Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test: 1,500km w rodzinnym SUV-Toyota Kluger 3.5l V6 (MY16)

Featured Replies

Napisano

Typowe rodzinne SUV ...

Rynek aut osobowych od lat jest w upadku. Kazdy dzis chce jezdzic wygodnie, zapakowac rodzine na weekend, pociagnac 'ski jets', lodke, motorX, etc - jakiekolwiek twoje hobby jest na weekend, SUV moze to dostarczyc :ok:

SUV wpelniaja sie w to 100%.
Wystarczy spojrzec na sprzedaz (Oz), 24 mil luda, 1.2mil nowych aut na rok  -SUV ma prawie 50%, pick up ma 25% - a reszta to reszta.

Wejdziesz do kazdego 'shopping centre' i mowia ci ze Kluger jest dla ciebie i twojej rodziny. :skromny:

WUshuu0.jpg

Chyba jednym z najpopularniejszych SUV bedzie wlasnie Kluger (aka Highlander na innych rynkach (USDM, CAN, Russia), i tylko jak zawsze ta sprawiedliwa socjalistyczna EU moze miec BMW X5, ale dla biednego ludu w odpowiedniej cenie juz nic nie ma ;]

De facto podjezrzajac pod kazda  szkole zobaczymy ich min kilkanascie.

yEwPXl5.jpg

Tanie w utrzymaniu, niezla cena zakupu, bez problemu i wygodnie miesci 2+2 + bagaz na wakacje. Idealne dla kazdej rodziny.

A wiec idziemy do dealer-a wybieramy kolor z placu, jeden z 3 specs i wyjezdzamy. Typowo dla Oz:
- mozesz miec kazda skrzynie biegow o ile jest to 6s automatic,
- mozesz miec kazdy silnik, o ile jest to 3.5l V6 201kW na beznyne 91RON lub E10.

Toyota sprzedaje to w sugerowanej cenie detalicznej $41,990 - 43,990 zalezy jaki miesiac (do negocjacji oczywiscie) - zeby postawic na ulice ze wszystkim (z bakiem paliwa tez).

Wiec rozbierajac cene od tylu:
- pierwsza rejestracja stanowa $1,399
- obowiazkowe co roczne ubezpieczenie od kosztow leczenia i smierci - $660.50
- tablice (standardowe) - $59
- roczna stanowa rejestracja $459
Daje nam $41,413. Minus transport do dealera i przygotowanie do sprzedazy $1,995 = $39,418

Mamy porownywalna cene auta na EU. Powedzmy 119,240.61 PLN - 1/2 sredniej rocznej pensji i mamy wygodne auto.

Kluger wydaje sie calkowicie logicznym rozwiazaniem dla rodzin 2+1 czy 2+2., nic dziwnego ze Toyota wypycha taka sama ilosc Prado jak i Kluger kazdego miesiaca - ok 2,000 sztuk jak jest dobry miesiac ...

HWruYba.jpg

Wyglad i wielkosc.

Na wielkosc mamy tak. Auto jest w wymiaach X5, GL, Nissan Pathfinder, Pajero, C®aptiva etc ...

0e1755d96f3f49baa5dd6529f7a6ba38.jpg

Jak to sie ma do innych aut?

vs EU Golf...

heg9OYK.jpg

vs podniesiony Land Cruiser...

3vjyZtd.jpg

vs Prado, vs Outlander.

ImwIIpb.jpg

Kluger jest de facto soft-roader dla Prado. Prado siedzi na ramie, Kluger nie, Prado mozna miec Diesel i 4WD, Kluger nie, tylko beznyna i albo 2WD (FWD) lub AWD (elektornika).

Wyglad, stara dobra Toyota, w poprzednim wcieleniu, troche konserwatywnie, troche nudno, ale poprawnie... :hmm:

HCauKtW.jpg

Wysiadajac z samolotu, mozemy miec kazdy kolor na parkingu, IMVHO bok jest dosc charakterystyczny jak na SUV. Co ma reprezentowac, nie wiem :hmm:

a9tCVhk.jpg

FOB5uow.jpg

Tyl jest tez bardziej konserwatywny ... niz dziesiejsze Toyota.

tiw86HG.jpg

Mialem poprzednia generacje Kluger i IMVHO jeden z lepszch, wygodniejszych aut jakie dotychczas mialem :ok::skromny:

Zaczniejmy od drzwi :hmm:

Wszelkie otwieraja sie prawie pod katem 90 stopni.

MiHBVR2.jpg

Zarowno przod jak i tyl ...

KAgj2b6.jpg

eXWS1bU.jpg

Generalnie wsadzanie jakichkolwiek (grubych) osob i prozedmiotow przez kazde drzwi nie stanowi zadnego problemu, ditto zakupy, dzieci cokolwiek. Rzeczy jakie przewozilem w starym Kluger nie jednokrotnie kazdego dziwily - gabarytowo (i nie SW aka Kombi/Estate nie jest lepszy niz SUV :hehe::no:).

Bagaznik

W sumie rzecz najwazniejsza do wygodnego przewozenia rodziny (i nie wszyscy chca latac samolotem na wakacje ;] )...

W zaleznosci od konfiguracji (w tej generacji nie ma 5s Kluger, sa tylko 7s), czyli czy mamy zlozone siedzenia na 5s czy 7s, albo mamy duzy bagaznik, albo mammy ogromny bagaznik ;]

5AsJS5M.jpg

XNoherC.jpg

Kab9gAa.jpg

aKSEiKx.jpg

WVCpDrr.jpg

Wnetrze

IMVHO to zawsze byla najsilniejsza strona Kluger. Auto z pict to wersja bieda, bazowa, Kowalksy (i) ;) - Smith, plebs, co-kolwiek jak zwla tak zwal.

IMVHO nic jej nie brakuje ... :hmm:

Auto ma pierdylion dobrych schowkow, pomyslowe rozwiazania, jak cie ochronic od slonca, lusterka zebys swoje dzieciaki widzial z tylu bez odrywania oczu od drogi, wygodne siedzenia, kupe miejsca na nogi, a przy tym silnik ktory ta cala mase enonomicznie porusza bez wysilku ... Czego chciec wiecej :hmm:

Wszystko sterowane z kierownicy - robia jeszcze dzis auta bez tego? :chipsy:8]  w wersji bieda? Chyba nie znam zadnego ... :hmm:

X1OU6kG.jpg

YWhwjG1.jpg

vUdx6CR.jpg

Podlaczenia na iPod/Pad/Crap/Phone ...

h8lSraD.jpg

Porzadna z nawiewami - 4 osobne HVAC do tylu - a nie twierdzenie jak np Miss-a- bitchi ze pod nogami wystarcza  :facepalm:  (a tyl sie poci i smierdzi :no::ogien::facepalm: :facepalm: :facepalm: )

ORZjJtc.jpg

Dwie rzeczy mnie zawsze uderzaly w Kluger - nawet moim starym poprzedniej generacji:

Ilosc miejsca na nogi dokladnie 50cm :oki:;] z tylu przy fotelu odsunietym z przodu na 6'1 - na EU walute 185cm i ogromnosc schowkow ...

Schowki ..

yHAqtfp.jpg

SI8oiBl.jpg

kp7sq95.jpg

cT197Ew.jpg

AQCsxRM.jpg

Nie da sie opisac jak duza jest srodkowa konsola ani co miesci, reke wkladamy az do lokcia, 2l butelki Coke (a w moim przypadku Dr Pepper :skromny: ) mieszcza sie 3 ;]

O02WpZZ.jpg

hzObf9t.jpg

xC4Ypxn.jpg

9wz1DAS.jpg

Tyl jak mowilem, zawsze mnie zadziwial, (w wersji zrobionej na 5osob.

Tu mamy siedzenia odsuniete na max z przodu - czyli tak z moich kalkulacji trzeba by miec 130kg wagi i jakies 2.05 m wysokosci zeby je zrobic na taki rozmiar ...

Ilosc miejsca z tylu jest tak (i nie wyskakiwac, ze mam syf w aucie - to auto a nie modlenie sie do magii :hehe: - ja auta uzywam a nie kapie i myje) ...

i3n3Yp6.jpg

oKmr6Bn.jpg

t1HJDoy.jpg

SSKgRmb.jpg

DDQX3Xe.jpg

Oczywiscie tylem mozna sie bawic, ustaiwac kat siedzen, przesuwac je etc etc - kto ma Yaris/Echo/Vitz ma tez troche tych mozliwosci ...

7AVRUrQ.jpg

LW2Qqic.jpg

Clever Toyota

W EU przyjelo sie ze VAG jest 'cool' i 'super' i w ogole, sasaida trafia rozwiazaniami :hehe: . Aaa, nie.

W 'Der Pasnik' standardowe rozmiarowo US/Oz/Can/NZ okulary na slonce sie nie mieszcza ;]  - Toyota nie ma tych problemow.

Lubie przesuwane 'sun-visors'

7oirrXF.jpg

v9wnAAF.jpg

Lubie dodatkowe lusterko zeby zobaczyc co sie z tylu dzieje - przydatne nawet do cofania - inny kat - ale funkcja jest zeby obserwowac twoje dzieci ...

Z8U0fP1.jpg

Niby sa to oczywiste rzeczy, ale ile innych aut ich nie ma - 'Hello EU' - ;)

Silnik i wrazenia z jazdy, spalanie etc

Toyota 2GR silnik, naprawde przestalem liczyc ile ich mialem z rodziny GR w ostatnich 15 latach :hmm:  - sa niezniszczalne i nie zawodne.

Toyota go ciagle udoskonala, ciagle poprawia, i robi wszystko zeby spelnial ostrzejsze normy powietrza, ale jak byl swietny i niezawodny tak dalej jest. Niestety, na AK wielu luda mysli, ze skoro EU przesiadla sie do 1.0l kosiarek to tak postapil caly swiat, a jest po prostu calkowita nie prawda. Klient jest w stanie duzo zniesc az w koncu mowi stop.

Takie same przeswiadczenie bylo na AK jak  czerwono-nosowy Rudolph Diesel byl popularny w EU, 'skoro EU tak robi, to caly swiat musi' ;l  Aaaaaaaa, nie.

Teraz calemu swiatu VAG daje $5k na glowe, a EU zostala .. z tylu :hehe: .

Posmialem sie troche , ale to nie zminia tego jak dobry jest ten silnik, i jak bezproblemowo porusza autem.

gjVU4Ta.jpg

MAKE/MODEL: Toyota Kluger GX AWD
ENGINE: 3.5L V6
LAYOUT: Front-engined, all-wheel-drive
POWER: 201kW@6200rpm (91RON)
TORQUE: 337Nm@4700rpm
TRANSMISSION: 6sp automatic
FUEL: 10.6L/100km EMISSIONS: 246g/km CO2
WEIGHT: 2020kg
SUSPENSION: Macpherson (f)/Multilink (r
STEERING: Electrically assisted rack and pinion
BRAKES: Vented disc (f)/disc ®

Mozna powiedziec ze w zaleznosci od rynku i benzyny silnik ma ok 200kW - 272KM z 3.5l pojemnosci w ukladzie V6. Moj stary Kluger przejezdzil prawie trzy lata na benzynie E10 - czyli 91RON z domieszka 10% Ethanol - zgnilych roslinek ;)

Ditto lalem do tego.

Jak zawsze ***** jak cichy jest ten silnik.

5caumGZ.jpg

Zapalamy, i mamy duzo dzwieku ....

Calosc polaczona jest z 6s automatic. IMVHO wystarcza, nigdy nie bylo sytuacji zeby auto szukalo biegu, moze zostalem zorpieszczony troche przez 8s skrzynie, ale sam nie wiem, - musialbym sie przejechac tym silnikiem z 8s zeby cos powiedziec ...

Jezdzac po miescie, od godzin szczytu, czyli 8-9, lunch 11-1pm, i potem 5-6pm spalanie bylo ok 11-12.5l/ 100km

9GlXMeq.jpg

3DSNHkW.jpg

ir0QVuU.jpg

Kierownica reaguje dosc responsywnie, auto toczy sie sie tam gdzie chcemy, ale przy mniejszych V jest IMVHO troche za miekkie, moze to wielkosc i waga auta ... ale wsiadajac z lotniska do Missus Ozi Lexus , czuje sie roznice :hmm: (i to mowiac szczerze cholenie duza :facepalm: ) [...]

Oprocz wchodzenia w zakrety z V=60 km/h  = trzeba uwazac, bo bedac 2WD i to jeszcze FWD :facepalm:  - to nie moge sie do niczego przyczepic. :chipsy:

Nie ma jednak co ukrywac, ze na otwartych drogac czy wsiowych Aussie Highways Kluger czuje sie i prowadzi o wiele lepiej :hmm:

Z 380km - 4h jazdy pomiedzy Townsville a Cairns, mialem wynik 9l/100km, na drugi dzien, mialem 8.9l/100km,  patrzac na ilosc robut na drodze stop/start i stracone 20-30 min, to IMVHO niezly wynik. Dodatkowe auto ktore dostalem bylo nowe, mialo 5 dni jak zaczalem w niego w siedzenia pierdziec ;], Missus Ozi nie jest oszczedna w jezdzie jak Ozi :skromny:  wiec IMVHo patrzac na 3 czynniki, ok 8l jest z tego osiagalne :hmm:  (moze).

7gJA7fm.jpg

Rzeczy ktore mi sie nie podobaly ...

Zaczniejmy od infotainment system ...Co tu mowic, Toyota zawsze w tym byla slaba ... Tu mamy jeszcze wersje 'plebs' wiec poteguje problem.

Przyciski sa jak Haribo :facepalm: , brak GPS w wersji bieda, brak Apple Play w wersji bieda :no:  - WTF to jest 2016, jak kupowalem swojego w 2009 to mial to samo ale to bylo 7 lat temu [...]

kVcTFgK.jpg

bTC6RHC.jpg

Ani to na dotyk reaguje, ani nie ma porzadnego 'skoku' - ot po prostu trzeba to bylo bezczelnie wciskac az palce bolaly :facepalm: - albo bawic sie menu z kierownicy ... Aaaaaaa ja juz wiem :hehe: - to dla naszego bezpieczenstwa ;l - Kluger probuje maxymalnie obrzydzic przyciski, zeby nie odrywac rak od kierownicy - :chipsy: -to powinno isc do sekcji 'Clever Toyota'  :hehe:

A moze lepiej niech podkupia kogos od VAG - wiel mozna powiedziec o obsudze Q w VeeDud, ale nie o Q plastikow i niech im pokaze jak zrobic mile w dotyku przyciski :jem:

3ip0l1i.jpg

Nastepnie, tapicerka i szarosc ... :facepalm:  - nie wiem skad stylistow brali, i lubie funkcjonalnosc, ale 'szarosc' az z tego auta widac jak sie tylko drzwi otworzy :hmm: - moze za bardzo d... woze w wyzszych klasach aut :hmm:  - ale mnie sie to nie podoba :(

ajNOBRc.jpg

W sumie spedzilismy mile 5 dni - i patrzac na moj drugi wypozycozne auto Kluger byl Oaza komfortu  :hehe:

XV4Uuxl.jpg

AYwm98X.jpg

I bezapelacyjnie Bardziej komofrotwy niz moj 3 rodzaj transportu ... :hehe:

E59Nq0H.jpg

Plusy & minusy, i tyle ...

:oki: :oki: :oki:

- swietne pomyslane i duze wnetrze,

- latwosc prowazenia - jak auto reaguje,

- skrzynia,

- pakownosc,

- jak na wage niezle zuzycie paliwa,

- switena wartosc zakupu do tego co dostajemy :ok: (value for $$$)

- jak zawsze Toyota HVAC - AC jaja mrozi ;]

:no: :no: :no::facepalm:

- szare, nudne wnetrze, - malo kolorow,

- hamulec operowany noga -(mnie osobiscie nie przeszkadza), ale niektorzy nie lubia,

- reakcja kierownicy przy malych predkosciach - jak American Pie t1525.gif

- widze oszczednosc Toyota porownujac ze stara generacja - uzuwane smietniki przetopili :facepalm:

Wiec rozstajemy sie w zgodzie,   Kluger spelnil wszystko to co obiecywal marketing ;],  pojezdzilismy wygodnie, zarowno w 1 osoba jak i w 2+1, pokarmilismy kangury w lokalnym parku, pochodzili na lokalnej plazy - Kluger nam wszedzie towarzyszyl i moze moj maly 'superhero'  :hehe: bedzie takim wiernym klientem Toyota jak ja  ;)

Tak,poszedlbym i kupil nawet wersje bieda, calosc jest po prostu OK. :oki:, nic nadzwyczajnego ale poprawna az do bolu :bylo::ok:

OMZWFp8.jpg

Xxb1rIP.jpg

Jeszcze tylko dotacje na zolwie zlozyc ...

0J7SDKl.jpg

... i powracamy do Sydney ruchu :facepalm: i 20C roznicy :no:

1HOcAJJ.jpg

Ach Kluger, brakuje mi ciebie :hehe:  - do nastpnego miesiaca - znow zrobimy 1,600km :ok:

cZEVYrU.jpg

91vBH76.jpg

Pic: Ozi  All right reserved ;l

Napisano
  • Autor

aaa totalnie zapomnialem :facepalm:  - auto ma kamere i czujniki z tylu ...

ale FFS :no::ogien:  z przodu by sie tez przydaly (uwaga Mrs Ozi nie moja ;) ) [...]

z2byNLD.jpg

Yym2NYJ.jpg

Napisano

Za duzez na nasze miasta ale podoba i sie. Mam podobne zdanie o toyocie, ze jest szara i nudna w srodku. Ale jest za to duzy plus kupujesz, lejesz paliwo i jezdzisz. Moze mniej dynamiczniej niz VW ale za to bezawaryjnie. Przy dzisiejszy ruchu zaoszczedzisz 15 minut w trasie a stracisz pol dnia w serwisie. Choc zaraz przyjda lokalne pierdoly z ak i powiedza, ze jak nei ma 200KM to sie nie da wyprzedzic.

Napisano
  • Autor

Za duzez na nasze miasta ale podoba i sie.

Dlaczego? :hmm:  X5 przeciez po EU jezdzi :hmm:  - dwa w mother Russia, Kluger sprzedaja, z tej samej fabryki co my dostajemy ...

bmw-x5-dimensions-3.jpg

IMVHO wiele EU rynek traci, ze nie ma tanich - srednich, duzych SUV :hmm: . Pathfinder tez chyba nie jest oferowany ...

2017-Nissan-Pathfinder-exterior-front_o.

Mam podobne zdanie o toyocie, ze jest szara i nudna w srodku

Niestety :no:  - zgadzamy sie ... ale jest zmiana w 'nowych' wnetrzach, juz 2015 HiLux ma lepsze wnetrze niz Kluger IMVHO.

hilux-interior-overview.jpg

Nadzieja tez jest ze to sie zmieni, patrzac na CH R- nie mowie, ladne :hehe:  - ale napewno ciekawe :ok:

toyota_chr_int2016_c_hr_detail_17-11inte

Widzlem pierwsze sztuki w Melbourne przechodzace testy i dopuszczenie do miejscowego ruchu ...

toyotachr-466.jpg

Ale jest za to duzy plus kupujesz, lejesz paliwo i jezdzisz
,

Co ciekawe moj Kluger byl najbardziej zawodna Toyota jaka mialem :hehe:  -ale nigdy nie byl w na service oprocz ksiazki.

- 80k km - wymiana filt paliwa - rozwiazanie Toyota :facepalm:  - jest w baku - musisz go zrzucic - i bak nie chcial im zleciec, musieli wyciac ;l  - i nowy dac

- 105 k km  - po gwarancji - poszlo jedno ramie kierownicy, robil maly halas . Od razu mi zabronili jezdzic, wymienili po gwarancji - mimo, ze byla to calkowicie moja wina - to co przechodzil moj Kluger i gdzie jezdzil, nie jeden pelny 4WD by sie nie powstydzil :hehe::ok:

Ale IMVHO auto nie jest bez wad - masz FWD z ponad 270KM na przod - to jest wada tego auta :facepalm:  - nie ma sie co czarowac, zarowno dwie generacje do tylu, generacje do tylu jak i teraz. Owszem elektronika to ogarnia i IMVHO lepiej niz generacje temu ale to nie to ... 

Toyota-Kluger01.jpg

228060579au326173.jpg

8JQ9-Boxed640x480.jpg

Moze mniej dynamiczniej niz VW ale za to bezawaryjnie

Ja mam ciagle ten sam problem z VeeDub, obsluge klienta - skomstwo na obsluge gwarancyjna, jest coraz lepiej to tez fakt - np. znam 5 letnie Jetta 65k km, i EGR poszlo papa, VeeDub pokrywa czesci i 40% robocizny, jak na auto dwa lata po gwarancji to jest standard Toyota Australia.

Nasuwa sie jednak pytanie, czy 65k km auto ma walnac EGR zawor? ;]

Ja jestem rozniez kuszony cena, zastanawiam sie czy w przyszlym roku nie kupic Amarok - ale jak wiele razy pisalem scenariusz jest ten sam - FB, twitter, forum, - czytam o obsudze klienta i mi przechodzi, mimo, ze teraz zaczeli wtryski-skrzynie i reszte co sie sypie trzymac u dealer-ow i wymieniac bez (wiekszego problemu) :hmm:

Chcialbym auto idealne, zatrudnic tych co robia plastik i wnetrze u VeeDub ;]  i dac temu nie zawodnosc i obsluge klienta Toyota ;l  [...]

a stracisz pol dnia w serwisie.

Jakby jeszcze bylo 1/2 to ok, Taxi - pardon to juz nie modne - Uber ci do domu moga zafundowac ....