecacie jakieś konkretne środki do zamaskowania takich szkód?

Napisano

Mam w domu szkodnika w postaci wyżła. I ten jegomość postanowił skonsumować kilka stopni jesionowych schodów. Na stopniach widoczne są ślady jego zębów. Czy oprócz dostępnych w marketach szpachli polecacie jakieś konkretne środki do zamaskowania takich szkód?

Rozumiem, że schody masz tylko lakierowane (nie bejcowane).

Ja usuwałem ubytki po kornikach w schodach które były później bejcowane, więc było trochę zabawy z doborem koloru szpachlówki, ale udało się.

Jak już kupisz szpachlówkę, przeszpachluj jakikolwiek kawałek deski i polakieruj docelowym lakierem.

Potem przyłóż do schodów i zobacz jaki odcień wyszedł. Jak nie taki to kupuj następną i tak do skutku. 

Trochę Ci ich może zostać, ale drogie nie są więc warto pokombinować.

Napisano
  • Autor

Tak, schody tylko lakierowane. A czy polecasz produkt jakiejś konkretnej firmy?

Napisano

Troche jesionu drobno zeszlifowac, by otrzymac pyl i wymieszac z klejem do drewna w takich proporcjach, by powstala pasta.

Napisano

Troche jesionu drobno zeszlifowac, by otrzymac pyl i wymieszac z klejem do drewna w takich proporcjach, by powstala pasta.

+1  :ok:

zeszlifować kawałek klocka + klej jak podał kolega wyżej.

Napisano

Niektorzy mieszaja z lakierem zamiast kleju - tak tez sie kiedys szpachlowalo parkiet przed cyklinowaniem.

Napisano
  • Autor

Dzięki za rady, a klej do drewna jakiś specjalny, bo mi Wikol na myśl przychodzi a on biały jest  :mlot:

Napisano

Może być wikol, może być rakol, ale mniej przebarwień będzie, jeśli wymieszasz z lakierem lub capon szpachlą.

Napisano

Dzięki za rady, a klej do drewna jakiś specjalny, bo mi Wikol na myśl przychodzi a on biały jest  :mlot:

po zaschnięciu traci kolor - prawie przezroczysty.

Niemniej klej jest tylko spoiwem pyłu - nie za dużo :)

Lakier też się sprawdzi.

Napisano

Jeśli wikol, to kup jakiś dobry. Te tanie mają tendencję do "ciągnięcia się" podczas szlifowania.

Napisano

Niektorzy mieszaja z lakierem zamiast kleju - tak tez sie kiedys szpachlowalo parkiet przed cyklinowaniem.

Do teraz się tak robi, ale spoina potrafi być nieco ciemniejsza.  Dobra metoda. Jednak na delikatne ubytki  :oki:

Cholera wie, ile ten pies tych schodów zeżarł (może cały stopień z podstopniem  :phi: )

Napisano
  • Autor

Nie jest tak źle, można jeszcze chodzić

post-130196-0-35246400-1462480080_thumb.jpg

Napisano

Na dole szpachla, albo wstawkę zrób z kawałka drzazgi (dla cierpliwych), a u góry spróbuj w te kraterki dać krople lakieru - może naciągnie i nie będzie widać zmiany kolorów.

Napisano

Nie jest tak źle, można jeszcze chodzić

Jak zrobisz szpachlówkę z pyłu i lakieru, będziesz miał ciemne plamy. Wikol i pył może będzie lepszy. Zastosowałbym jednak szpachlówkę z marketu, dobierając kolor metodą prób i błędów.