Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

policja na ogonie ..co robić?

Featured Replies

Napisano

Miałem ostatnio taką sytuacje.Wyjeżdzam z miasta.Ograniczenie 50 km\h. Wjazd do miasta zakorkowany, wyjazd praktycznie pusty.A wiec jade sobie jakies 70km\h nic przede mną nie jedzie. Nagle dojezdza mnie radiowóz policyjny. Siedza mi na zderzaku. wyprzedzić raczej nie mają jak, koguta nie włanczaja. Troche przyspieszyłem do 90 km\h a oni cały czas siedza mi na zderzaku.

No i kilka pytań teraz.

Czy moga wystawić mi mandat za przekroczenie prędkości jezeli nie mieli videoradaru??

Co wy robicie w takich sytuacjach...zwalniacie do predkości jaka obowiązuje, jedziecie swoją predkościa czy przyspieszacie??

dodam ze raczej nikt nie przestrzega tego ograniczenia na tej drodze ale co w sytuacji kiedy policja siedzi Ci na ogonie i ewidentnie przeszkadza im ze jedziesz za wolno

Napisano

> Miałem ostatnio taką sytuacje.Wyjeżdzam z miasta.Ograniczenie 50

> km\h. Wjazd do miasta zakorkowany, wyjazd praktycznie pusty.A

> wiec jade sobie jakies 70km\h nic przede mną nie jedzie. Nagle

> dojezdza mnie radiowóz policyjny. Siedza mi na zderzaku.

> wyprzedzić raczej nie mają jak, koguta nie włanczaja. Troche

> przyspieszyłem do 90 km\h a oni cały czas siedza mi na zderzaku.

> No i kilka pytań teraz.

> Czy moga wystawić mi mandat za przekroczenie prędkości jezeli nie

> mieli videoradaru??

> Co wy robicie w takich sytuacjach...zwalniacie do predkości jaka

> obowiązuje, jedziecie swoją predkościa czy przyspieszacie??

> dodam ze raczej nikt nie przestrzega tego ograniczenia na tej drodze

> ale co w sytuacji kiedy policja siedzi Ci na ogonie i ewidentnie

> przeszkadza im ze jedziesz za wolno

Ja jade swoim tempem wink.gif

Z tego co wiem to nie moze wlepic mandatu za przekroczenie predkosci bo licznik musialby byc z legalizacja hmm.gif

Napisano

> Ja jade swoim tempem

> Z tego co wiem to nie moze wlepic mandatu za przekroczenie predkosci

A po czym poznajesz że nire maja wideoradaru?

Edit: doczytałem post wyzej to ze nie maja videoradaru było załozeniem

Delco

Napisano

> Miałem ostatnio taką sytuacje.Wyjeżdzam z miasta.Ograniczenie 50

> km\h. Wjazd do miasta zakorkowany, wyjazd praktycznie pusty.A

> wiec jade sobie jakies 70km\h nic przede mną nie jedzie. Nagle

> dojezdza mnie radiowóz policyjny. Siedza mi na zderzaku.

> wyprzedzić raczej nie mają jak, koguta nie włanczaja. Troche

> przyspieszyłem do 90 km\h a oni cały czas siedza mi na zderzaku.

> No i kilka pytań teraz.

> Czy moga wystawić mi mandat za przekroczenie prędkości jezeli nie

> mieli videoradaru??

> Co wy robicie w takich sytuacjach...zwalniacie do predkości jaka

> obowiązuje, jedziecie swoją predkościa czy przyspieszacie??

> dodam ze raczej nikt nie przestrzega tego ograniczenia na tej drodze

weedług obecnie panującego nam prawa jeżeli jest 2 policjantów i na podstawie swojego licznika wspólnie stwierdzą że jechałeś 90km/h mogą wystawiś Ci manat ... Ty masz prawo bezskutecznie odwołać się .. oink.gif

Napisano

skoro ich zycie polega na siedzeniu komus na zderzaku, to niech się męczą zlosnik.gif Jak kiedys w nocy chcialem im zrobic dobrze, zjechalem blizej prawego pobocza i zwolnilem, to wlaczyli bomby i sprawdzili mi całą fure czy nie mam prochów. Tak sie zaszukali, ze nawet niezauwazyli, ze nie mialem gasnicy hehe.gif a wiozlem sobie akurat czereśnie zlosnik.gif

J

Napisano

zahamować - bedzie ich wina zlosnik.gif po co jechali w zderzak w zderzak za Tobą wink.gif

Napisano

> zahamować - bedzie ich wina po co jechali w zderzak w zderzak za

> Tobą

Dobre!

30 lat temu w "Motorze" było objaśnienie przepisów ruchu obowiązujących na Bliskim Wschodzie:

1. Winny wypadku jest ten, kto ma rozbity przód.

2. Pkt. 1 nie ma zastosowania, gdy w wypadku uczestniczy obcokrajowiec. W takim przypadku zawsze winny jest obcokrajowiec.

Obyś się nie naciął - może się okazać, że miałeś niesprawne lub brudne światła stopu! clown.gifzlosnik.gif

Napisano

> Z tego co wiem to nie moze wlepic mandatu za przekroczenie predkosci

> bo licznik musialby byc z legalizacja

Jeżeli w sprawie chodzi o przekroczenie o 5 km/h, to się sami nie będą wygupiali.

Ale jeżeli chodzi o przekroczenie o 20 - 30 km/h, to tak naprawdę legalizacja ich licznika nie ma większego znaczenia, bo fabryczne liczniki mają tolerancję 10% (na ogół "nadkłamują"). A te 10% liczy się od wskazania, czyli jeżeli było 50 km/h, Ty i oni jechaliście 80 km/h, to jest to kwestia dyskusji o 8 km/h.

Na całym świecie zabawa jest wtedy prosta. Generalnie policja proponując mandat uwzględni tę tolerancję i zaproponouje z niższej półki.

Oczywiście masz prawo się pienić o legalizację, filmik, itp. No to Ci zrobią dokładną kontrolę wozu i zawsze się do czegoś przyczepią - np. do mikropęknięcia klosza tylnej lampy, grożącego zabrudzeniem odbłyśników i pogorszenia parametrów lampy zlosnik.gif

Ale mogą Ci wtedy także zaproponować mandat za to, że 500 metrów wcześniej przekroczyłeś podwójną ciągłą linię, albo zmieniłeś pas nie włączając kierunkowskazu. Policjant nic nie musi udowadniać - może ukarać za wykroczenie zaobserwowane. Drugi zaświadczy.

A jeżeli chcą być naprawdę złośliwi, to mogą wezwać celników, którzy mogą Ci w dowolnym miejscu na trerenie UE zrobić kipisz samochodu włącznie z wymontowaniem foteli i tapicerki zlosnik.gif

Nie mówiąc już o tym, że oczywiście już sama kontrola policyjna zajmie tak z pół godziny do 40 minut zlosnik.gif

Na całym świecie poza Polską jest prosta zasada - z policją się nie zadziera. Można delikatnie poprosić o obniżenie proponowanego mandatu, ale jeżeli nie ma szans, to piana na dobre nie wyjdzie. Szczególnie jeżeli sam dobrze wiesz, że faktycznie przekroczyłeś.

Jeżeli policja naduzywa swoich uprawnień, jedziesz na najbliższą komendę io składasz formalną skargę, ale trudno wygrać.

Napisano

Jabym stopniowo zwalniał i skręcił w najblizszą przecznicę. Może by nie pjechali za mną. cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.