Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy to wina alternatora?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Czy jest to możliwe, że regenerowany (spawana obudowa) alternator miał krzywe łożysko wirnika, co spowodowalo uszkodzenie łozyska napinacza paska klinowego, w wyniku czego ciął sie pasek i opiłki z paska dostały sie rozrządu, uszkadzając przy tym rolki w wyniku czego musiałem wymieniać kompletny rozrząd, rolkę napinacza, pasek klinowy no i do wymiany jest alternator bo wyraźnie skrzypi. Rozrząd + pasek klinowy robiłem 10 tys km temu, alternator 5 tys temu.

Jaka jest wasza opinia bo nie wiem czy facetowi od alternatora uszkodzic uzębienie przed wymianą alternatora, czy po tym jak mi wymieni na nowy i odda kasę za rozrząd+pasek+rolkę+robociznę no i oczywiście za straty moralne angryfire.gif

Napisano

możliwe jest , ale żeby to udowodnić musiałbyś dać alternator do ekspertyzy , byle nie do tego gościa co ci go naprawiał wink.gif

choć z drugiej strony żeby wystąpił taki efekt wirnik musiałby być nieźle zeskosowany , a wtedy by obcierał o stojan , ew. może być cały altek krzywo zamocowany hmm.gif

Napisano
  • Autor

Witam wszystkich ponownie.

Alternator jest ok bo byłem i gość mi go sprawdził ok.gif

Pasek klinowy też jest ok, nie ma na nim uszkodzęń, tylko zwyczajne zużycie, ale facet powiedział, że w zasadzie pasek nie kwalifikuje się do wymiany bo jest ok. waytogo.gif

Lekko zgłupiałem icon_eek.gif, to skąd te opiłki w rozrządzie? Okazuje się, że to pasek rozrządu był cięty ale dlaczego? confused.gifRolka napinacza paska alternatora podobno też jest ok. Czy to rolka prowadząca pasek rozrządu uległa uszkodzeniu?A może rozrząd był źle zamontowany lub wadliwy? Facet od altka mówi, że te opiłki znowu się gromadzą.

Co mam robić, komu wierzyć, jak to sprawdzić, pomocy!!! sciana.gif

Napisano

> Co mam robić, komu wierzyć, jak to sprawdzić, pomocy!!!

musisz się udać do porządnego mechanika , który zdiagnozuje przyczynę i weźmie za to odpowiedzialność ok.gif

niestety , wcale nie tak łatwo o takiego ...

Napisano
  • Autor

Witam.

Wiem, wiem chyba czas na zmianę mechaniora, chociaż do tej pory nie miałem do warsztatu zastrzeżeń smile.gif.

Czekam na szefa ma wrócić w czwartek, ciekawy jestem co powie na zaistaniała sytuacje. Oczekuję tranfej diagnozy i zwrotu poniesionych kosztów rozrząd + pasek klinowy +rolka napinacza+robocizna=600 PLN. beksa.gif.

Fura musi być sprawna i tyle smile.gif

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.