Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[BEZ] Choroba gruszy

Featured Replies

Napisano

4rzLy9j.jpg

Co to jest (nie chodzi o gąsienicę)? Grzyb? Da się gruszę uratować, czy do wycięcia?

Napisano

Moim zdaniem masz tu przykład rdzy gruszy. Na początku pojawiały się prawdopodobnie kropki jasnobrązowe/rude w miejscach, gdzie aktualnie dość mocno zakwitł grzyb. Sam od jakiegoś czsu z tym walczę. Najbardziej zaawansowana wersja, do jakiej u mnie doszło to całe liście robiły się ciemnobrązowe i opadały. Oczywiście traciłem również owoce. Po 2 latach oprysków w tym roku udało mi się dość do etapu dość późnego pojawienia się rdzy (pierwsze objawy pod koniec lipca) i do dziś jeszcze wiszą owoce. Co do ochrony, czytałem na necie opracowania dotyczące rdzy. Ja realizuję program pryskania miedzianem wp-50. Przy czym fajnie jest powtórzyć kilka razy oprysk tj. pierwszy oprysk jeszcze w marcu, kolejny po 2 tygodniach. Z tego co wiem to można to prowadzić aż do końca kwietnia. Proponuję więc powtórki. A co do eliminacji przyczyn... podobno grzyb migruje między gruszą i jałowcem sobinskim (za goglem: https://www.bing.com/search?q=ja%c5%82owiec+sobinskiego+wp%c5%82yw+na+gruszki&form=EDGNTC&qs=OS&cvid=0bb248b2e0a4463d97056983da382487&pq=ja%C5%82owiec+so- tu też po zdjęciach będziesz miał okazję zweryfikować objawy rdzy gruszy).

Napisano
  • Autor

Tak to rdza. Jałowca nie ma. Pryskasz samolotem, czy gruszę niską masz?

Napisano
  • Autor

Na podstawie badań prowadzonych w Skierniewicach stwierdzono, że zarodniki rdzy wyprodukowane na jałowcu mogą porażać liście gruszy oddalone o około 5-6 kilometrów (przy sprzyjających warunkach nawet do 10 kilometrów).

Jeszcze jedno – w dostępnej literaturze do zwalczania rdzy na gruszy zaleca się środki stosowane przy zwalczaniu parcha gruszy. Nie jest to do końca prawdą. Ostatnio prowadzone badania w Skierniewicach (przebadano różne grupy środków) wykazały, że skuteczne w walce z rdzą gruszy są jedynie środki triazolowe. Środki te stosowane są również do walki z parchem. Środki stosowane do walki z parchem, ale należące do innych grup chemicznych nie wykazują działania grzybobójczego w stosunku do rdzy.

[...]

Grzesiu cenna informacja. :clapping:

Może jeszcze podasz środki którymi można by "popsikać"

[...]

Basiu, nazwy środków podałem w tekście. Ze środków polecanych do ogrodów działkowych jest to Score 250EC - stosowany również m.in. na parcha jabłoni i gruszy, rdzę porzeczkowo-wejmutkową na porzeczkach oraz na mączniaka na jabłoni lub agreście -opis .

Podobne działanie ma również Punch 400 EC - opis

Ja w przyszłym roku gruszę opryskam preparatem Score. W tym roku stosowałem go na mączniaka agrestu.