Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK} Przecinarka do metalu. Ale JAKA?

Featured Replies

Napisano

Wymyśliłem sobie przecinarkę taśmową. Czemu taką, ano dlatego że jest cichsza i mniej pyli niż wszelakie oparte na tarczach.

I teraz się zastanawiam czy iść na grubo - z chłodzeniem czy bez chłodzenia.

Z chłodzeniem --> http://allegro.pl/przecinarka-tasmowa-pila-metalu-g5013w-chlodzenie-i6581208769.html

Bez chłodzenia --> http://allegro.pl/przecinarka-pila-tasmowa-do-metalu-maktek-g5012w-i5803247333.html

Zalety chłodzenia znam - wydłuża żywotnosć taśmy, można dać nieco większe obciążenie, wady - wszystko jest mokre od chłodziwa, maszyna jest cięższa, są jeszcze jakieś?

A może nie taśmową tylko jakąś inną - JAKĄ??

Edytowane przez Cinek

Napisano

Dobrze się czujesz? Widać pite dziś było  ;] Jak można porównywać te dwie piły  ;l

W droższej wersji masz skrętne ramię!!! a nie imadło, masz stabilna podstawę, masz chłodzenie i co naj naj najważniejsze ramię skrętne o 60" a nie 45". 

Poszukaj mojego wątku ale suma sumarum w warsztacie stanęła ta 

post-149796-0-98207500-1478810627_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Co to za sprzęt? U mnie w robo wszystko tniemy na taśmówkach ale jakoś tak się przyzwyczaiłem że alu fajnie się tarczą robi, 100x szybciej i bez zadziorów. ;]

Jednak do stali przydałoby się coś konkretnego.

Napisano

Ile tego alu przerabiasz w warsztacie że potrzebujesz 100x szybciej  :cfaniak:

Napisano
  • Autor

Do alu już mam ukośnicę z odpowiednią piłą :cfaniak: nie przerabiam dużo wręcz od przypadku do przypadku ale ukośnicę już miałem [emoji14]

Lepiej napisz co to za piła.

Napisano

Do alu już mam ukośnicę z odpowiednią piłą :cfaniak:

To kup sobie jeszcze odpowiednią tarczę do cięcia stali i będziesz miał z głowy :hehe: .

Napisano

To kup sobie jeszcze odpowiednią tarczę do cięcia stali i będziesz miał z głowy :hehe: .

Evolution Rage3  ;] Do tego by trzeba zbić obroty do 1800rpm a i tak koszty cięcia będą zabijać jeśli tego będzie do stali używał   ;]

Napisano

Ta jasne zapytaj na fb....zaraz się zleca i powiedzą ze Bomar za 9k. Bo chinolem nic nie utniesz. Jasne że to cud techniki nie jest ale do garażu za 2k nic lepszego nie potrzebuję. Wszystko rozbija sie o regulację maszyny mi zajęło to 3h...ale 125mm rura z 304 ucieta idealnie.

Napisano
  • Autor

Ta jasne zapytaj na fb....zaraz się zleca i powiedzą ze Bomar za 9k. Bo chinolem nic nie utniesz. Jasne że to cud techniki nie jest ale do garażu za 2k nic lepszego nie potrzebuję. Wszystko rozbija sie o regulację maszyny mi zajęło to 3h...ale 125mm rura z 304 ucieta idealnie.

Już zauważyłem...Ogólnie w naszej grupie klimat jak na HP - czego być nie chciał, bez pięciocyfrowej kwoty nie podchodź. :]

Napisano

Evolution Rage3  ;] Do tego by trzeba zbić obroty do 1800rpm a i tak koszty cięcia będą zabijać jeśli tego będzie do stali używał   ;]

No to teraz pytanie - czy on robi przemysłową produkcję, czy grzebie fuchy w przydomowym warsztacie? Bo w kolejnym wątku zapyta o gilotynę do blachy  :hehe:  :phi: .

Napisano
  • Autor

No to teraz pytanie - czy on robi przemysłową produkcję, czy grzebie fuchy w przydomowym warsztacie? Bo w kolejnym wątku zapyta o gilotynę do blachy  :hehe:  :phi: .

:smirk:

Napisano
  • Autor

Po długim i intensywnym procesie tentegowania w głowie stwierdziłem co następuje. Chłodzenie mi niepotrzebne, za to skrętne ramię owszem, jakby trzeba było ciachnąć coś dłuższego.

Po drugie, ja grzebię w garażu głownie hobbystycznie i nie potrzebuję takiego wyczesu jak cumel. Kupię tańszą, jak na siebie zarobi to będzie fajnie, jak nie - będę mniej w plecy ale narzędzie na stanie już będzie. :ok:

I drogą dedukcji wytypowałem taką przecinarkę:  https://www.cormak.pl/przecinarka-tasmowa-cormak-g5012wa-400v/produkt-114

Napisano

Róbta co chceta   ;]  ale pamiętaj że ostrzegałem  ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.