Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2.0 TDi i zadyszka.

Featured Replies

Napisano

Pacjent dobrze znany - 2.0 TDI ze stajni VW o kodzie BKD. Zamontowany w Mitshubishi, gdzie nosi oznaczenie BSY. Skrzynia manualna VI biegów.

Objawy:

• jazda ze stałą prędkością, biegi III, IV najbardziej wyczuwalne, choć na V też lekko odczuwalne. Obroty wg obrotomierza w przedziale 2050 - 2200. Auto delikatnie szarpie - nie staje dęba, ale kierowca czuje, że jest coś nie tak - ma takie jedno mocniejsze przyduszenie i w serii 2- 3 słabsze, po czym jedzie normalnie. Czasem takie przyduszenie zdarzy się kilka razy na 1 km przebiegu, czasem cały dzień spokoju.
  • Przyspieszanie delikatne z tej prędkości obrotowej lub z nieco niższej skutkuje często takim jakby przyduszeniem po czym auto przyspiesza normalnie.
  • Bardziej zdecydowane przyspieszanie jak też mocne przyspieszanie - bez żadnych objawów.
  • Objaw zarówno na tempomacie jak i z trzymaniem gazu nóżką.
  • W trakcie zaistnienia objawu obrotomierz drga wyraźnie +/- 50 obr/min.
  • Dodatkowo - ale nie wiem, czy to  z tym związane, zwłaszcza po odpaleniu, ruszeniu kawałek na jedynce i wciśnięciu sprzęgła, póki auto się jeszcze toczy, silnik czasem nie pracuje ładnie na wolnych obrotach, tylko wydaje taki jakby traktorowaty dudniący odgłos. Gdy auto już stanie, ewentualnie musnę pedał gazu, jest ok. Podobny objaw zdarza się bardzo ale to bardzo sporadycznie przy zatrzymywaniu się przed światłami.
  • Poza tym chodzi dobrze - turbina ok, przyspiesza jak przystało, żadnych gwizdów, świstów, brak błędów na komputerze. Brak typowych objawów dwumasy - również w ramach testu na V od 40 km/h przyspiesza bez drgań.

Po zakupie auta (130 kkm - realny przebieg) wymieniony standard (olej, wszystkie filtry, rozrząd) i dodatkowo po odczycie błędów - świece żarowe i czujnik położenia wału (błąd sporadyczny, ale na wszelki wypadek wymieniony).

Z uwagi na ten objaw wlałem 3x do pełnego baku STP do wtrysków, wymieniłem EGR (stary działał, ale był zawalony szlamem w środku) - jakiejś zauważalnej poprawy nie ma. Teraz przymierzam się do listwy zasilającej wtryski i przepływomierza - ma ktoś jakiś inny pomysł? Szkoda ładować kasę w działające części...

Napisano

Podpiac pod kompa, sprawdzic logi dla paliwa i powietrza.

Napisano

Ja bym obstawial wtrysk. Nie masz w okolicy kogos ogarnietego w dieslach? Jakiegos tunera?

Napisano

Ja bym obstawial wtrysk. 

Jeśli już to pompowtrysk  :)

Napisano

Jak u kuzyna padał jeden pompowtrysk w 1.9TDI to też auto czasem chodziło jak traktor na wolnych obrotach + wachania obrotów

Napisano
  • Autor

W tym sęk,że statycznie komputer nie pokazuje błędów,a objaw nie pojawia się na tyle często,żeby dało się złapać go podczas odczytu.Musiałbym z 50 km przejechać z podpiętym komputerem.

Nie ukrywam,że diagnoza pompek ze względów finansowych najmniej mi się podoba-używki komplet ok.1400 zł.

Zresztą przyduszanie występuje tylko podczas jazdy.Na postoju mogę spokojnie gazować w tym zakresie obrotów i nic się nie dzieje.

Napisano

Ogolnie pompki w czasie eksploatacji maja zanizone dawki paliwa, a do tego jakies objawy niedomagan najczesciej wychodza pod obciazeniem silnika.

Napisano
  • Autor

Dlatego mam dylemat - mogę jeszcze profilaktycznie wymienić listwę zasilającą (ok. 200 zł) i przepływomierz powietrza (ok. 350 zł regenerowany przy zwrocie mojego), + robota mechanika. Te dwa punkty mógłbym pominąć, niemniej warto chyba zacząć od czegoś potencjalnie tańszego, zanim przejdę do drożyzny. Kolejne na tapecie są wtryski, natomiast najbardziej obawiam się sytuacji, w której przełożę wszystko co wyżej widać, a poprawy nie będzie.

Napisano

Pewnie przelozysz wszystko i poprawy nie bedzie. Ja u 3 magikow bylem jak wtrysk padl- nie bylo bledow. Jeden zwykly mechanik chcial turbo wymienic bo byl blad przeladowania, pitu pitu bo wiedzialem ze czasem przeladowuje. Drugi chcial wymienic listwe (diagtronik) i prawie wymienilem ale nie po drodze mi bylo a trzeci dopiero powiedzial ze wtrysk i pomoglo. (Wymieniony jeden z anglika wziety za chyba 1100 z robota ale to kilja lat temu) Felerny red bull go zabil jak i palnik w piecu. Silnik bkd.

Objawialo sie poszarpywaniem sporadycznym przy mocnym bucie z niskich obrotow. Jezdzilem tak za 8kkm az sie jezdzic nie dalo bo telepalo strasznie. A czasem jak odpalal to jak traktor robil tyr tyr tyr tyr az delikatnie musnalem gaz i jak aksamit zaczynal...

Napisano
  • Autor

U mnie butować można póki co do bólu,zresztą tą czkawkę dostaje w takim nie za często wykorzystywanym zakresie obrotów - zazwyczaj jeżdżę albo na nieco niższych,jak mi się włączy tryb kapelusza,albo na wyższych jak mi się sport mode włącza.Ale bardzo chcę to auto zrobić na top top,bo zawsze mnie wkurza jak coś nie działa tak, jak fabryka chciała.

Edytowane przez Artipb

Napisano
  • Autor

W kwestii wiedzy dla potomnych: jeszcze trochę za krótki dystans zrobiony, ale na 99% wymiana listwy zasilającej wtryski pomogła. W listwie tak naprawdę tylko jeden komplet kabelków zasilających wtryski był dobry. W dwóch kompletach w jednym kabelku wytarta izolacja i prześwitywał przewód, a w jednym komplecie (chyba ten najbliżej wtyczki jak pamiętam) jeden z kabelków całkowicie na wierzchu, pęknięte nawet ze dwie, trzy niteczki z przewodu.

Objaw od wymiany nie wystąpił. Zresztą tak czy siak warto było wymienić, bo pewnie jeszcze trochę i auto rzuciłoby robotę z powodu braku zasilania elektrycznego jednej z pompek.