Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Duzo pali i muli...! Co z tym poczac!?!

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam wg. mnie dosc powazny problem ze swoja ukochana...!

Otoz ostatnio jezdze w troche po trasach i swierdzilem,ze moja astra pali mi 10[l]/100[km]... :/

Przeczytawszy co niektore posty na forum stwierdzilem,ze tak nie moze byc... a zwlaszcza, jak mi mowili ze to bardzo szczedny silniczek w asterce!!!

Stwierdzilem, równiez po przeczytaniu postow, ze diagnoze zaistaniej sytuacji wypadaloby zaczac od czujnika temp do komputera, oraz sondy lambda...

Jednak chcialem zaznaczyc,ze nie wlacza mi sie w zadnym momencie CH (pomijajac przed uruchomieniem silnika, bo to norma)

Co jeszcze bym dodal... hm... zauwazylem,ze auto jest troche przymulone... na 1 i 2 moze za bardzo tego nie czuc, ale na 5 i lekka goreczka i ma problemy...

Dzisiaj nawet chcialem ja rozpedzic ile by sie dala... ale psikus.. 150km/h i to z wielkim, ale to wielkim bulem, to max jaki wycisnalem z niej na odcinku, gdzie poprzednia astra mialem bez problemu co najmniej ok 160-170km/h (tak mi sie "bujala" w zaleznosci od powietrza).

Przy redukcji przy wyperzedzaniu mam wrazenie jakby ja cos trzymalo... jakby za wolny wylot spalin, czy cus...

Sprawdzalem opory toczenia, wyszlo mi ok 300-350m blizej (czy cos hamowalo) niz w poprzednich autkach...

Sam juz nie wiem co zbytnio poczac... Zdaje sie na Wasza pomoc, co by tu jeszcze mozna bylo sprawdzic...!?

Chcialem zapytac, czy w tym silniczku jest jakies ustawianie zaplonu (w ASO czy ogoleni na kompie), bo kumpel kiedys w golfie tez mial sytuacje gdzie spalalo mu 10/100 i po takiej regulacji zaplonu w ASO spalal mu juz ok 7/100... - stad moje pytanie!

Z gory dzieki za wszelkie podpowiedzi!

A... jakbyscie tez byli zorientowali to ile kosztuje czujnik temp do kompa i ta sonda lambda i gdzie warto ja kupic... (mowicie ze na allegro szajs...)

Napisano

Mam taki sam samochodzik i powiem Ci że miałem tak samo tzn. 1, 2 , 3 szedł w miarę ale 4 i 5 to była porażka. U mnie za wszystko odpowiedzialne było spalanie stukowe które muliło auto. Były wyraźnie słyszalne "kapsle" pod obciążeniem.

Co zrobiłem!? Wymieniłem przede wszystkim świece na NGK Vline23 plus filtry powietrza i paliwa i wszystko ustało tzn. znikło spalanie stukowe i samochód wyraźnie odżył. Ostatnio wymieniłem tłumik końcowy i autko jeszcze bardziej się odmuliło, a dodatkowo przestało się trząść! ok.gif A dzisiaj jeszcze wymieniłem kable WN na BERU i już jest wogóle git 270635636-JUMP2.gif

Jednak jest jedno ale w porónaniu z Twoimi problemami mi nigdy za dużo nie palił max to 8-9 L w mieście, a teraz średnio spokojnie 6,5-7 L pije i wcale wolno nie jeżdze.

Pzdr. 20.GIF

Napisano

EGR zaślepiony?

Wybierz długi odcinek drogi, przejedź ok 3-5 km i w miarę możliwości nie hamując zlosnik.gif zatrzymaj się. Sprawdź czy nie grzeją się hamulce.

Nie musisz od razu wymieniać czujnika i sondy. Najpierw je sprawdź (szukajka kącikowa pomoże).

Filtr powietrza czysty?

Z tego co widzę masz DIS więc nie ma możliwości ustawienia zapłonu.

Napisano

to ja jeszcze dorzucę od siebie sprawdzenie silnika krokowego i stanu układu wydechowego

Napisano
  • Autor

> Mam taki sam samochodzik i powiem Ci że miałem tak samo tzn. 1, 2 , 3

> szedł w miarę ale 4 i 5 to była porażka. U mnie za wszystko

> odpowiedzialne było spalanie stukowe które muliło auto. Były

> wyraźnie słyszalne "kapsle" pod obciążeniem.

Hm... kapsle... kurde... nmie mialem z tym jeszcze stycznosci, wiec niestety nie wiem jak to rozpoznac...

w kazdym razie wczoraj przyjechalem z dluzszej treasy i moje obliczenia wyszly, ze na trasie pali ok. 7l/100km z predkosciami do 120km/h (momentami tylko wiecej)

Co jeszcze zauwazylem,ze powyzej 120 ma juz problem z rozpedzaniem sie...

I mam poprostu wrazenie jakby mu bylo ciezko sie rozpedzac...

Nawet zarysykowalbym powiedzie czy czasami nie wkreca sie za wolno na obroty...

> Co zrobiłem!? Wymieniłem przede wszystkim świece na NGK Vline23 plus

Jesli mozna zapytac gdzie kupowales?! Jakis sklep czy interent!? i jakie koszta z tym sa zwiazane...?!

> filtry powietrza i paliwa i wszystko ustało tzn. znikło spalanie

> stukowe i samochód wyraźnie odżył. Ostatnio wymieniłem tłumik

> końcowy i autko jeszcze bardziej się odmuliło, a dodatkowo

> przestało się trząść! A dzisiaj jeszcze wymieniłem kable WN na

> BERU i już jest wogóle git

NO wlasnie ja tez filty musze wymienic... zastanawiam sie w co najlpeiej zainwestowac...

Kable sadze,ze tez by mio sie przydaly, ale nie jestem pewien!

Uklad wydechowy mam szczelny, i nie wiem czy czasami nawet nie zabardzo... ale tego zabardzo nie mam pojecia jak sprawdzic...!?

> Jednak jest jedno ale w porónaniu z Twoimi problemami mi nigdy za

> dużo nie palił max to 8-9 L w mieście, a teraz średnio

> spokojnie 6,5-7 L pije i wcale wolno nie jeżdze.

> Pzdr.

Na trasie wyszlo mi 7l a po miescie miescil sie w 10l, tzn bylo napewno do 10, a nie powyzej!

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> EGR zaślepiony?

NIe... nie zaslepiony! Pytanie jeszcze jakie tu moge przy okazji zadac, to jak sprawdzic czy jest wlasnie sens zaslepiania EGR'a!?

> Wybierz długi odcinek drogi, przejedź ok 3-5 km i w miarę możliwości

> nie hamując zatrzymaj się. Sprawdź czy nie grzeją się hamulce.

Sprawdzialem cos w tym stylu, ale nie sprawdzilem czy sie grzeja hamulce... auto zatrzymywalo sie jakies 300m blizej niz moja poprzednia astra i ojca vectra...

ale jeszcze musze na zbierznosc jecac... tez sie moze cus poprawi...

> Nie musisz od razu wymieniać czujnika i sondy. Najpierw je sprawdź

> (szukajka kącikowa pomoże).

NO wlasnioe czekam na ojca i ide zaraz sprawdzac...

Wiem,ze gdzies Panowie podawali jak wyglada zuzyta swieca i zuzyta lambda... ale niestety nie moge tego znalezc...

> Filtr powietrza czysty?

Wtglada na czysty, ale nie zmieniany od kkupna... chcialbym kupic komplecik wszystkich foiltrow, ale nie wiem w co zainwestowac i co bedzie lepsze...

> Z tego co widzę masz DIS więc nie ma możliwości ustawienia zapłonu.

Nawet jakos poprzez komputer!?

Pozdr

Napisano
  • Autor

> to ja jeszcze dorzucę od siebie sprawdzenie silnika krokowego i stanu

> układu wydechowego

Uklad wydechowy szczelny, az nawet za bardzo... nie wiem czy czasami nie jest przypchany, albo cos z katem...

Co do krokowca, to ma to byc kontrola czystko wzrokowa, czy moze cos glebiej...!?

Dodam,ze na wolnych czasami ma takie zachowanie jakby schodzily obroty izaraz sie podnoscily, ale to gdzies tak np. raz na 5-10sek

Napisano

> Uklad wydechowy szczelny, az nawet za bardzo... nie wiem czy czasami

> nie jest przypchany, albo cos z katem...

Właśnie o to chodzi, zapchany układ wydechowy może powodować takie problemy

> Co do krokowca, to ma to byc kontrola czystko wzrokowa, czy moze cos

> glebiej...!?

> Dodam,ze na wolnych czasami ma takie zachowanie jakby schodzily

> obroty izaraz sie podnoscily, ale to gdzies tak np. raz na

> 5-10sek

Krokowca raczej ciężko sprawdzić (czy nie zacina się na którymś z kroków). Najprościej byłoby pożyczyć i założyc inny. Spróbuj może najpierw od przeczyszczenia dokładnego.

Napisano

chcialem sie pochwalic ze jadac Astra G 1.4 Twinport z dozwolona predkoscia 90 km/h na trasie lodz-katowice uzyskalem srednie spalanie 5,66 l/100km. mysle ze to rewelka, czy ktos to moze potwierdzic i tez tak testowal swoja astre.pozdrawiam

p.s pytanie laika jak tworzyc nowy watek sory jesli kogos urazilem ale nie umialem nic na ten temat znalezc

Napisano

Dołaczam sie do tematu.

Szykuje mi sie zmiana świeczek do mojej asterki.

Jedni mówią ze orginalne oplowskie tylko, a jedni NGK Vline23 plus.

Kasa nie gra roli. Na co stawiac?

Pytanie do posiadaczy tych NGK.

Po wyłączeniu silnika nie macie samozapłonów??

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Dołaczam sie do tematu.

> Szykuje mi sie zmiana świeczek do mojej asterki.

> Jedni mówią ze orginalne oplowskie tylko, a jedni NGK Vline23 plus.

> Kasa nie gra roli. Na co stawiac?

> Pytanie do posiadaczy tych NGK.

> Po wyłączeniu silnika nie macie samozapłonów??

> Pozdrawiam.

No wlasnie... ja tez chetnie bym zmienil... tylko, ze u mnie w okolicy nie ma tych swiec... na stronie producenta on sam wlasnie zaleca te swiece...

I jeszcze jedno pytanko... bo na allegro znalazlem 2 gosci, ale jeden pisze ze jest to swieca dwuelektrodowa, a drugi na zdjeciu ma z jedna elektroda...

I jeszcze pytanko o sonde... jak ja odkrecic, bo sadze,ze u mnie jest niezle zapieczona...

Pozdrawiam!

Napisano
  • Autor

> Dołaczam sie do tematu.

> Szykuje mi sie zmiana świeczek do mojej asterki.

> Jedni mówią ze orginalne oplowskie tylko, a jedni NGK Vline23 plus.

> Kasa nie gra roli. Na co stawiac?

> Pytanie do posiadaczy tych NGK.

> Po wyłączeniu silnika nie macie samozapłonów??

> Pozdrawiam.

Witam!

Chyba nie bedzie problemu, bo nawet producent zaleca te sieczki (tzn. NGK), pytanie teraz gdzie je dostac...!?

bo jak narazie u mnie w okolicy ich nie ma, a na allegro jeden gosc twierdzi ze sa to swiece dwuelektrodowe, a drugi na zdjeciu ma z jedna elektroda...

A wiec jezeli juz to gdzie je kupic i tu tez pytanie czy beda pasowaly jakby sie zalolylo LPG (bo to tez rozwazam) i ew. w jakie kable zainwestowac...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.