Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bolid... przestał ściągać.

Featured Replies

Napisano

Powitać :)

Jak w temacie: w poniedziałek i wtorek wziąłem bolid na warsztat, ponieważ cierpiał na zmęczeniowe samoczynne skrócenie sprężyn przedniego zawieszenia (wg forum marki bardzo częsty przypadek) - wyglądało to dość paskudnie:

post-154820-0-10774000-1476300853_thumb.jpg

Zastosowałem nowe sprężyny + zestaw p/pyłowy z odbojnikiem.

Przed wymianą dało się odczuć lekkie ściąganie na prawo - po puszczeniu kierownicy po kilkunastu metrach już jechałem w stronę pobocza   :phi:

Regulacji pochylenia koła nie ma i nie ma możliwości nawet minimalnej zmiany połączenia zwrotnica/amortyzator.

Całość sprawiała wrażenie nieruszanej, więc obawiałem się skrzywionego wahacza, amortyzatora, wybitej tulei met-gum, ew. wspawanej ćwiartki   :hehe:    do pracy zawiasu nie mam uwag, cisza i spokój, jak na tę klasę pojazdu   ;]

Inspekcja wzrokowa niczego nie wniosła...   :hmm:

Kolumny z nowymi sprężynami mocowałem do nadwozia, wypośrodkowując ich położenie z jednoczesnym dociskaniem w górę wahacza lewarkiem.

Dzisiaj, ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu, stwierdziłem, że bolid przestał ściągać   :hmm:8]    a już byłem skłonny umawiać się na kontrolę geometrii zawieszenia.

Tak się chciałem podzielić dobrą nowiną   :phi:   w sumie nie wiem, co naprawiłem, ale jest OK    :nie_wiem: 

Dziękuję za uwagę i dobranoc   :papa:

Napisano

Ulozylo sie cos w gniezfzie otworach. Dokrec teraz to co zes ruszal z odpowiednimi Nm i mozesz otwierac kapsel:-)

Napisano

Kolumny z nowymi sprężynami mocowałem do nadwozia, wypośrodkowując ich położenie z jednoczesnym dociskaniem w górę wahacza lewarkiem

To poduszki nie mają swoich "prowadzeń/gniazd", że trzeba bawić się jakimś lewarkiem :hmm:

W fabryce chyba tak nie składali ;]

Napisano
  • Autor

To poduszki nie mają swoich "prowadzeń/gniazd", że trzeba bawić się jakimś lewarkiem :hmm:

Poduszki mają wystające śruby M8, w nadkolu masz trzy otwory. Otwory mają pewną "tolerancję" (bo są np. fi 10) i jak włożysz kolumnę, to jest wyraźny luz promieniowy.

Jedną ręką ruszałem kolumną, starając się ustawić ją - nazwijmy to - w pozycji neutralnej, a drugą podkręcałem lewarek. Im bardziej podkręcałem, tym luz robił się mniejszy, no ale to mnie akurat nie dziwi   :phi:    dziwi mnie to, że zrobiłem dobrze   :hehe:

Napisano

To Uno?

U mnie są w poduszce są stożkowe bolce prowadzące, które trafiają na odpowiednie otwory w nadkolu więc centruje się samoczynnie :)