Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z gazem

Featured Replies

Napisano

witam !

mam astre kombi 93 r 1.6i, rok temu zrobiona na gaz.

Kupiłem ją miesiąc temu. Jak na razie w niej nic nie robiłem i wiem, iż koleś od momentu jak zrobił w niej rok temu gaz też nic nie robił.

Ostratnio dwa razy z rzędu skończył mi się doszczętnie gaz i musiałem zatankować. Skończył to znaczy już się szarpał i dojerzdzałem na stację...

Otóż mam następujący problem :

- Jak samochód jest zimny to przy automatycznym przechodzeniu na gaz bardzo często gaśnie. Jak odpale ponownie to już nie. Nie dzieje się tak też przy choćby lekko zgrzanym silniku.

- poza tym czasem na wolnych obrotach jak stoje na światłach to trzęsie autem

- no i jak dodaje gazu to tak jakbym miał dopiero po chwili reakcję i szarpnięcie i samochód przyspiesza...

Znajomy powiedział, że mam zmienić filterek gazu...

Czy to może być to czy może co innego?

Taka zmiana może pomóc?

Napisano

> witam !

> mam astre kombi 93 r 1.6i, rok temu zrobiona na gaz.

> Kupiłem ją miesiąc temu. Jak na razie w niej nic nie robiłem i wiem,

> iż koleś od momentu jak zrobił w niej rok temu gaz też nic nie

> robił.

> Ostratnio dwa razy z rzędu skończył mi się doszczętnie gaz i musiałem

> zatankować. Skończył to znaczy już się szarpał i dojerzdzałem na

> stację...

> Otóż mam następujący problem :

> - Jak samochód jest zimny to przy automatycznym przechodzeniu na gaz

> bardzo często gaśnie. Jak odpale ponownie to już nie. Nie dzieje

> się tak też przy choćby lekko zgrzanym silniku.

> - poza tym czasem na wolnych obrotach jak stoje na światłach to

> trzęsie autem

> - no i jak dodaje gazu to tak jakbym miał dopiero po chwili reakcję i

> szarpnięcie i samochód przyspiesza...

> Znajomy powiedział, że mam zmienić filterek gazu...

> Czy to może być to czy może co innego?

> Taka zmiana może pomóc?

sprobuj najpierw zrobic taki eksperyment: zdejmij minusowa kleme z akumulatora na przyslowiowa minutke (silnik musi byc zimny), potem zaloz z powrotem kleme, odpal silnik i czekaj cierpliwie do momentu zalaczenia sie wiatraka na chlodnicy. gdy wiatrak przestanie chlodzic, nastapi koniec eksperymentu. mozesz wtedy udac sie na krotka przejazdzke i poobserwowac zmiany, jakie nastaly w kulturze pracy silniczka - u mnie bynajmniej taka akcja pomogla.

Napisano

to nie ford ? zlosnik.gif ale mogę sie też mylic w kwesti czekania aż sie wiatrak załaczy

ale fitr gazu to to nie bedzie

sprawdz dokładnie cały dolot powietrza szczegulnie tą gumę biegnaca od filtra powietrza do urzadzenia wtryskowego , wymien filtr powietrzny ! rure zasysajaca powietrze skieruj tak by podczas jazdy w nią nie dmuchało , wyreguluj instalkę

Napisano

Witam.

Sprawa pierwsza: jeżeli przechodzisz na gaz na zimnym silniku to membrany w parowniku bardzo szybko zamarzają (a przynajmniej robią się twardze). Jak sam pisałeś na rozgrzanym silniku ten problem nie występuje.

Sprawa druga: rok to kawał czasu. Proponuję wymienić filtr powietrza, pojechaćdo gazowników na wymianę filtra gazu i regulację instalacji. Problem z szarpnięciami zniknie.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

To nie bardzo rozumiem. Czyli to normalne ze na zimnym czasem gaśnie? Jeśli to normalne to dlaczego mój kolega co ma identyczne auto od pół roku jeszcze takiej "nieprzyjemności" nie miał?

> Witam.

> Sprawa pierwsza: jeżeli przechodzisz na gaz na zimnym silniku to

> membrany w parowniku bardzo szybko zamarzają (a przynajmniej

> robią się twardze). Jak sam pisałeś na rozgrzanym silniku ten

> problem nie występuje.

> Sprawa druga: rok to kawał czasu. Proponuję wymienić filtr powietrza,

> pojechaćdo gazowników na wymianę filtra gazu i regulację

> instalacji. Problem z szarpnięciami zniknie.

> Pozdrawiam

Napisano

> To nie bardzo rozumiem. Czyli to normalne ze na zimnym czasem gaśnie?

> Jeśli to normalne to dlaczego mój kolega co ma identyczne auto

> od pół roku jeszcze takiej "nieprzyjemności" nie miał?

Auto autem ale czy instalacja taka sama? Chodzi o sposób przejścia z Pb na LPG. Pewnie masz tak,że po przekroczeniu ok.2000-2500 obr/min przełącza na gaz nawet gdy silnik jest zimny.Lepszym rozwiązaniem jest przejście dopiero po osiągnięciu przez silnik ustawionej temp. Nie ma wtedy problemu,że przejście na LPG następuje przy zimnym silniku i związanemu z tym gaśnieciu lub nie trzymaniem obrotów. Ja mam instalację z komputerem który pozwala na przejście z Pb na LPG po osiągnięciu odpowiedniej temp. (40 stopni) a następnie po przekroczeniu 2500 o/min.

Oprócz filtra gazu i powietrza sprawdź świece i kable WN. Myśle,że równiez pomoże dobra regulacja.

Napisano

Ja mam instalację z komputerem który

> pozwala na przejście z Pb na LPG po osiągnięciu odpowiedniej

> temp. (40 stopni) a następnie po przekroczeniu 2500 o/min.

==========================

Nie za wysoko ustawiłes gazik ? w lecie to może i dobrze ,ale w zimie to chyba częściej jezdzisz na benzynie niż gazie.Ja mam ustawione 2000 obr i 20 stopni , na zime zmieniam temp. na 10 stopni ,a i tak musze zrobić z 5 km aby się przełączył.

Pozdrawiam

Napisano

> Nie za wysoko ustawiłes gazik ? w lecie to może i dobrze ,ale w zimie

> to chyba częściej jezdzisz na benzynie niż gazie.Ja mam

> ustawione 2000 obr i 20 stopni , na zime zmieniam temp. na 10

> stopni ,a i tak musze zrobić z 5 km aby się przełączył.

Przyznam,że nie sprawdzałem ale tak powiedział mi gazownik,który montował instalke (następnym razem się upewnie).Też wydawało mi się to za wysoko ale zostawiłem,bo chce aby silnik popracował też na Pb, poza tym wcale nie jest tak źle z tym przełączaniem. Przykład: dzisiaj wyjeżdzałem o 7:00 i przełączył się po ok.1,5km. Zimą tak przy -10*-15* po ok.3,5-4 km więc naprawde w praktyce nie jest tak źle.

Napisano

chce aby silnik popracował

> też na Pb, poza tym wcale nie jest tak źle z tym przełączaniem.

> Przykład: dzisiaj wyjeżdzałem o 7:00 i przełączył się po

> ok.1,5km. Zimą tak przy -10*-15* po ok.3,5-4 km więc naprawde w

> praktyce nie jest tak źle.

=================================

Co gaziarz to teoria wink.gif Jezdze codziennie i 4 dni jezdze na gazie , a piatego dnia tylko na benzynce smile.gif przeczyszcza układ paliwowy i nie zostaje mi starzejąca się benzyna .

Pozdrawiam

Napisano

Podepne sie...

Zastanawiam sie nad instalacja gazowa do swojej asterki... silniczek X16SZ...

jestem jednak zwolennikiem wlasnie przelaczenia sie na gaz przy odpowiedniej temp... jednak chcialbym zapytac czy te komputerki ktore pozwlaja na to forumowicze montowali sobie sami, czy gazownik i ile taka przyjemnosc kosztuje...!?

Pozdrawiam

Napisano

To ja się podepne do pytanka, byłem u mojego gazownika i na regulację bo wymieniłem sobie filtr powietrza, i za cholere nie potrafi jej wyregulować, jest tak: przy szybszym wciśnięciu pedału gazu (nie koniecznie do podłogi)zamula autko a pochwili odzyskuje werwę i ciągnie (dokuczliwe podczas wyprzedzania), albo po wciśnięciu pedału zamula i tak juz zostaje do odpuszczenia, w koncu ustawił na styl jazdy sportowy i niej tak bardzo odczuwalne zamulenie, ale jest dużo słabszy w całym zakresie obrotów, po wypłacie jade do innego na regulację i jak mi wyreguluje to podjadę to tego co nie potrafi i zaśmieje mu się w oczy jaki to zniego fachowiec.

Napisano

> To ja się podepne do pytanka, byłem u mojego gazownika i na regulację

> bo wymieniłem sobie filtr powietrza, i za cholere nie potrafi

> jej wyregulować, jest tak: przy szybszym wciśnięciu pedału gazu

> (nie koniecznie do podłogi)zamula autko a pochwili odzyskuje

> werwę i ciągnie (dokuczliwe podczas wyprzedzania), albo po

> wciśnięciu pedału zamula i tak juz zostaje do odpuszczenia, w

> koncu ustawił na styl jazdy sportowy i niej tak bardzo

> odczuwalne zamulenie, ale jest dużo słabszy w całym zakresie

> obrotów, po wypłacie jade do innego na regulację i jak mi

> wyreguluje to podjadę to tego co nie potrafi i zaśmieje mu się w

> oczy jaki to zniego fachowiec.

Ralfik masz może LandiRenzo??? Mam ostatnio ten sam problem, ale z gaśnięciem samochodu, bo moc jest. Może masz źle ustawionego TPS'a

Napisano

> Ralfik masz może LandiRenzo??? Mam ostatnio ten sam problem, ale z

> gaśnięciem samochodu, bo moc jest. Może masz źle ustawionego

> TPS'a

Bingo S, a tak wogóle to mi gaśnie czasami podczas przełączania na LPG i jak jadę i zacznę hamować silnikiem i dodam gazu to czuć szarpnięcie, dlatego w dupie mam tego gazownika i szukam jakiegoś dobrego na terenie Warszawy, może coś polecisz? Najlepiej Praga Pn.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.