Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AH 1,7 cdti rolka prowadząca pasek alternatora

Featured Replies

Napisano

Witam,taka sprawa ze 2 miesiące temu wymieniony pasek i sprzęgiełko alternatora i własnie zaczeło teraz cos popiskiwać.

Pytanko,tam jest jedna rolka czy może dwie. Wymiana tego jakoś utrudniona czy da rade to ogarnąć samemu?

Napisano
  • Autor

nikt nie ogarnia tematu? Co tam dokładnie jest, jakiś napinacz i rolka? Tak jak pisałem wymienione sprzęgiełko i pasek,co tam jeszcze jest?

Zanim podjadę do mechanika chciałbym mieć jakąś wiedzę.

Napisano
  • Autor

samą rolke tego napinacza można wymienić rozumiem czy nie?

Napisano

Tak, można kupić samą rolkę do napinacza, ale oprócz niej, jest jeszcze rolka stała.

Napisano
  • Autor

dzięki za odpowiedzi. A takie polskie rolki firmy caffaro to są ok? Może ktoś zna jakieś opinie.

Z tego linka to która to rolka napinacza a która stała ?

http://www.caffaro.pl/start.asp?WCU=~TTIzMyo2MTExNzUqNQ%3D%3D

Edytowane przez kamileeek

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kupiłem te rolki caffaro z łożyskami Fag, zobaczymy czy długo wytrzyma. Te rolki dokręca się z jakimś specjalnym momentem? Ktoś się orientuje?

Napisano
  • Autor

Dzięki. Po wymianie rolek dalej to samo. Co tam można jeszcze wymienić?

Napisano
  • Autor

Znaczy się, że bez założonego paska zapalić silnik ? No nie próbowałem.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

W końcu dziś znalazłem chwilę i zdjąłem pasek no i nie piszczy/skrzypi. Dodam że ten odgłos skrzypienia po jakimś czasie ustępuje, po przejechaniu kilku km. Pasek i sprzęgiełko altka wymienione w kwietniu. Rolki 3 tyg. temu. Macie jakieś pomysły?

Napisano

Pokręć kółkami ręcznie, po zdjęciu paska. Szybko (możesz nawet nawinąć kawałek sznurka na kółko i pociągnąć, tylko we właściwą stronę) i powoli, jednocześnie pchając dłonią w stronę, w którą pcha pasek.
Może usłyszysz/ poczujesz zużycie na łożysku. W alternatorze często trochę skrzypią szczotki przy takim sprawdzaniu. Zobacz też, czy po włączeniu wszystkich odbiorników prądu i/lub klimatyzacji, ten odgłos się nie nasila.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

jeszcze nie miałem czasu ponownie sprawdzic tego skrzypienia. A wczoraj aktualny pasek conti 6pk1623 sie własnie kawałkiem uszkodził.

Czy ktos zakładał inne paski niż gates i conti i może coś polecić? Czy ten symbol 1623 oznacza długośc paska ? Na stroniach w necie rózne symbole są. Conti ma 1623 a np skf 1620 czy taki tez podejdzie? Czy te 3 mm robi róznicę?

Napisano
  • Autor

zakupiony pasek boscha i skrzypienie ustało. Pasek conti wytrzymał około 10 tys km.

Pytanko czy takie paski czyms sie smaruje żeby nie popiskiwały,skrzypiały?

Gdy w czerwcu miałem regenerowany alternator to mi mechanik czyms wysmarował,spryskał ten pasek i stwierdził że to skrzypienie to wina pewnie rolek.

Jednak to był pasek. Czy takie smarowanie,spryskanie nie skraca żywotności paska?

Napisano

osobiście nie winiłbym paska Conti, jeśli to prawdziwy Conti ;)

Przerabiałem temat tydzień temu. Dosłownie.

Zmieniłem osobiście 2 prowadzące (Z19DTH) i pasek, dalej było słychać piszczenie choć rzadziej. Ale zwłaszcza przy "bucie".

Dopiero wymiana koła pasowego wału (zmieniane 4-5lat temu, ale na tanie. Wówczas założyłem to, co było pod ręką, w weekend, na szybko) zlikwidowało piszczenie.

Tak sobie myślę: łożysko szumi, guma piszczy ;)

Dodam: po zmianie paska i rolek na nowe: spryskałem pasek delikatnie wodą. Kwik jak diabli.

Po zmianie koła: powtórzyłem. Dla jaj :D Kwik jak diabli, ale chwilę, odparowało, i jest cisza. Ślizgał się.

Koło wyglądało na OK (imadło, ręka), ale jestem prawie pewien (99%), że nie jest ok. Niebawem na praskę je wrzucę z ciekawości, zobaczymy czy środek wyleci :D
Jak dla mnie to się rozwulkanizowało.

Na nowym (INA) jest cisza jak makiem zasiał.

Reasumując: nowy pasek zmienił naprężenia koła i masz chwilowo ciszę. Być może.

Napisano
  • Autor

ok dzieki za info.

Powiedz mi czy wymiana tego koła to duzo roboty? Chce sie powoli przygotować bo może masz rację.

Napisano

patrząc w EPC to kwestia 4 śrub mocowania koła. Czyli tak jak u mnie.
Za pierwszym razem 2h zeszło, ostatnio 40 min z czego większość czasu zajęło opróżnienie kanału :facepalm:;]