Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Termostat w X16XEL - jak sprawdzic czy dziala poprawnie?

Featured Replies

Napisano

No wlasnie... U mnie wyglada to tak: po zapaleniu silnika i ok 1 min pracy nagrzewa sie rura odchodzaca od termostatu (u gory) a po dluzszej pracy ta rura od dolu. Czy to jest prawidlowy objaw ? smile.gif

W jaki sposob ewentualnie sprawdzic czy termostat dziala prawidlowo.

Napisano

Właśnie sprawdziłeś:

> po zapaleniu silnika i ok 1 min pracy nagrzewa sie rura odchodzaca od termostatu (u gory)

Rura ma być zimna a następnie zrobić się gwałtownie gorąca kiedy otworzy się termostat. 10 - 15 minut w zależności od temperatury zewnętrznej.

Możesz też sprawdzić bardziej fachowo: gotuj termostat razem z termometrem i obserwuj w jakiej temperaturze zaczyna się otwierać i w jakiej nastąpi pełne otwarcie.

Napisano

Pełne otwarcie termostatu (czyli włąćzenie chłodnicy do dużego obiegu) da sie zaobserwować na wskźniku.

Ja np. po ok. 3km jazdy (stanie na światłch itd.) widzę jak wskazówka dochodzi do 94* i po otwarciu termostatu opada do 90* - potem troche wzrasta do 92* (oczywiscie wskazania przyblizone na podstawie wskaźnika).

Napisano

> Pełne otwarcie termostatu (czyli włąćzenie chłodnicy do dużego

> obiegu) da sie zaobserwować na wskźniku.

> Ja np. po ok. 3km jazdy (stanie na światłch itd.) widzę jak wskazówka

> dochodzi do 94* i po otwarciu termostatu opada do 90* - potem

> troche wzrasta do 92* (oczywiscie wskazania przyblizone na

> podstawie wskaźnika).

potwierdzam mam tak samo , a i dodam jeszcze ze gdy wskazowka wyjdzie troche poza 100 stopni to wlacza sie wentylator i temperaturka spada .

Napisano
  • Autor

Sprawdzilem dokladnie i u mnie wyglada to tak: po zapaleniu zimnego silnika rura u gory za termostatem jakies 10 cm zaczyna sie stopniowo rozgrzewac. Po 3 min jest ciepla, ale jesli sprawdzam ja przy chlodnicy - jest zimna, jak temp. osiagnie 85C zaczyna byc goraca (mowie teraz o tym jak spr. przy chlodnicy) i stopniowo nagrzewa sie rura od dolu chlodnicy. Co ciekawe temperatura utrzymuje sie w granicach 85C, w wyjatkowych sytauacjach przekracza 90C. Czyli co termostat do wymiany?

Napisano
  • Autor

Prosze chociaz o info jaka macie temperature pracy, w jakich okolicach sie waha.

Napisano

> Prosze chociaz o info jaka macie temperature pracy, w jakich

> okolicach sie waha.

Dokładnie jak koledzy wcześniej mówili :

przy jeszcze zamkniętym termostacie max ok 95C

jak się otworz spada do okolo 90C

i po chwili narośnie do okolo 92-94C i tak powinno byc !!

Jeśli auto stale utrzymuje mniej niż 90C oznacza ze jest niedogrzane i bedzie wiecej spalac. Są wtedy 2 moziwosci : albo wskaźnik do wymiany albo termostat. Co do miasta to ja byłem zaskoczony możliwościami astry. Stałem w korku rok temu przy spokojnie 35C w słońcu. Zamin ujechałem dalej oczekiwałem na przejazd ponad 15 minut i dopiero po tym czasie usłyszałem wiatrak w moim aucie (bo juz myslalem ze nie dziala) Niesamowita skutecznośc systemu chłodzenia.

Jeszcze dodam, że schłodził się momentalnie do 92C.

Napisano
  • Autor

Ok. Dzieki za info. Musze zamowic termostat smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.