Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brudna felga, koło kręci się z oporem

Featured Replies

Napisano

Witam, chyba mam mały problem z hamulcami w swojej Omedze B 2.0 16v.

W lipcu w lewym tylnym kole zapiekł mi się zacisk hamulcowy. Felga była strasznie brudna i gorąca. Kupiłem zestaw do regeneracji zacisku, przy okazji wymieniłem tarcze i klocki z tyłu.

Parę dni temu zauważyłem, że jedna felga jest wyraźnie brudniejsza od pozostałych - akurat mowa o tym kole, w którym wcześniej zapiekł się zacisk. Po przejażdżce po mieście obie tarcze są lekko ciepłe, jednak na prawej zauważyłem lekką rysę na całej średnicy tarczy (na prawej oczywiście tego nie ma). Dziś podjechałem do swojego mechanika, ale niestety go nie było. Jego współpracownik podniósł samochód na lewarku, spuścił na luz i koło ręcznie kręciło się, ale z lekkim oporem. Odparł, że to normalne, bo to oś napędowa i wszystko jest ok. A rysa pewnie powstała przez jakiś mały kamyczek, który się tam dostał. Śpieszyłem się, więc nie drążyłem tematu, ale...

Nie ufam mu :D I nie daje mi to spokoju. Czy tak faktycznie powinno być? Fakt faktem, koło przednie kręciło się z mniejszym oporem. Ja wiem, że nowe klocki mogą pylić, ale wtedy prawa felga byłaby tak samo brudna jak lewa, a jest pewna dysproporcja.

Czy tak faktycznie powinno być? Są może jeszcze jakieś sposoby na sprawdzenie, czy zacisk znowu nie trzyma?

Z góry dziękuję ;)

Edytowane przez PanMaciej

Napisano

jedz na skp i sprawdź siłę hamowania obu kół, to które będzie mocniejsze będzie mocniej pylic

Napisano
  • Autor

Byłem :D I okazało się, że problem faktycznie jest. Najpierw po zdjęciu koła za winowajców zostały uznane szczęki ręcznego, ale po głębszym przyjrzeniu się okazało się, że ułamał się kawałek tarczy kotwicznej (ponoć standard) i na dniach do wymienione zostaną: wspomniane szczęki ręcznego, tarcze kotwiczne i, przy okazji, przewody hamulcowe.

Swoją drogą, te tarcze kotwiczne to jakiś towar deficytowy. W żadnym motoryzacyjnym w moim mieście ich nie było, w hurtowniach także. W Opel Szpot powiedzieli mi, że nawet w ogólnym katalogu Opla te części są niedostępne. Ale na szczęście na Allegro znalazłem komplet nowych oryginałów GM.

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kurrrr, no nie wierzę. Od czasu naprawy zrobiłem mało, bo z 200 km. Wczoraj w deszczu przejechałem się tylko do sklepu i z powrotem (wybitnie nie chciało mi się iść; nie lubię tak męczyć samochodu), dystans niecałe 2 km. Teraz poszedłem wyjąć pendrive z radia i co widzę? Oczywiście, ta sama felga jest brudna   :ogien:   Ręce opadają.

Edytowane przez PanMaciej

Napisano

ja też wczoraj znów musiałem wymienić klocki tylko na lewym tyle, zacisk chodzi dobrze, ale szwagier mówił ze nie mam jakiś blaszek co odciagają klocek, jak ogarnę to dam ci znać

Napisano
  • Autor

Pojechałem na SKP i sprawdziłem, czy coś znowu nie trzyma mi koła. Nie trzymało. Wróciłem do domu i felga była czysta, ale gorąca. Pojeździłem po mieście i z owego koła zaczął dochodzić dość głośny, metaliczny hałas. Podjechałem do swojego mechanika i okazało się, ze ułamała się jedna ze śrub (obok jednej ze sprężyn ręcznego). Dwa tygodnie po naprawie i już coś się sypnęło, dziwne... W każdym razie, po niecałych 10 minutach było już po problemie. No, nie do końca, bo jak podjechałem pod dom, to okazało się, że teraz ręczny trzyma tylko na dwóch ostatnich ząbkach, a wcześniej unieruchamiał samochód już na drugim ząbku. Jutro jadę na poprawkę. Osiwieje, osiwieję...

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Jestem coraz bliższy spalenia tego samochodu. Lewa, tylna felga znowu jest czarna od pyłu z klocka hamulcowego. Brak słów... Podniosłem ją wczoraj na lewarku i koło kręci się normalnie. Po krótkiej jeździe wokół komina felga nie jest gorąca ani nawet specjalnie ciepła. Dziś wyczyściłem tego jednego alusa z całego syfu i zobaczę, jak będzie po trasie 100 km. Już pomysły mi się kończą... Albo zacisk nie odbija raz na ileś tam razy, albo to wina pompy hamulcowej, bo właśnie wyczytałem, że takowa możliwość też jest... Wesołych Świąt :D

Napisano

Jestem coraz bliższy spalenia tego samochodu. Lewa, tylna felga znowu jest czarna od pyłu z klocka hamulcowego. Brak słów... Podniosłem ją wczoraj na lewarku i koło kręci się normalnie. Po krótkiej jeździe wokół komina felga nie jest gorąca ani nawet specjalnie ciepła. Dziś wyczyściłem tego jednego alusa z całego syfu i zobaczę, jak będzie po trasie 100 km. Już pomysły mi się kończą... Albo zacisk nie odbija raz na ileś tam razy, albo to wina pompy hamulcowej, bo właśnie wyczytałem, że takowa możliwość też jest... Wesołych Świąt :D

ma to abs? rozbierz wszystkie hamulce, wyczyść, poskładaj na nowo i będziesz wiedział że to nie to na 100%. powymieniaj profilaktycznie przewody elastyczne, zajrzyj do tłoczków

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.