Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cieknący zawór

Featured Replies

Napisano

Jest sobie taki zawór (odpływ z kaloryfera):

2cwsjs2.jpg

Śruba wkręcana na inbus była kiedyś chyba pokryta jakąś gumą, teraz tej gumy już praktycznie nie ma i po ściągnięciu grzejnika dosyć mocno w niego kapie woda.

Czy można kupić samą śrubę/uszczelniacz? Czy muszę cały zawór, który jest chyba przylutowany do rury wystającej ze ściany?

Napisano

A pod osłonką na ścianie nie ma gwintu i możliwości wymiany? Ja bym wymienił cały zawór, szkoda paprania się później w zimie, mieszkanie w bloku?

Napisano

A pod osłonką na ścianie nie ma gwintu i możliwości wymiany? Ja bym wymienił cały zawór, szkoda paprania się później w zimie, mieszkanie w bloku?

Co zapewne będzie się wiązało ze spuszczeniem wody z pionu. Przy próbie lutowania tym bardziej.

Napisano

Jest sobie taki zawór (odpływ z kaloryfera):

2cwsjs2.jpg

Śruba wkręcana na inbus była kiedyś chyba pokryta jakąś gumą, teraz tej gumy już praktycznie nie ma i po ściągnięciu grzejnika dosyć mocno w niego kapie woda.

Czy można kupić samą śrubę/uszczelniacz? Czy muszę cały zawór, który jest chyba przylutowany do rury wystającej ze ściany?

Bo brakuje kapturka z uszczelką. Te zawory nie są szczelne, dlatego jest szczelny kapturek.

Zawor_regulujacy_Comap_powrotny_katowy_1

Napisano
  • Autor

Co zapewne będzie się wiązało ze spuszczeniem wody z pionu. Przy próbie lutowania tym bardziej.

Mieszkanie w kamienicy. Mam ogrzewanie gazowe i niezależne od innych mieszkań CO.

Bo brakuje kapturka z uszczelką. Te zawory nie są szczelne, dlatego jest szczelny kapturek.

Czy da się kupić sam "kapturek" do uszczelnienia?

Napisano

Mieszkanie w kamienicy. Mam ogrzewanie gazowe i niezależne od innych mieszkań CO.

Oczywiście. Możesz też kupić cały zawór odpływowy i użyć tylko zaślepki - da się kupić poniżej 10 zł całość. Zmierz tylko średnicę i gwint, czy pasuje.

Napisano

Taki zawór kątowy kosztuje 12zł, więc w razie co nie splajtujesz  ;)

Zapytaj w jakimś sklepie hydraulicznym. Byle nie w markecie bo tam zazwyczaj 100% drożej na takich "pierdołach".