Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Otwornica do betonu a piaskowiec

Featured Replies

Napisano

Muszę w bloku piaskowca wywiercić otwór ok. 65 mm srednicy i głębokości 5-7 cm. Otwornica tego zexspiekaną koronką wolframową się poddaje po wejściu na 5 mm. Czy tego typu węglikowa da radę? Nie chce bez sensu wywalać w błoto kilkudziesięciu złotych.

post-129875-0-44886300-1473589981_thumb.jpeg

Napisano

Muszę w bloku piaskowca wywiercić otwór ok. 65 mm srednicy i głębokości 5-7 cm. Otwornica tego zexspiekaną koronką wolframową się poddaje po wejściu na 5 mm. Czy tego typu węglikowa da radę? Nie chce bez sensu wywalać w błoto kilkudziesięciu złotych.

attachicon.gifScreenshot_2016-09-11-12-32-27.jpeg

Test jest prosty - jak dasz rade wiertlem to tą koronką rowniez. Sa tez specjalne koronki do kamienia z diamentowym rantem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor

Test jest prosty - jak dasz rade wiertlem to tą koronką rowniez. Sa tez specjalne koronki do kamienia z diamentowym rantem.

Wiertło idzie jak w masło zwyklą wiertarką udarową. W kamieniu musiałem pneumatem. A tą koronką jechać z udarem, czy bez?

Napisano

Wiertło idzie jak w masło zwyklą wiertarką udarową. W kamieniu musiałem pneumatem. A tą koronką jechać z udarem, czy bez?

Bez udaru raczej, chociaz kiedys wiercilem pneumatem z udarek, bo slabo szlo.

Aha - i nie za wysokie obroty.

Edytowane przez bergerac

Napisano
  • Autor

Bez udaru raczej, chociaz kiedys wiercilem pneumatem z udarek, bo slabo szlo.

Aha - i nie za wysokie obroty.

Dzięki. Zabawa i tak jutro, bo dziś by sasiedzi szału dostali. No chyba ze wieczorem zaczną kosić, to stracę skrupuły ;]

Napisano

attachicon.gifScreenshot_2016-09-11-12-32-27.jpeg

wierciłeś na sucho?

Napisano

Z piaskowca to i srubokretem wydlubie. Taka koronka z weglikiem spiekanym powinno pojsc jak w maslo. Mozna z udarem, tylko czy piaskowiec sie nie rozleci to nie wiem.

Napisano

Z piaskowca to i srubokretem wydlubie. Taka koronka z weglikiem spiekanym powinno pojsc jak w maslo. Mozna z udarem, tylko czy piaskowiec sie nie rozleci to nie wiem.

Zależy od spoiwa tego piaskowca.

Koronka powinna dać radę - ale bez udaru i raczej nie na sucho.

Napisano

Dzięki. Zabawa i tak jutro, bo dziś by sasiedzi szału dostali. No chyba ze wieczorem zaczną kosić, to stracę skrupuły ;]

To jeszcze upewnij się, że w wiertarce masz sprzęgło przeciążeniowe nie destrukcyjne.

Bo jeśli nie ma sprzęgła, to może ci nawet ręce połamać, jak koronka się zakleszczy i wyrwie wiertarkę z rąk.

A jeśli masz sprzęgło zrywalne, to powiercisz do pierwszego zadziałania.

i pamiętaj, że nie wolno używać blokady przycisku - jak ci wyrwie wiertarkę z rąk, to dobrze, aby się zatrzymała.

Ja wierciłem koronka 125 mm najprostszym modelem SKIL i było rewelacyjnie - sprzęgło przeciążeniowe działało jak ogranicznik momentu we wkrętarce - po prostu jak się zakleszczała koronka, to sobie sprzęgło terkotało.

i-skil-1735-aa.jpg

Edytowane przez maras77

Napisano

To jeszcze upewnij się, że w wiertarce masz sprzęgło przeciążeniowe nie destrukcyjne.

Bo jeśli nie ma sprzęgła, to może ci nawet ręce połamać, jak koronka się zakleszczy i wyrwie wiertarkę z rąk.

A jeśli masz sprzęgło zmywalne, to powiercisz do pierwszego zadziałania.

i pamiętaj, że nie wolno używać blokady przycisku - jak ci wyrwie wiertarkę z rąk, to dobrze, aby się zatrzymała.

Ja wierciłem koronka 125 mm  najprostszym modelem SKIL i było rewelacyjnie - sprzęgło przeciążeniowe działało jak ogranicznik momentu we wkrętarce - po prostu jak się zakleszczała koronka, to sobie sprzęgło terkotało.

i-skil-1735-aa.jpg

też mam takiego Skilla, bardzo fajny sprzęt. Budżetowy, a jednocześnie daje radę :ok:

Napisano

Mam takiego skilla, ale dla mnie za słaby udar. Do domowego zastosowania, może być  :ok:

Napisano
  • Autor

wierciłeś na sucho?

Tak, chłodząc co chwila koronkę w wodzie.

Napisano
  • Autor

Zapraszam ze śrubokrętem ;] Wczoraj tarczą 230 "diamentową" odcinalem podstawę, żeby blok rówmo stał. Miejscami szedł spod niej ogień. To ma twardość bliżej klinkieru niż betonu.

Napisano
  • Autor

Zależy od spoiwa tego piaskowca.

Koronka powinna dać radę - ale bez udaru i raczej nie na sucho.

Oki, będziem lać.

Napisano
  • Autor

A jeśli masz sprzęgło zrywalne, to powiercisz do pierwszego zadziałania.

Ja wierciłem koronka 125 mm najprostszym modelem SKIL i było rewelacyjnie - sprzęgło przeciążeniowe działało jak ogranicznik momentu we wkrętarce - po prostu jak się zakleszczała koronka, to sobie sprzęgło terkotało.i-skil-1735-aa.jpg

Dzięki, uwaga jak mnjbardziej słuszna, może komuś uratuje kości. Ja od 30 lat przyciski blokady używam wyłącznie w narzędziach zamocowanych stacjonarnie, po tym jak w Paryżu wierciłem przez metrową ścianę dziurę pod przepust kablowy fi 50 mm ;] Skręciło mi tak ręce, że nie mogłem puścić włącznika, maszyna nie miała blokady. Od tamtej pory tak trzymam maszyny, żeby wyrwanie zapewniało puszczenie włącznika.

Napisano

Tak, chłodząc co chwila koronkę w wodzie.

zalewaj wiercony otwór delikatnie wodą, najlepsza druga para rąk z butelką wody i korkiem przewierconym/przebitym gwoździem.

Napisano
  • Autor

zalewaj wiercony otwór delikatnie wodą, najlepsza druga para rąk z butelką wody i korkiem przewierconym/przebitym gwoździem.

Drugiej pary nie będzie, ale wymyślę jakąś "kroplówkę"._

Napisano

Drugiej pary nie będzie, ale wymyślę jakąś "kroplówkę"._

Łącząc to z poniższym:

Oki, będziem lać.

to już nie mam wątpliwości, w jaki sposób chcesz "zraszać" miejsce wiercenia :hehe:

Mam tylko nadzieję, że zrobisz to w miejscu ustronnym, chyba że masz wyrozumiałych, tolerancyjnych sąsiadów... :phi:;)

Napisano
  • Autor

Łącząc to z poniższym:

to już nie mam wątpliwości, w jaki sposób chcesz "zraszać" miejsce wiercenia :hehe:

Mam tylko nadzieję, że zrobisz to w miejscu ustronnym, chyba że masz wyrozumiałych, tolerancyjnych sąsiadów... :phi:;)

Spoko, wszyscy przeżyli ;] Sąsiedzi, ja i puc ;]

Kroplówka i stanowisko pracy wygladało tak:

post-129875-0-71339800-1473686351_thumb.jpg

Efekt końcowy taki:

post-129875-0-46905500-1473686452_thumb.jpg

Zgodnie z radą i instrukcją frezu szedłem bez udaru, ale zajęło ponad godzinę, żeby wejść na 3/4 frezu, czyli jakieś 4cm, więc potem mu pomogłem nawiercając w dnie otworu na obwodzie otworki fi 8. Kangiem szły jak masło, ale i tak mimo tego frez wolno brał, więc kilkukrotnie na krótko pomogłem mu lekkim udarem, żeby nie rozwalić całego puca.

A, maszyna ma sprzęgło i to "terkotkę", na początku sprawdziłem, żeby nie mieć niespodzianki, ale aji razu frez się nie zablokował.

Napisano

Jeste pewny, ze to piaskowiec ? Grunt, ze poszlo :ok:

Napisano
  • Autor

Jeste pewny, ze to piaskowiec ? Grunt, ze poszlo :ok:

Pewny mie jestem, ale się "łuszczy". Wiertła z udarem idą w niego jak w masło, za to koronka się ogromnie męczyła.