Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Galaxy 1.8 TDCI] Wyciek ropy z okolic wtryskiwacza

Featured Replies

Napisano

Witam.

Poczulem dzis zapach ropy w aucie i zauwazylem, ze przy wlaczonym silniku z lewej strony drugiego wtryskiwacza cieknie ropa. Leci chyba calkiem sporo, bo paliwa w baku ubylo wiecej niz powinno. Czy ktos tak mial? Czy to oznaka konca wtryskiwacza czy moze byc cos innego? Jesli to wtryskiwacz, to czy wymienia sie jeden czy wszystkie? Dodam ze silnik chodzi rowno i ladnie, nie czuc spadky mocy itp.

Pozdrawiam

Napisano

najprędziej to ci się leje z przelewu, czasem nie z poda takiego cienkiego wężyka? jak tak to oringi do wymiany (pocieszę cię że ja wymieniłem i dalej się leje i spiąłem to "trytytkami") weź to zrób bo ci się jeszcze zapali to auto.....

a jak nie z pod przelewu to może też być do wymiana podkładka pod wtryskiem....szklana kulo pokaż pokaż

Napisano
  • Autor

Bylem u Mechanika i faktycznie cieklo z przelewu, spial trytka i jak na razie ok. Dzieki za podpowiedz.

Napisano

Bylem u Mechanika i faktycznie cieklo z przelewu, spial trytka i jak na razie ok. Dzieki za podpowiedz.

Weź nie dziaduj - zestaw oringów na przelewy w Fordzie kosztuje 13zl.

Napisano

A tyrtyrka 13 gr ;]  Ja też tak jeździłem. Też przelew spadł i ratowałem się tyrtyrką - zostało tak do sprzedaży auta bo zupełnie o tym zapomniałem :hehe:

Napisano
  • Autor

U mnie pewnie ze 100 euro znajac zycie. Na razie dziala ok, wymienie przy nastepnym serwisie.

Napisano

założyłem nowe oringi i zawleczki i g... to dało, trzeba było już nowe przewody bo się od temperatury pokurczyły... także "trytka" tańsza, szybsza i też skuteczna

Napisano
  • Autor

Mechanik wymienil mi przewod przelowowy ( tak sie to chyba nazywa) i teraz nie cieknie. Koszt 130 euro plus robocizna.

Pojawil sie za to inny problem. Auto szarpie przy przyspieszaniu o wyskoczyl blad silnika, po podpieciu do kompa pokazuje wtryskiwacz. Mechanik mowi ze moga byc wtryski luv przewody elektryczne; ale nie ma czasu sie tym na razie zajac. Jakies opinie?

Napisano

Mechanik wymienil mi przewod przelowowy ( tak sie to chyba nazywa) i teraz nie cieknie. Koszt 130 euro plus robocizna.

Pojawil sie za to inny problem. Auto szarpie przy przyspieszaniu o wyskoczyl blad silnika, po podpieciu do kompa pokazuje wtryskiwacz. Mechanik mowi ze moga byc wtryski luv przewody elektryczne; ale nie ma czasu sie tym na razie zajac. Jakies opinie?

Miałem podobny kłopot. Szarpanie przy około 2000 obrotach. Nasilało się przy mocno nagrzanym silniku. Kilka razy miałem natomiast ekstremum czyli mocno nagrzany motor pod obciążeniem wywalał błąd silnika i auto zaczynało chodzić na 3 cylindrach. Zazwyczaj pomagało zgaszenie motoru i odpalenie ponownie, raz musiałem stanąć i poczekać aż wszystko ostygnie.

Mój magik po podpięciu kompa orzekł, że wina jest po stronie wtrysku a dokładniej jego cewki - co dokładnie nie powiem, bo aż tak się nie znam i na dodatek nie pamiętam dokładnie bo to dawno było - skończyło się na wymianie wtrysku.

Ale nie bierz tego co napisałem w ciemno - w przypadku diesla i szarpania powodów mogą być tysiące. Dobrze, że komp wywalił błąd to przynajmniej jest punkt zaczepienia tylko potrzeba teraz jakiegoś fachowego machera co go dobrze zinterpretuje. Miejmy nadzieję, że w Twoim przypadku koszty będą mniejsze :oki:

Napisano
  • Autor

Okazalo sie ze wiazka elektryczna za bardzo sie nagrzewala i wystarczylo ja troche podniesc i na razie przez okolo 1000km wszystko jest ok. Nie jestem w 100 % pewien czy to jedyna przyczyna, trzeba poczekac i obserwowac.