Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kilka spraw odnośnie X16XEL

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów szalenie miło.

Miałem już kiedys okazję pisać w tym kąciku, ale pod innym nick'iem i z innym silniczk'iem. Ale teraz na nowo pozdrawiam banana-wave.gif.

I rozpoczynam od raportu:

Kilka dni temu auteczko (Astra G 1,6 16V X16XEL Elegance) zaczęło mi szarpać, i kichać przy naciskaniu lub puszczaniu gazu. Poczytawszy i zrobiwszy - kod 1405 "Uszkodzony zawór EGR" - zaślepiłem EGR'a (nazwałem go przy tym OGREM). Wszystko ustało jak ręką odjął, ale po przejechaniu kilkunastu kilometrów: Check Engine. Sprawdzam; kod 0170 "Nieprawidłowy skład mieszanki - mieszanka za uboga lub za bogata". Czy to może być skutek zaślepienia OGRA? pomyslałem, że tak i odślepiłem go - nie pomogło. Aż do wczoaj. Jechałem spopojnie kilkadziesiąt kilometrów autostradą (nie polską) i gdy na moment zatrzymałem się i wyłączyłem silnik, to po jego ponownym uruchomieniu kintrolka nie zapaliła się, a silnik znowu zaczął szarpać. Stwierdziłem więc, że to na pewno OGR i ucieszyłem się. Ale po kilku godzinach na podziemnym parkingu i ponownym rozpoczęciu podróży (po kilkunastu kilometrach) kontrolka znów zabłysła, a silnik przestał szarpać (tryb awaryjny). Czyżby zaślepienie w moim aucie nie było rozwiązaniem? Muszę wymienić OGRA?

Sprawa druga: podpowiedzcie mi proszę: co to za ustrojstwo (na załączonych zdjęciach)? Podczas grzebanie przy silniku zauważyłem, że jest luźno obsadzone i na jednym króćcu nie ma wężyka. To chyba nie jest prawidłowośc?

I sprawa trzecia: zapieczony ręczny. Wiem, że TTTM, ale co z tym robić - regenerować, czy wymieniać zacisk?

To dla mnie bardzo ważne, bo zamierzam sprzedać obecną Gwiazdkę i zmienić na nowszą w kombiaczku, a nie chciałbym sprzedawać komus kitu. Będę bardzo wdzięczny za rady.

Z góry dziękuję.

post-73416-14352469951734_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Jeszcze nie wiem, jak zamieścić kilka zdjęć w jednym poscie, więc zdjęcia dołączam do kolejnych

post-73416-14352469952193_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Jeszcze nie wiem, jak zamieścić kilka zdjęć w jednym poscie, więc

> zdjęcia dołączam do kolejnych

post-73416-14352469952589_thumb.jpg

Napisano

1. Przy zaślepaniu EGRa należy oczyścić grzybek, aby luźno chodził - nie napisałeś, czy to zrobiłeś. W przeciwnym razie EGR jest mechanicznie odślepiony, ale elektrycznie będzie niesprawny - stąd błędy.

2. Nawet zaślepiony i sprawny EGR może dawać błędy - takie jest doświadczenie z forum - również u mnie daje po zaślepieniu błędy w określonych warunkach (jeśli chodzi o x16xel).

3. Błąd EGR nie przełącza silnika w pracę awaryjną, bo EGR nie jest żadnym czujnikiem.

4. Poszukaj w archiwum - był dosyć długi wątek na ten temat.

Napisano
  • Autor

Cześć

Szkoda, że nikt nie umie mi pomóc - musze radzić sobie sam.

No i cos tam poradziłem. Wymieniłem EGRa na nowszego i autko jeździ jak burza - nie szarpie, ChE nie pali. Super. Wymieniłem zacisk hamulcowy na nowszy - reczny odbija jak złoto. Super. Ale wczoraj w trasie przy około 140 - 150 km/h kontrolka znowu zabłysła. Wyłączenie zapłonu i ponowne uruchomienie silnika pomaga - kontrolka gaśnie i nie świeci dopuki znowu nie przyciśnie się powyżej 140. Nie jest to kwestia obrotów (wkręcałem autko na wysokie przy niższych biegach) ani temperatury (kilka razy w korkach silnik się nieźle zagrzał), tylko właśnie prędkości. Czy ktoś z Was się kiedyś z tym spotkał? Czy to kwestia powietrza- przepustnicy?

A przy okazji - czy znacie jakiś inny sposób na skasowanie kodów błędów w ECU niż odłączanie akumulatora? U mnie nie pomaga nawet odłączenie na 0,5 godziny.

Będę wdzięczny za wsparcie. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.