Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

biokomponenty? czy wszędzie?

Featured Replies

Napisano

Pytam bo jakoś sie zgubiłem..

Czy w każdym paliwie sprzedawanym w Polsce są/musza być biokomponenty? - oczywiscie wiem że w LPG i CNG nie ma - pytam o benzynę i ON...

Napisano

W ON arktycznym biokomponentów nie ma. Chociaż wydaje się, że obecnie łatwiej trafić i zwykły ON bez bio, pewnie poprzez w miarę niską cenę ropy. Być może takie paliwo jest z importu  :hmm:

W każdym razie w mojej okolicy jest taka stacja,która twierdzi, ze sprzedaje diesla bez bio, i faktycznie nie jest on żółty jak ten z bio. Tylko-ja tam różnicy w działaniu silnika nie widzę ;] 

Zawsze możesz poprosić na stacji o kartę paliwa dla danej partii (czy jak się tam to nazywa) i tam powinna być podana zawartość bio :hmm:

Edytowane przez volf6

Napisano
  • Autor

Jest zdaje się obowiązek opisywać, że na stacji jest sprzedawane paliwo z biokomponentami.

Teoretycznie jest ale ja nigdy nie dostrzeglem informacji - az do wczoraj... i dlatego pytam ;)

Napisano
  • Autor

Na wielu stacjach są napisy - albo na dystrybutorach albo na drzwiach do budynku stacji :)

Byc może zazwyczaj tankuję na stacjach gdzie nie dodają biokomponentów... Wczoraj tankowałem na Auchanie we Wrocławiu - i info było dopiero przy kasie... - IMO  troche bez sensu o ile ktoś miałby decydować sie świadomie na tankowanie lub nie ;)

Napisano

Na wielu stacjach są napisy - albo na dystrybutorach albo na drzwiach do budynku stacji :)

Na każdej stacji jest taka informacja, brak "karteczki" to kara 5 tyś a kontrole dość często się zdarzają. :ok:

Napisano
  • Autor

Na każdej stacji jest taka informacja, brak "karteczki" to kara 5 tyś a kontrole dość często się zdarzają. :ok:

A jeżeli nie ma biokomponentów to tez musi być info? 

Pytam bo wczoraj zobaczyłem kartkę pierwszy raz ;) 

Napisano

A jeżeli nie ma biokomponentów to tez musi być info? 

Pytam bo wczoraj zobaczyłem kartkę pierwszy raz ;)

Tak, musi być. Zazwyczaj jest tak umieszczona żeby się nie rzucała w oczy :)

Napisano
  • Autor

Tak, musi być. Zazwyczaj jest tak umieszczona żeby się nie rzucała w oczy :)

Aż popatrzę tam gdzie zazwyczaj tankuje, ew zapytam ;)