Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piec rakietowy

Featured Replies

Napisano

Drążek temat ogrzewania domu, była pompa ciepła ale po połączeniu ile to wszystko kosztuje chyba odpuszczę. Szukam pieców i natknąłem się na pięć rakietowy. YouTube pokazuje, że to działa nawet nieźle. Czy ktoś ma taki wynalazek do grzania chałupy lub chociac zna kogoś kto zna kogoś kto ma?

Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Drążek temat ogrzewania domu, była pompa ciepła ale po połączeniu ile to wszystko kosztuje chyba odpuszczę. Szukam pieców i natknąłem się na pięć rakietowy. YouTube pokazuje, że to działa nawet nieźle. Czy ktoś ma taki wynalazek do grzania chałupy lub chociac zna kogoś kto zna kogoś kto ma?

Z tego, jak go przedstawiają, to ma jakieś znamiona perpetum mobile oraz cudu.

Ja bym zaufał jednak nowoczesnemu kotłowi kondensacyjnemu, z pompą PWM i dobraną instalacją niskotemperaturowa.

Napisano
  • Autor

A jak nie ma gazu to radzisz do tego kotła lpg czy holzgas?

Napisano

A jak nie ma gazu to radzisz do tego kotła lpg czy holzgas?

holzgas. Czyli kocioł zgazowujący drewno.

http://www.cichewicz.pl/kotly-c-o-zgazowujace-drewno-holzgas-sigma-20-100-kw

prąd masz?

Edytowane przez maras77

Napisano
  • Autor

Prąd musi być bo przecież inaczej komisarz ludowy w urzędzie nie da ci pozwolenia na budowę.

Kaizen - nie wiem, domu nie ma jeszcze nawet na papierze. Narazie zbieram informacje co z czym i jak.

Napisano

Kaizen - nie wiem, domu nie ma jeszcze nawet na papierze. Narazie zbieram informacje co z czym i jak.

To od tego zacznij. Bo zależnie od tego, ile ciepła będziesz potrzebował różne metody ogrzewania będą optymalne kosztowo (w sensie kosztu instalacji i eksploatacji łącznie w jakiejś perspektywie czasowej).

Przepisy coraz bardziej energooszczędnych domów wymagają - aktualnie EP=120kWh/m2/rok a już od przyszłego 95 a za kilka lat 70. Więc nie zbudujesz domu potrzebującego dużo ciepła.

Ustal zasady funkcjonalne - czy może być obsługowe, jeżeli tak to jak często (czy regularnie dosypywać, czy zasypać na kilka dni itp). Rezygnacja z komina to kilka tysięcy w kieszeni i brak obowiązku przeglądów. A jak się okaże, że potrzebujesz z 6-8MWh/rok, to się będziesz zastanawiał, czy coś wyjdzie taniej od ogrzewania prądem. A jak Ci gmina dopłaci do solarów, to już całkiem bez sensu coś innego niż solary+prąd.

Napisano
  • Autor

To od tego zacznij. Bo zależnie od tego, ile ciepła będziesz potrzebował różne metody ogrzewania będą optymalne kosztowo (w sensie kosztu instalacji i eksploatacji łącznie w jakiejś perspektywie czasowej).

Przepisy coraz bardziej energooszczędnych domów wymagają - aktualnie EP=120kWh/m2/rok a już od przyszłego 95 a za kilka lat 70. Więc nie zbudujesz domu potrzebującego dużo ciepła.

Ustal zasady funkcjonalne - czy może być obsługowe, jeżeli tak to jak często (czy regularnie dosypywać, czy zasypać na kilka dni itp). Rezygnacja z komina to kilka tysięcy w kieszeni i brak obowiązku przeglądów. A jak się okaże, że potrzebujesz z 6-8MWh/rok, to się będziesz zastanawiał, czy coś wyjdzie taniej od ogrzewania prądem. A jak Ci gmina dopłaci do solarów, to już całkiem bez sensu coś innego niż solary+prąd.

Dom będzie ok 130m2. Mam dostęp do drewna i dlatego myślałem nad piecem na drewno. Zwykły smieciuch + bufor (banke 1000ltr mam). Eko groszki niby też są ok, ale taki piec z podajnikiem to kilka tys no i węgla w lesie nie znajde. Smieciucha 15kW kupię za 1000zl, banke się samemu zrobi - są dokładne opisy.

Dom będzie ok 130m2. Mam dostęp do taniego drewna i dlatego myślałem nad piecem na drewno. Zwykły smieciuch + bufor (banke 1000ltr mam). Eko groszki niby też są ok, ale taki piec z podajnikiem to kilka tys no i węgla w lesie nie znajde. Smieciucha 15kW kupię za 1000zl, banke się samemu zrobi - są dokładne opisy na necie.

Założenie jest aby było to max bezobslugowe dlatego myślałem nad pompą ciepła ale nie myślałem że to aż tak drogie. Działki jeszcze też nie mam, ale mocno szukam i do końca roku chce kupić. Ale już widzę, że każde media to cena ziemi 30% wyższa. Gaz byłby ok ale chyba nie uda mi się kupić działki z gazem w moim budżecie. Więc pozostaje wymyślić tanie źródło ciepła. Skłaniam się właśnie ku piecowi +bufor. Przemawia do mnie palenie np. 1x dziennie czyli nabicie baniaka ciepłem i potem wybieranie z niego powoli przez resztę dnia. Na forum murator jest potężny wątek o buforach i ludzie chwała. Przeglądałem oferty pieców na wegiel/drewno i można kupić piec za tysiaka i za ponad dyche. Chcę się przygotować do tego bo mam teraz czas i wiedzieć co chce miec. Znaleźć optimum ceny do jakości i polować na okazję kupna póki mam czas. Zaintygowal mnie ten piec rakietowy, ja wierzę że to może działać jak to ladnie określił maras77 jak cudo i perypetie mobile ale skoro to działa na tych filmach z YouTube to nie będę wnikal w fizykę tego działania. Bardziej mnie interesuje czy ktoś to ma i jak to u niego działa.

Napisano

kłaniam się właśnie ku piecowi +bufor.

Jak bufor, to kocioł a nie piec (piec nie grzeje wody, chyba że postawisz na nim garnek z wodą).

Ja tam odrzuciłem wszystkie rozwiązania, które zmuszają mnie do pracy. Został kominek z DGP (bez płaszcza), w którym palenie nie będzie obowiązkiem, więc (mam nadzieję) długo pozostanie przyjemnością. W sumie to ja chciałem nawet zrezygnować, ale :piekna: się zafiksowała, i nie dała się namówić do zaoszczędzenie w sumie pewnie kilkunastu tysięcy zł.

IMO przy współcześnie ocieplonym domu paliwo stałe nie ma sensu. LPG i olej też.

Zostaje gaz ziemny, jak jest w okolicy (ale czasami koszt budowy przyłącza zabija). Komin i przeglądy kosztują.

Ja teraz się zastanawiam (z pół roku mam jeszcze do decyzji) czy oprócz kominka ogrzewać prądem 1:1, czy używana PC (dostałem już "spam" z ofertą za 6-8K za aż zbyt mocne zestawy).

Problem jest taki, że ogrzanie takiego małego, dobrze ocieplonego domku to nie to, co kiedyś i zarówno mocy w mrozy jak i kWh na rok trzeba dosyć mało. Więcej na CWU niż CO. I w lecie biegać i palić codziennie, żeby się umyć przy paliwie stałym chyba by mnie "zirytowało" dosyć szybko.

Mi porównanie prąd vs nowa PC wychodzi tak (wg projektowanych parametrów cieplnych - będę musiał jeszcze zamówić OZC jak zbuduję i będę miał faktyczne dane):

coicwu.png

Edytowane przez Kaizen

Napisano
  • Autor

Dzieki za wyjasnienie co to piec, a kociol. NIgdy nie rozroznialem, dla mnie to taka sama roznica jak miedzy autem i samochodem. Wiadomo do czego ma sluzyc ;).

Ja teraz mieszkam w domu z kominkiem z plaszczem wodnym. Ogolnie nie jest zle poza tym, ze non stop sa problemy z kominkiem wynikajace z kiepskiej jego budowy. Ale cenowo jest baardzo przyjaznie.  Ale dla mnie wnerwiajacy jest syf w domu. Noszenie tego drewna, zapach dymu - mam teraz kotlownie w duzym pokoju czy jak kto woli salunie. Na stale to nie dla mnie. Wole miec osobne pomieszczenie w ktorym sie nasyfi czyli tradycyjna kotlownie.

Nie wiem czy dobrze rozumiem Twoje wykresy ale czy oznacza to, ze dopiero po 11 latach PC sie zwroci czy raczej wyrownaja sie koszty wzgledem pradu?

W Twoich zalozeniach do pradu co masz na mysli? Maty grzewcze, elektryczne w podlodze czy grzejesz pradem wode w jakims piecu/kotle i ta goraca wode rozprowadzasz?

W lecie jak nabijesz taka banke 1000ltr to ludzie pisza, ze przy codziennym kapaniu na 2tyg wystarcza. W buforze przyjazne dla mnie jest tez to, ze ladujesz, podpalasz i idziesz. Kociol idzie pelna moca, i wszystko co sie z niego uda wycisnac pochlania baniak z woda. Wiec nie potrzeba automatyki, sterownikow, etc. 

Edytowane przez amciek

Napisano

W Twoich zalozeniach do pradu co masz na mysli? Maty grzewcze, elektryczne w podlodze czy grzejesz pradem wode w jakims piecu/kotle i ta goraca wode rozprowadzasz?

W lecie jak nabijesz taka banke 1000ltr to ludzie pisza, ze przy codziennym kapaniu na 2tyg wystarcza. W buforze przyjazne dla mnie jest tez to, ze ladujesz, podpalasz i idziesz. Kociol idzie pelna moca, i wszystko co sie z niego uda wycisnac pochlania baniak z woda. Wiec nie potrzeba automatyki, sterownikow, etc. 

Przyjąłem podłogówkę wodną (nie uwzględnioną w wycenie, bo przyjmuję, że będzie taka sama w każdym przypadku - bo biorę pod uwagę, że nawet jak teraz będzie prąd, to jak spadną ceny PC i/lub będą dopłaty, to zmienię to).

Maty grzewcze wychodzą taniej w sumie - jakieś 7-8K materiał jak liczyłem ze szpanerskimi sterownikami DeviLink. Do tego trzeba doliczyć bojler albo przepływowe podgrzewacze. Ale brak rurek w posadzce przesądza na przyszłość i jak cena prądu by drastycznie wzrosła, to pozostaje płacz lub montaż klimy.

Co do bufora, to IMO bajki jakieś i nie ma szans na 2 tygodnie kąpieli. Weź pod uwagę, że jak nagrzejesz 1000l do 80* to po zużyciu połowy (ze 4 dni przy czteroosobowej rodzinie) temperatura się wyrówna w całym zasobniku i masz zaledwie 40*. I to nie uwzględniając strat ciepła które przez dużą różnicę temperatur są większe, niż katalogowe.

Może i po załadowaniu 1000l do 80* i wyjeździe na dwa tygodnie da się wykąpać - ale to przy założeniu, że przez ten czas nie będzie używana ciepła woda.

Edytowane przez Kaizen

Napisano

Chcę się przygotować do tego bo mam teraz czas i wiedzieć co chce miec. Znaleźć optimum ceny do jakości i polować na okazję kupna póki mam czas. Zaintygowal mnie ten piec rakietowy, ja wierzę że to może działać jak to ladnie określił maras77 jak cudo i perypetie mobile ale skoro to działa na tych filmach z YouTube to nie będę wnikal w fizykę tego działania. Bardziej mnie interesuje czy ktoś to ma i jak to u niego działa.

Więc zbuduj ten PIEC. Tylko najpierw zaprojektuj.

Sam zaprojektujesz i zbudujesz, czy jednak zlecisz to komuś? I za ile?

Coś będzie nie tak, to masz rozwałkę w całym salonie.

Nie baw się w takie wynalazki. Zbuduj dobrze zaizolowany dom, z wentylacją z odzyskiem ciepła. Do grzania CWU - solary. Resztę grzej prądem. Zaoszczędzisz kilkanaście tys na instalacjach.

Albo daj instalacje do podłogówek wodnych i zostaw sobie kotłownię. Tam wstaw albo KOCIOŁ na pelety, albo gazujący drewno, możesz dać bufor, albo po prostu kocioł elektryczny lub pompę ciepła. Będziesz miał elastyczność na lata bez rozwalania domu.

Za kilka lat pewnie będą już dachówki solarne produkujące prąd.

Napisano
  • Autor

No wiec pogrzebalem i juz ktos te cuda robi http://piecrakietowy.eu

Z ta budowa dobrze zaizolowanego domu to jest dobre zalozenie. Tylko jak to zrobic?. Kogo bym nie zapytal kto sie budowal w ostatnim czasie nikt nie ma dobrze zrobionego domu od a do z. Kazdy na cos narzeka, ze fachmany cos spitolili. Wynika to chyba z tego, ze fachowcow nie ma i robia to przypadkowi ludzie czesto bez pojecia. 

maras77 - czy Ty masz moze wentylacje z odzyskiem ciepla? Nie znam nikogo kto mialby i nie mam porownania. W robocie mam i kiepsko to dziala. Ci, ktorzy siedza po pod tym wywiewnikiem w suficie non stop narzekaja, ze im wieje.

Napisano

No wiec pogrzebalem i juz ktos te cuda robi http://piecrakietowy.eu

Z ta budowa dobrze zaizolowanego domu to jest dobre zalozenie. Tylko jak to zrobic?. Kogo bym nie zapytal kto sie budowal w ostatnim czasie nikt nie ma dobrze zrobionego domu od a do z. Kazdy na cos narzeka, ze fachmany cos spitolili. Wynika to chyba z tego, ze fachowcow nie ma i robia to przypadkowi ludzie czesto bez pojecia. 

maras77 - czy Ty masz moze wentylacje z odzyskiem ciepla? Nie znam nikogo kto mialby i nie mam porownania. W robocie mam i kiepsko to dziala. Ci, ktorzy siedza po pod tym wywiewnikiem w suficie non stop narzekaja, ze im wieje.

Mam. Z odzyskiem ciepła i wilgoci.

Np teraz na dworze jest 1 stopień, a powietrze wracające do domu ma 19 stopni i nie jest suche.

Na pewno pozwala mi oszczędzać ciepło oraz poprawia komfort w domu.

A co spitolili wykonawcy? Dom miał być ciepły, a jest zimny, czy jakieś drobiazgi?

Edytowane przez maras77

Napisano
  • Autor

Mam. Z odzyskiem ciepła i wilgoci.

Np teraz na dworze jest 1 stopień, a powietrze wracające do domu ma 19 stopni i nie jest suche.

Na pewno pozwala mi oszczędzać ciepło oraz poprawia komfort w domu.

A co spitolili wykonawcy? Dom miał być ciepły, a jest zimny, czy jakieś drobiazgi?

Czy słyszysz to powietrze w nocy jak jest cicho i jeśli możesz powiedzieć ile Cie kosztowała ta wentylacja?

Z usterkami to niby pierdy, cieknacy trochę dach, wieje spod parapetu, bulgocze w grzejnikach, albo jedna pętla w podłodze nie grzeje. ot takie blahostki ale ich naprawa nie jest trywialna ani tania. Z 6 osób z którymi rozmawiałem każda miała co najmniej 1 usterkę wynikającą bezpośrednio z winy wykonawcy.

Napisano

Czy słyszysz to powietrze w nocy jak jest cicho i jeśli możesz powiedzieć ile Cie kosztowała ta wentylacja?

Z usterkami to niby pierdy, cieknacy trochę dach, wieje spod parapetu, bulgocze w grzejnikach, albo jedna pętla w podłodze nie grzeje. ot takie blahostki ale ich naprawa nie jest trywialna ani tania. Z 6 osób z którymi rozmawiałem każda miała co najmniej 1 usterkę wynikającą bezpośrednio z winy wykonawcy.

Centralka kosztowała jakieś 2500. Centralka made ich China,  Reszta to nie wiem - mam zwykłe wentylacyjne rury spiro z wełną mineralną , zwężające się w miarę rozdzielania na pokoje do 100.

Wszystko było robione w ramach przebudowy, więc wykorzystałem też kanały od rozprowadzania ciepła z kominka, który zlikwidowałem.

Generalnie instalacja jest zgodna z zasadami projektowania instalacji przemysłowych, a nie wydumanymi wymysłami z forum muratora i firm, które robią wentylacje w domach.

Kanały izolowane doskonale tłumia wszelkie szumy. Szum słychać tylko w jednej łazience, która ma właściwie prostą rurę stalową (pion) do centralki.

Kanały mają spore przekroje, więc też nie ma szumów przepływu oraz reku działa na najniższym biegu.

Ale wszystko działa.

Napisano

jaka masz centralke ?

Napisano

jaka masz centralke ?

oryginalnie to taką, 250 m3/h

http://www.holtop.com/Products/Energy/ERV/Eco-Smart-DC.html

tylko jeszcze z silnikami indukcyjnymi trzybiegowymi.

Kupowałem u polskiego importera, który sam je brandował - NeoGeoTherm, ale teraz nie sprzedają.

W komplecie pełne sterowanie i programator

ster.png.

Widzę, że jeszcze podobne są tu:

http://www.chigo.pl/rekuperatory.html

Generalnie rekuperator o małym sprężu, ale bardzo cichy, więc trzeba dawać szerokie kanały.

u siebie dodałem dodatkowe filtry na zasysaniu zarówno z domu jak i z zewnątrz. Dzięki temu reku czysty.

A filtry to po prostu włókniny filtrujące wkładane w złączenia rur.

Generalnie dziadowsko i nieprofesjonalnie, ale działa.

Edytowane przez maras77

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.